Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli dönemine ilişkin araştırma komisyonu kurulacağını açıkladı. Başbakan Erdoğan, Moğolistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan, "Türk dünyasıyla da çok yakından ilgileniyorsunuz. Ama MHP, Türk milliyetçiliğinin bayraktarlığını yapma iddiasında?" şeklindeki bir soru üzerine, milliyetçilik konusundaki görüşlerini anımsattı. Başbakan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:
-Bu ülkede kafatası ölçümü yapıldı: Bu ülkede kafatası ölçümleri yaptılar. Getirdim bunları grup toplantısında gösterdim. Bunları yapanlara da o zamanların başbakanları methiyeler düzdüler. CHP`nin başındaki İnönü`nün methiyeleri var. Kafatası örnekleri hala duruyor. Bu ülke neler yaşamış böyle.
-Kürt milliyetçiliğine karşıyız: Televizyonda anayasa tartışmalarını izliyorum Kürtlere ne getirecek diye konuşuluyor. Kimse Lazlara, Boşnaklara, Gürcüye ne getirecek diye sormuyor. Onların da haklarını korumak zorundasınız.
-Kontra çalışma yapan MHP var: Mesela çözüm sürecine yönelik ekipler Anadolu`ya dağıldılar. Onların karşısında kontra çalışma yapan bir MHP var. Malatya`da filan mesela karşı çalışma yapıyorlar.
-Bahçeli dönemine inceleme: Bahçeli meydan okudu. Kendi dönemleriyle ilgili araştırma komisyonu meselesi. İnceleteceğim arkadaşlarıma. Bu bankaların 111 katrilyon kaybı var. Faiziyle beraber 246 katrilyonu buluyor. Geç onu, geliyoruz zorunlu tasarrufa. 3,5 yıl onların iktidarı dönemi, daha gerisi de var. 13.5 katrilyon da oradan var. KEY`e geliyoruz, 3.5 katrilyon tamamen bunların dönemine ait. Bütün bunlardan sarfı nazar ediyor, benim dönemde yok diyor. Kim bilir daha neler çıkacak?
-TC polemiği bir rant kavgası: Bir logo çalışması yaptık. Ay yıldız üste, onun altına da `T.C Sağlık Bakanlığı` yazıyordu eskiden. Şimdi ay yıldızın altında Sağlık Bakanlığı yazıyordu. Olay bu. Oradaki ay yıldız neyi ifade eder? Yani bir şeyler bulalım çıkaralım da acaba AK Parti iktidarına nasıl vururuz diye düşünüyorlar.
-Seçimler birleşmeyecek: Seçimlerin birleştirilmesi söz konusu değil. Öyle bir niyetimiz projemiz yok
-Cihaner`in itirafı zaten belli ediyor: Beyefendi, kalkıp da bir ülkenin başbakanını dinlettiğini kabul ettiğine göre bu ülkede neyin kimin ne yaptığını, hangi zihniyetin ne yapmak istediğini görebiliyorsunuz.
IRAK`TA BİZİM DE MENFAATİMİZ VAR
Başbakan Erdoğan, Irak Bölgesel Yönetimle ve merkezi hükümetle ilişkiler konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, şu mesajları verdi: "Türkiye olarak Kuzey Irak`la kendi anayasaları çerçevesinde her türlü ilişkiyi kurabiliriz. Bunu Obama` ya da söyledim Kerry`ye de. Yani dedim sizin Irak`ta nasıl menfaatleriniz varsa aynı şekilde bizim de karşılıklı olarak menfaatlerimiz var. Şu anda Kuzey Irak yerel yönetimine merkezi yönetim mazot, benzin vermiyor. Onlar da bizden ham petrol karşılığında istediler, biz de olumlu baktığımızı söyledik. Şöyle manidar bir noktaya gedik. Biz şunda Barzani ile olan münasebetlerimizi bozamayız. Parlamento başkanı Nuceyfi ile olan münasebetlerimizi bozamayız. El Sadr ile olan münasebetlerimizi bozamayız. Hepsiyle bazı münasebetlerimiz var. Maliki`nin her şeyden önce bu saydıklarımız da dahil olmak üzere tüm kesimlerle ilişkilerini normalleştirmesi gerekir."
İSRAİL SÖZÜNÜ TUTMUYOR
Başbakan Erdoğan`a İsrail ile ilişkilerde normalleşme süreci de soruldu. İsrail`in özür sonrası tavırlarının beklentiyi karşılayıp karşılamadığı sorusuna Başbakan Erdoğan, "BM`nin Gazze görevlisi İsrail`in hala orayı vurmaya, rahatsız etmeye devam ettiğini söylüyor. İsrail`in orada gerçek manada verilen sözü tutmadığını söylüyor uluslararası gözlemciler. Bizim de zaten aldığımız bilgiler bu istikamette maalesef" yanıtını verdi. Başbakan Erdoğan, "HAMAS`ı devre dışı mı bırakıyolar?" sorusu üzerine şunları söyledi: "İsrail`in derdi o. Ama biz de baştan itibaren `El Fetih`in veya HAMAS`ın olmadığı bir masadan barış çıkmaz` diyoruz. El Fetih neyse HAMAS da odur."
PARTİLİ CUMHURBAŞKANI VE YARI BAŞKANLIK
Başbakan Erdoğan`a, "partili cumhurbaşkanlığı" konusunda da sorular yöneltildi. Erdoğan, anayasa çalışmaları doğrultusunda başkanlık, yarı başkanlık, partili cumhurbaşkanlığı tartışmaları konusunda şu değerlendirmede bulundu: "Anayasa yapım süreci ile ilgili yetki tamamen Meclis Başkanı`nda. Başkanımız verdiği süreleri zaten doldurdu, ilave süreler oldu. Bir iki hafta içinde nihai neticeyi açıklayacaktır. Bu nihai netice açıklandıktan sonra daha önce de ifade ettiğim gibi b, c planları devreye girer. Ancak benim partili cumhurbaşkanı düşüncem şunu getiriyor: şu anda başkanlık sistemine, yarı başkanlık sistemine baktığınızda hepsinin partili olduğunu görürsünüz. Obama partilidir. Hollande partilidir. Bunları ayıramazsınız. Almanya`ya gidin Merkel partilidir. Gelişmiş ülkeleri kastediyorum. Türkiye gelişmekte olan bir ülke. Böyle bir ülkede başkanlık sistemi endişelere sevk ediyorsa o zaman partili cumhurbaşkanlığı sistemi veya yarı başkanlık sistemiyle de bu adımlar atılabilir. Kastım benim bu sistemle bir defa bürokratik oligarşiyi yıkmak ve çok daha hızla ve seri olarak karar mekanizmalarını çalıştırmak"
TAZMİNAT ÇALIŞMASI 22 NİSAN`DAN
Başbakan Recep Tayyip rdoğan, ambargo tam olarak kalkmadan İsrail`e büyükelçi atanmayacağını söylerken, tazminatların ne zaman belirleneceği konusunda da, "Üzerinde çalışılıyor. Bülent Arınç bizim heyetimize başkanlık ediyor. 12 Nisan`da geleceklerdi. Ama Bülent Arınç Kırgızistan ve Moğolistan seyahatinde benimle olacağı için heyetin gelişi 22 Nisan`a ertelendi" dedi. Başbakan Erdoğan, Amerika seyahatinde Musevi Lobisi`ne yönelik bir programı olup olmayacağı sorusuna, "Herhangi bir planımız yok" karşılığını verdi.