Eskişehir ve çevresinin Çi Böreği(Çiğ Börek) gerek açılan hamuru gerekse hazırlanan harcıyla yapımı ustalık isteyen bir börek çeşidi.
Peki Çiğ böre nasıl yapılır
ÇİĞ BÖREK TARİFİ MALZEMELERİ
Hamuru için
3 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığıs irke
Kıymalı iç için
300 gram kıyma
1 adet rendelenmiş soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
3/4 çay bardağı su
Kızartmak için
1/2 su bardağı sıvı yağ
ÇİĞ BÖREK TARİFİNİN PÜF NOKTASI
Her yemeğin yapılışında elbette bir püf noktası vardır. Çi Börek yapımında püf nokta harcın sulandırılmasıdır Kıymanızı sulandırmazsanız böreğin içerisinde topaklanır. Ayrıca Çiğ böreğinizin fazla yağ çekmemesi için hamura mutlaka sirke eklenmelidir
Malzemesi ve püf noktası anlatıldıktan sonra gelelim böreğin nasıl yapıldığı konusuna...
Güzel bir Çiğ Börek yapmak için;
1. 300 gr kıyma, 1 adet soğan rendesi, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım çay bardağı suyu bir karıştırma kabına koyun ve karıştırın.
2. Hazırladığınız harcın biraz sulu olmasına özen gösterin.
3. Bir kabın içerisine, 1 su bardağı ılık su, 3 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 tatlı kaşığı üzüm ya da elma sirkesini ekleyin ve karıştırın.
4. Bu karışımı orta yumuşaklıkta bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun.
5. Hamurunuzu un serptiğiniz tezgaha alıp bezelere ayırın.
6. Hamuru orta büyüklükte bir tabak boyutunda meradane kullanarak açın.
7. Kıymalı harcınızı açtığınız hamura yerleştirip katlayın.
8. Kenarlarının iyice yapışmasını sağlamak için bir kapak ya da pizza kesiciyle düzgünce kesin.
9. Kızmış yağa börekleri atarak kızartın ve kızaran böreklerinizi fazla yağı emmesi için bir kağıt havlu üzerine alın.
Afiyet olsun...