Kürt sorunun bitirilmesine yönelik bir destek de imam olan oğullarını Bilge Köyü katliamına şehit veren Ozan ailesinden geldi. Mardin Mazıdağ`a bağlı Bilge Köyü`nde 4 Mayıs 2009 tarihinde 44 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamda genç yaşta şehit düşen İmam Hacı Kazım Ozan`ın babası İzzet Ozan, `Benim oğlum görev yaptığı yerde çocuklardan Kürtçe öğrenip barış sürecini Bilge köyünde başlatmıştı. O bölgenin akil adamı olmuştu` dedi. Oğlunun köylülerle ilişki geliştirebilmek için Kürtçe öğrendiğini ve vaazlarını Kürtçe vermeye başladığını söyleyen Baba Ozan, `O bölgede görev yapan imamlar o bölgenin dilini, kültürünü öğrensin. İnsanlarla kardeşliğin sağlanması ve gönül köprülerinin kurulabilmesi için güven kazansınlar. Oraya kardeşlik aşkıyla gitsinler` ifadelerini kullandı.

OĞLUM KADAR SEVİLMELİLER

Şehit imamın annesi Neriman Ozan ise, `O bölgeye giden devlet görevlileri en az oğlum kadar sevilse, kendisini sevdirse çok büyük bir kuçaklaşma olmuş olur` şeklinde konuştu. `Oğlum çözüm sürecini 3 yıl önce başlattı` ifadesini kullanan Baba Ozan da oğlunun işe çocuklardan başladığını bu ilgiyi gören köylülerin ona bakışları değiştiğini ve camisinin kalabalıklaştırdığını söyledi.

KÖYÜN MELLE KAZIM`I OLDU

Kazım Ozan`ın annesi Nerimam Ozan da `Oğlum köylülerle ilişkisini geliştirmek için Kürtçe öğrenmeye karar verdi. Bir yılın sonunda artık köylüler için `Melle Kazım`dı. Vaazlarının ana konusunu kardeşlik duygusuydu` dedi.

KÜRTÇE İLAHİLER DİNLETİRDİ

Kazım Ozan`ın Ramazan ayında İkindi namazından sonra camide hoparlörü açıp köy halkına Kürtçe ilahiler dinlettiğini öğrendiklerini, bundan köy halkının çok hoşnut olduğunu anlatan Neriman Ozan, `Buradan gidenler ben buradan nasıl geri giderim diye uğraşıyor. Kurtulmak yerine oradaki insanları anlamaya çalışsınlar` dedi.

KAZIM GİBİ OLMALILAR

İzzet Ozan da Doğu illerine gidecek imamlara da çağrıda bulunarak, `Kazım, barış sürecini Bilge Köyü`ndeki herkesi severek, onların gönlünü kazanarak yaptı. 10 yıl 20 yıl önce oraya gönderdiğimiz imamları böyle yetiştirseydik bugünler belki olmazdı` ifadelerini kulllandı.

İMAMLAR SÜRECİ DESTEKLEMELİ

Herkesin çözüm sürecine farklı bir desteğinin olduğunu da vurgulayan İzzet Ozan, `İmamlar orada İslami tebliğ etmeye gidiyor. İslam, sevgiyi tebliğ ediyor. Onlar gibi yaşamaya, onlar gibi konuşmaya gayret etsinler. İmam bu yönden yaparken öğretmen başka yönden açılımı yapacak` dedi.

KÖYLÜLER HALA ARIYOR

Baba İzzet Ozan Kazım Ozan`ın Bilgeli köyüne yapılan temsili mezarı her Perşembe sevdikleriyle dolup taştığını, imamın YGS`ye öğrencisi Tuğba Çelebi`nin sınavdan çıktıktan sonra hemen kendilerini aradığını söyledi. Ozan ailesiyle sık sık görüşen Bilge köylüler de `Her Perşembe mezarlığa gelip Kur`an okumayı Melle Kazım öğretmişti bize. Şimdi biz de onun öğrettiği gibi yapıyor, onun mezarında dua ediyoruz` diyor.

Melle Kazım`ın her Perşembe mezarlıkta Kur`an okumayı tavsiye ettiği öğrencileri şimdi onun kabri başında dua ediyor. İmam`ın liseye yazılmasına vesile olduğu Tuğba Çelebi isimli öğrencisi ise YGS`den sonra hemen Kazım Ozan`ın ailesini arayarak, teşekkür etmiş.

İngilizce kelime biliyoruz Peki Kürtçe`yi kim biliyor?

Şehit Kazım Ozan`ın tuttuğu notlarda, `Turistlerle konuşmak için onlarını dilini öğrendiğimiz kadar neden kendi vatandaşlarımızın dilini öğrenmiyoruz. Bölgemize bir İngiliz vatandaş geldiği vakit ona yardımcı olmak için en azından bir yabancı kelime öğrendiyoruz da neden hizmet ettiğimiz bölgelerde kendi bölge halkımızın dilini öğrenmiyoruz` ifalerine yer veriyor. Aynı notlarda `Bizim Kürtlerle ilişkilerimiz onlardan ne kadar `uzakta` olduğumuzu gösteriyor` diyen genç imam, `Bin yıldır birlikte yaşadığımızı söyleyip bağlılık, sadakat ve hatta itaat beklediğimiz Kürtlerin dillerine bu ilgisizlik neden? Az biraz eğitimli, kentli her Türk, İngilizce, Fransızca, Almanca ve hatta Rusça üç beş kelime bilir. En azından `merhaba`, `günaydın`, `teşekkürler`, olmadı `seni seviyorum` demeyi kıvırır.` cümlelerini kaleme almış.

ADIM DAYIMIN KÖYÜ

Kazım Ozan, ailesine yazdığı mektuplarda da Kürt vatandaşlarla anlaşmak için çaba sarf ettiğini anlatıyor. Bilge Köyü insanlarıyla bağlantsını koparmayan Kazım Ozan`ın ailesi, 2010 yılında doğan torunlarına da `Bilge` ismini vermişler. Henüz 2 buçuk yaşındaki küçük Bilge`ye `adın ne?` diye sorduğumuzda `Dayımın Köyü` cevabını veriyor.