Fatih Sultan Mehmed’in Trabzon’u Fethettiği 1461’den sonra camiye çevrilen ve tam 500 yıl boyunca Müslümanların ibadet ettiği Trabzon Ayasofya Camii’nde Müslümanların yeniden ibadet etmesine az kaldı. Yüzyıllar boyunca camii olarak hizmet verdikten sonra 1961 yılında şaibeli olarak müzeye dönüştürülen Trabzon Ayasofya’daki Kültür ve Turizm Bakanlığı işgaline Mahkeme kararıyla son verilmişti. Akit’in ısrarlı yayınlarla takip ettiği Cami’nin işgalden kurtarılmasının ardından şimdi bir yandan çevre düzenlemesi yapılıyor bir yandan da ibadete açılması hazırlıkları yapılıyor.

İMAM KADROSU TAHSİS EDİLDİ

Trabzon 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın fiilen taşınmazı (Trabzon Ayasofya Camii) müze olarak kullanımını haklı kılan anlayışın, Anayasa’nın 35. ve Türk Medeni Kanunu’nun 683. maddelerinde düzenlenen ve teminat altına alınan mülkiyet hakkının ihlali anlamını taşıyacağının açık olduğuna hükmederek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı müdahalenin (işgaline) önlenmesine karar vermişti. Mahkemenin kararının ardından Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Trabzon Ayasofya Camii’nden taşınmaya başladı. Trabzon Müftüsü Veysel Çakı, Ayasofya Camii’nin ibadete açılması için imam-hatip kadrosu verildiğini söyledi. Son hazırlıklar tamamlandıktan sonra caminin törenle ibadete açılması bekleniyor.

TOKİ DE ÇALIŞIYOR

Bu arada; Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), uyguladığı kentsel dönüşüm projesiyle Trabzon’un tarihi kimliğini ortaya çıkarırken, Trabzon Ayasofya Cami’nin etrafındaki gecekondu bölgesini de dönüştürüyor. Tarihi yapının görünümünü engelleyen 44 gecekondu hak sahipleri ile varılan anlaşmalar neticesinde yıkıldı. Ardından tarihi yapının etrafında tarihi dokuya uygun olarak park ve yeşil alan çalışması gerçekleştirilecek. Bölgeyi ziyarete gelenlerin her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri sosyal tesisler de yine TOKİ tarafından inşa edilecek.

İHALESİ YAPILDI

Trabzon Ayasofya’nin müştemilatlarının yapılması ile alt yapı ve çevre düzenlemesi işi ihalesi, TOKİ tarafından geçtiğimiz ay yapılmıştı. 5 firmanın teklif verdiği ihaleyi kazanan firma önümüzdeki günlerde açıklanacak. TOKİ’nin, Ayasofya Müzesi’nin çevresinde gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projesi ve altyapı ve çevre düzenlemesi ile Tarihi yapının yerli ve yabancı konukların uğrak yeri olması bekleniyor.