Cemiyet-i İslami'nin kurucu lideri Burhaneddin Rabbani'nin oğlu ve Cemiyet-i İslami'nin mevcut lideri Selahaddin Rabbani Pakistan'dan yaptığı açıklamada Pençşir'deki durumun savaşsız çözülmesini talep etti.

Rabbani, Taliban'ı üstü örtülü biçimde tehdit ederek, Pençşir'de savaş sürerse Taliban'a karşı Afganistan'ın çeşitli bölgelerinde isyan çıkabileceği iddiasında da bulundu.

Selahaddin Rabbani devrik Eşref Gani yönetimini de eleştirerek yaptıkları yanlışlar sebebiyle Taliban'ın iktidara geldiğini belirtti.

Pençşir'de ise Taliban birliklerinin ilerlediği, bölgede kısa bir süre içerisinde Taliban'ın tam hakimiyet sağlayabileceği iddia ediliyor.

1980'li ve 1990'lı yıllarda Afganistan'ın en önemli gruplarından sayılan Tacik ağırlıklı Cemiyet-i İslami'nin tabanı büyük ölçüde son buldu. Ana grubun lideri Selahaddin Rabbani şu anda Pakistan'da yaşıyor.

Cemiyet-i İslami'de iç ihtilaflar
Afganistan'da Kabil hükümetini oluşturan en önemli taraflardan Cemiyet-i İslami'de büyük bir parçalanma yaşanmıştı.

Bu yılın Mart ayında, Cemiyet-i İslami'nin ana yapısından kopan oluşumun başına Atta Muhammed Nur getirilmişti. Nur, Afganistan'ın Belh ilinde uzun yıllar valilik yapan ve Sovyet-Afgan savaşından bu yana Cemiyet-i İslami saflarında yer alan bir isimdi.

Nur'un yanı sıra oluşuma Muhammed İsmail Han ve Yunus Kanuni gibi önemli isimler de katıldı. Cemiyet-i İslami'nin ana yapısı ise oluşumu eleştirdi ve meşruiyetlerinin olmadığını öne sürdü.

Cemiyet-i İslami'nin mevcut lideri Selahaddin Rabbani ile Muhammed Nur arasında uzun süredir gerilim yaşanıyordu.

Cemiyet-i İslami kurulduğu 1972'den 2011'e kadar, kurucusu Burhaneddin Rabbani tarafından yönetildi. Rabbani'nin 2011'de öldürülmesi sonrası grubun başına oğlu Selahaddin Rabbani getirilmişti. Rabbani halen Cemiyet-i İslami'nin ana koluna liderlik ediyor.

Cemiyet-i İslami, ülkede 1990'lı yıllarda kurulan ve Taliban'a karşı savaşta ABD ile beraber hareket eden Kuzey İttifakı'nın ana bileşeni niteliğindeydi. Yapı ABD'nin yanı sıra Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, İran, Hindistan ve Rusya tarafından da destekleniyordu.

Grubun komutanlarından Ahmed Şah Mesud 9 Eylül 2001 tarihinde öldürülmüştü. İşgal sonrası ABD destekli hükümete katılan Rabbani de 2011 yılında öldürüldü.

Kaynak: Mepa News