Yaptığı hayırlı hizmetlerle adını duyuran Umut Kervanı Vakfı üyesi Bingöl Umut Kervanı İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Derneği (Bingöl Umut Kervanı Derneği), 2021 yılı ağustos ayına ait faaliyet raporlarını açıkladı.
Yapılan çalışmalarla ilgili yazılı açıklama yapan Bingöl Umut Kervanı Yönetim Kurulu Üyesi İlhami Demir, “Ağustos ayında 10 aileye 7 bin 650 TL değerinde nakdi, 10 aileye bin 200 TL değerinde gıda, 193 aileye 16 bin 739 TL tutarında kırtasiye yardımında bulunduk. Toplamda 213 aileye 25.589 TL değerinde yardımlarımızı gerçekleştirdik” dedi.
"Sadaka vermek ile huzur ortamı oluşur"
Sadakanın, zaman kısıtlaması gözetilmeksizin her zaman verilebileceğini belirten Demir, “Ey Âdemoğlu! İhtiyacından fazla olan malını sadaka olarak vermen, senin için iyi; vermemen ise kötüdür. İhtiyacına yetecek kadarını elinde tutmandan dolayı ayıplanmazsın. İyiliğe, geçimini üstlendiklerinden başla. Veren el, alan elden daha üstündür.” (Müslim, Zekât, 97; Tirmizî, Zühd, 32) Kur'ân'da infak (Allah yolunda harcama) kavramının içerisinde yer alan ve Hz. Peygamber'in ciddi bir şekilde sürdürdüğü ve tavsiye ettiği bir sünnet olan sadaka, ideal İslam toplumundaki önemli bir denge unsurudur. Zaman kısıtlaması olmaksızın her an uygulanabilen bir fiil olması hasebiyle de muhtaçların ve fakirlerin devamlı surette gözetilmesini, açlığın ve ondan doğacak hırsızlık, isyan gibi kötülüklerin önlenmesini ve nihayetinde toplumsal bir huzur ortamının oluşmasını temin eden bir ibadet hüviyetindedir” diye konuştu.
"Yardımlaşmanın olduğu toplumlarda dostluk duyguları güçlü olur"
Yardımlaşma ile zengin ile fakir arasındaki uçurumu kapattığını kaydeden Demir, “Yardım yapanla yapılan arasında sevgi ve ülfet doğar. Yardımla topluma kazandırılan insanlar kin, haset, düşmanlık gibi kötü huylardan kurtulur, kimsenin malında gözü olmaz. Hz. Muhammed (sallallhu aleyhi vesellem), Müslümanlara yardım edilenin değil, yardım eden kişi olmalarını bildirmiştir. Sıkıntı zamanında Müslümanlardan yardım, anlayış ve sevgi görenler, sıkıntılarını atlatınca, alan değil veren kişiler olmaya çalışacaktır. Zekât, sadaka ve diğer maddî yardımlar, Müslümanların güçlü olmalarında, birlik ve beraberlik içinde bulunmalarında en büyük etkendir. Yardımlaşma, zenginle fakir, tokla aç arasındaki uçurumu kapatır ve sevgi, saygı bağını kurar. Yardımlaşmanın yaygın olduğu toplumlarda dostluk duyguları güçlü olur. Fakirlik ve bununla gelen dilencilik ortadan kalkar” şeklinde konuştu. (İLKHA)