"Gazze'yi Birlikte Yaşatacağız" başlığı altından İstanbul'da düzenlenen programda, Gazze Şeridindeki insani durum, barınma ihtiyacı, sağlık, eğitim ve altyapı problemleri masaya yatırıldı.

Programda konuşan Gazze Destek Derneği Türkiye Temsilcisi Caner Köktaş, "Kuşatma altında olan Gazze Şeridi'ndeki hastaların hayatlarını kurtarabilmek için başta Dünya Sağlık Örgütü, UNRWA ve Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm ilgili taraflara çağrıda bulunuyoruz. İnşallah Gazze'yi Birlikte Yaşatacağız." dedi.

"İşgalcilerin saldırıları sonucunda hastaneler çalışamaz hale geldi"

Gazze Şeridi'nde 15 yıldır devam eden kuşatma sebebiyle hastanelerin çalışamaz duruma geldiğini söyleyen Köktaş, "Depolarda bulunan ilaçlar büyük ölçüde imha oldu. Bu durum enfekte olmuş hastaları tedavi etmekte problemleri arttırıyor. Salgın ile mücadeleyi zorlaştırıyor. İşgalcilerin geçen mayıs ayında Gazze Şeridi'ne yaptığı saldırısı sonucunda 259 kişi şehit olmuş, 2 bin 210 kişi yaralanmıştı. Batı Şeria'da 28 kişi şehit olmuş, yaklaşık 7 bin kişi yaralanmıştı. İşgalcilerin Gazze Şeridi'ne yönelik son saldırısında, sağlık tesislerinden 8 tanesi ağır, 14 tanesi kısmi hedef alarak, zarar görmüş ve çalışamaz hale gelmiştir. Bu durum, Gazze'deki hastalara verilen sağlık hizmetini durma noktasına getirmiştir." diye konuştu.

Gazze hastanelerindeki temel ilaçlar listesinde yer alan 516 maddeden 213'ünün tükendiği belirten Köktaş, ilaç azlığı nedeniyle ameliyatların yüzde 61 azaldığını, 5 bin ameliyatın ertelendiğini ve 14 bin 668 hastanın yurtdışına sevk edildiğini söyledi.

Hastane ve ekipmanlarda yaşanan sıkıntıların yanı sıra Covid-19 salgınının da bölgede ciddi sıkıntılara sebebiyet verdiğini aktaran Köktaş, vaka sayısının Filistin'de 365 bine, Gazze Şeridi'nde 127 bin 757'ye ulaştığını, ölüm oranının ise Filistin'deki toplam vakaların yüzde1,1'ini oluşturduğunu söyledi.

Enerji krizinin Gazze'de ciddi boyutlara ulaştığını hatırlatan Köktaş, günlük elektrik kesintisinin ortalama 18-22 saate ulaştığı ifade etti.

Sağlık giderleri için yıllık 5,2 milyon dolara ihtiyaç var

Köktaş, "Gazze Şeridi'ndeki hastaneler, sürekli elektrik kesintisinden dolayı jeneratörlerini çalıştırmak zorunda kalması nedeni ile her ay yaklaşık 600 bin litre yakıta ihtiyaç duymaktadır. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde kullanılan 350 adet tıbbi ekipman eski, arızalı ve verimi düşük durumdadır. Tıbbi cihazlar ve cerrahi ekipmanlarda yıllık 3,7 milyon dolar gerekmektedir. Yedek parça temini ve bakımında yıllık 1,5 milyon dolar gerekmektedir." şeklinde konuştu.

"Gazze'nin yeniden imarı için uluslararası kuruluşlar harekete geçmeli"

15 yıldır süren kuşatma ve işgal altında olan Filistin’de elverişli konutta yaşam ve insanca yaşam hakkının ihlal edildiğini belirten Türkiye Diyanet Vakfı Başkan Yardımcısı Abdurrahman Çetin, "Saldırılardan dolayı kardeşlerimiz geleceklerinden endişeli durumdadır. Tüm uluslararası kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarını yıkılan evlerin yeniden inşa edilmesi için bir imar ve barındırma kampanyası başlatmalı. Evlerinden edilmiş kişilere destek için acil barınma programı başlatılmalı. Uluslararası kuruluşların Gazze İmar Mekanizmasını iptal etmesi için işgal gücüne baskı yapmasını istiyoruz. Hep birlikte Gazze halkının onurlu bir yaşamı hak etmesi için umut sunmak istiyoruz." dedi.

Gazze'de eğitim ve ekonomi desteği için çağrıda bulunuldu

Programa video konferansla bağlanan ve Filistin’deki eğitim sorunlarına değinen İsveç Nordisk Hjalp yetkililerinden Riley Schultz, son saldırıda 124 okulun zarar gördüğünü, mesleki ve teknik eğitimin verilememesinden dolayı işgücü piyasasının eleman bulamadığını aktardı.

Üniversite çalışanlarının maaşlarının ödenmediğini, devlet okullarındaki öğretmenlerin de maaşlarının yüzde 50'sinden daha azını aldıklarını belirten Schultz, "Tüm uluslararası kuruluşları eğitim hakkı ve insan onuruna yaraşır bir yaşam için çağrıda bulunuyoruz. Gazze’de eğitimi desteklemek, ekonomiyi ve günlük hayatı canlandırmak için desteğe çağırıyoruz, bu anlamda bir kampanya başlatılmasını istiyoruz." diye konuştu.

"Gençler ve kadınlar için istihdam sağlanmalı"

Gazze'den video konferansla programa iştirak eden Haneen Ali Abu Nahla da gençlerin yeteneklerine odaklanarak yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Ülkede bir işsizlik problemi yaşandığını ve gençlerin iş fırsatı bulmakta zorlandıklarını aktaran Nahla, "İlk adımda gençlerin teknik ve mesleki eğitimin yanı sıra 21. yüzyıl becerilerinin geliştirilmesine odaklanmalı. Özel sektör ve ücretli istihdama odaklanarak Gazze şeridinde gençler ve kadınlara istihdam sağlanmalıdır. İnternet ve iş hayatına erişimin imkânı olmayan bölgelerde çalışmaların yoğunlaşması gerekmektedir." şeklinde konuştu. (İLKHA)