Dış Haberler Servisi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan’da kontrolü ele geçiren Taliban’ın kurduğu geçici hükümetten duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Almanya’daki hava üssü Ramstein’ı ziyaret eden Blinken, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından NATO, Avrupa Birliği ve BM yetkililerinin katılımıyla bir video konferans düzenlendi. Blinken toplantı sonrası yaptığı açıklamada Afganistan’da Taliban’ın ilan ettiği yeni hükümetin “kapsayıcılık testini geçemediğini ve son derece sıkıntılı geçmiş kaydı olan kişileri içerdiğini” iddia etti.

Ülkesinin Afganistan’ı 20 yıl işgal altında tutarken herhangi bir halk desteğinden yoksun olduğunu unutan Blinken, Taliban’ın uluslararası meşruiyet ve destek aradığını söyleyerek, “Herhangi bir meşruiyetin, herhangi bir desteğin hak edilmesi gerekiyor” dedi.

200 BİN KİŞİNİN KATİLİNDEN “TEMEL HAKLARA SAYGI” ÇAĞRISI!

Toplantıda dikkat çeken bir diğer açıklamaysa Taliban’a yapılan “vatandaşların temel haklarına saygı gösterme çağrısı” oldu. Hatırlanacağı üzere ABD, Afganistan’da düğünler ve medrese törenleri başta olmak üzere yüzlerce kez sivilleri hedef alarak toplu katliamlar gerçekleştirmişti. 20 yıllık işgalde resmi rakamlara göre 200 binden fazla insan katledilmişti. Söz konusu katliamlarda uluslararası toplumdan “insan haklarına saygı” çağrısı gelmemişti.

Toplantıda ayrıca Taliban'dan Afgan topraklarının saldırılar düzenlemek üzere kullanılmamasını güvence altına alması ve misillemede bulunmaması istendi. Pakistan ve Afganistan’da düşman gördüğü hedefler için diğer ülkelerden insansız hava aracı kaldıran ABD’nin, böyle bir hakkı da sadece Skendisi için gördüğü anlaşılıyor.

‘AFGANİSTAN’A SIRT ÇEVİRMEK KİMSENİN YARARINA DEĞİL’

“Uluslararası tecridin kendi yararına olmadığını Taliban bilmeli” ifadelerini kullanan Alman Dışişleri Bakanı Maas, Afganistan’a sırt çevirmenin de kimsenin çıkarına olmadığını söyledi ve uluslararası toplumun grup üzerinde etkili olmak için sahip olduğu imkanları kullanması gerektiğini belirtti.

Maas, Afgan hükümetinin diplomatik olarak tanınıp tanınmayacağına ilişkin, ‘an itibariyle böyle bir ihtimalin öngörülmediğini’ söyledi.

Almanya ile ABD arasındaki transit geçiş anlaşması uyarınca şimdiye kadar Afganistan’dan 34 bin kişi Ramstein Hava Üssü’ne getirildi. Bunlardan 23 bini ABD’ye ve diğer bölgelere gönderilirken 11 bin 200 kişinin ise Kaiserslautern’deki kışlalarda kaldığı belirtiliyor.

KABİNEDE İŞGALE KARŞI SAVAŞAN İSİMLER VAR

Taliban hükümetinde, 1990’lardaki yönetimde yer alan ve ABD işgaline karşı savaşan isimler yer alıyor. Hükümette içişleri bakanlığı görevini üstlenen Siraceddin Hakkani, ABD’nin FBI adlı teşkilatının en çok arananlar listesinde yer alıyor. Hakkani’nin yakalanması için bilgi verenlere 10 milyon dolar ödül vaat ediliyor. Kabinede daha önce ABD’nin Guantanamo askeri cezaevinde kalmış isimler de bulunuyor.