TEKNOLOJİ SERVİSİ
Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, yaptıkları çalışmayla ilk kez ekran üzerine sıvı numuneler yerleştirerek toprak veya içme suyundaki yaygın iyonik kirleticileri tanımlamayı başardı. Araştırma sonuçları, bir dokunmatik ekranın bu alanda nasıl kullanılabileceğini ve dokunmatik ekran sensörünün hassasiyetinin sıradan laboratuvar tabanlı ekipmanlarla karşılaştırılabilecek kadar başarılı olduğunu gösterdi.
TIBBİ TEŞHİS MÜMKÜN
Araştırmacılar, yakın gelecekte doğrudan cebimizdeki telefonlardan biyo-algılama veya tıbbi teşhis de dahil olmak üzere çok çeşitli algılama uygulamalarının yapılabileceğini öngörüyor. Araştırma ekibinden Dr. Ronan Daly, “Ekranı temelden değiştirmek zorunda kalmadan teknolojiyle farklı bir şekilde etkileşime girip giremeyeceğimizi bilmek istedik. Parmağımızdan gelen bir sinyali yorumlamak yerine, elektrolitleri okumak için bir dokunmatik ekrandan veriler alabilmeyi amaçladık” diyor.
ARSENİK KİRLİLİĞİ
Bu teknoloji için ilk uygulama alanlarından biri, içme suyundaki arsenik kirliliğini tespit etmek olabilir. Arsenik, dünyanın birçok yerinde yer altı sularında bulunan yaygın bir kirletici. Belediyelerin çoğu, kurdukları su sistemi ile su evlere ulaşmadan önce arseniği tarar ve filtreler. Ancak su arıtma tesisleri olmayan dünyanın bazı bölgelerinde arsenik kirliliği hâlâ ciddi bir sorun. Dr. Ronan Daly, “Teorik olarak, güvenli olup olmadığını kontrol etmek için içmeden önce telefonunuza bir damla su damlatabilirsiniz. Teknolojiyi çok çeşitli molekülleri tespit edebilecek şekilde daha da geliştirmeyi umuyoruz. Bunun sonucunda çok çeşitli potansiyel sağlık uygulamalarının önü açılabilir. Çalışmamız, mobil teknolojilerde dokunmatik ekranlı algılamanın kullanımının daha geniş bir şekilde araştırılması, herkesin erişebileceği, hızlı ölçüm yapan ve veri iletişimine olanak tanıyan araçların oluşturulması için bir miat olacak” diyor.
FARKLI SIVILARLA ÖLÇÜM
Araştırmacılar, çalışmalarına bilgisayar simülasyonlarıyla başladı ve ardından simülasyonda öğrendiklerini telefonlarda ve tabletlerde kullanılanlara benzer şekilde bağımsız bir dokunmatik ekran kullanarak doğruladı. Herhangi bir değişikliği ölçmek için de ekrana farklı sıvılar koydular ve standart dokunmatik ekran test yazılımını kullanarak her bir damlacıktan gelen ölçümleri kaydettiler. Kullandığımız telefon ve tablet ekranlarının hassasiyeti parmaklara göre ayarlanıyor. Araştırmacılar, algılamayı optimize edebilmek üzere elektrot tasarımını değiştirerek ekranın belirli bir bölümünde duyarlılığın değiştirilebileceğini söylüyor. Kaynak: İTO