Salgın nedeniyle 2020 yılının mart ayından buyana uzaktan eğitime geçen okullarda birçok defa yüz yüze eğitim kararı alınıp tekrar uzaktan eğitime geçilmesi servis şoförlerini endişelendiriyor.

Coronavirüs nedeniyle zor günler geçiren servis esnafı, bu süreçte birçok farklı destek alsa da söz konusu desteklerin yetersiz olduğunu söyledi.

Servis şoförleri, Millî Eğitim Bakanlığının yüz yüze eğitim kararının ardından hazırlıklarına başladı.

Pandemi nedeniyle servis şoförleri esnafının çektiği sıkıntılara dikkat çeken Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kaya, salgın nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en fazla zararın esnafın gördüğünü bunların başında da okul servisi esnafının geldiğini söyledi.

Kaya, "Türkiye'deki illere göre öğrenci taşınma fiyatlarına baktığımız zaman en ucuz taşınma yapan il Diyarbakır'dır. Bölgemizdeki illere baktığımızda öğrenci taşınma ücretleri Van 270 TL, Batman 175-180 TL, Mardin 180 TL, Malatya 250 TL ve Elâzığ 200 TL olarak taşınma yaparken biz Diyarbakır'da 120 TL'ye götürüyorduk. Servis güzergâh ücretlerinde Türkiye'de en fazla veren il Diyarbakır'dır. Servisçilerimizin gözü kulağı bu sene okulların açılmasıdır. Okullar açılmasa servisçiler artık bu işsizliği kaldıracak göçü kalmamış. Okulların açılması servisçilerimizi rahatlatacaktır." dedi.

Servislerde alınan önlemlerle ilgili de bilgi veren Kaya, "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ile yaptığımız görüşmede makine ikmal da her gün ücretsiz bütün aracımıza dezenfektan yapılacaktır. Aracın içinde hem dezenfektan hem de maske bulunacak. Öğrenciler ve personeller her gün aynı koltukta oturacak, koltuğunu değiştiremeyeceklerdir. Maske ve mesafe kurallarıyla kendilerini koruyacaklardır. En az aşı olan illerin arasında Diyarbakır'da var. Servisçi esnaflarımız uyarıp çoğu aşılarını oldular ve olmayanlar ise en geç hafta sonuna kadar kendilerinde aşı olacaklardır." ifadelerini kullandı.  

Bandrol ve güzergah ücretlerinin bu yıl alınmamasını isteyen Kaya, "Servisçilerimiz yaklaşık 2 yıl çalışmadılar. Minibüs araçlarımız çoğu otobüs bandrolü olarak geçiyor. Otobüs bandrolü bin TL üzerindedir. Devletimizden bu bandrollerin alınmamasını istiyoruz. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bizden her yıl güzergâh ücretini istiyor. Bu yıl bizden almamalarını istiyoruz. Okullar açık olsun veya olmasın bizden her sene güzergâh ücretini alıyorlar. Servisçi esnaflarımız çok mağdurdur. Okulların açılması servisçi esnaflarımız için bayramdır." şeklinde konuştu.

Okulların açılıp tekrar kapanacağından dolayı tereddütte olduklarını söyleyen servis şoförü Mustafa Fidan, "Okulların açılmasından dolayı servisçiler tereddüt içindeler. Okular açılır mı açılmaz mı? diye servisçiler arasında bir hareketlilik var." dedi.

Yaklaşık 2 yıldır salgın nedeniyle çalışamadıklarını belirten Fidan, "Şu anda birçok aracımız kontak kapatmış çalışmıyor. Araçlarımızın fenni muayenesi ve araç sigortası geçmiş. Ödeyemiyoruz. Yetkililerden en azından durumumuzu göz önüne alıp yardımcı olmalarını istiyoruz. Bir aracımızın ortalama bir aylık gideri bin liradır. Diyarbakır'da bin öğrenci servisi vardır. Yetkililerden isteğimiz bizlere yardımcı olmalarıdır." ifadelerini kullandı.  

S plaka araçların öğrenci taşıma işinden başka bir iş yapamadığını bu nedenle salgın süresi boyunca kontak çevirmediklerini belirten Fidan, "Servisçilerin şu anda yapılacak herhangi bir değişikliğe hazır değil. Çünkü bir buçuk yıldır, okular kapalıydı. Servis araç plakaları S plaka olduğu içinde başka bir iş yapamıyor. Yaptığı iş sadece öğrenci personelini taşıyabilir. Okular da kapalı olduğu için öğrenci de olmadığında dolayı şu anda araçların çoğu çalışmıyor. Araçlar 17 ay kesintisiz çalışmadı. Aylık bir aracın gideri bin liradan hesaplasak 17 bin lira yapıyor. Şu andaki yasalara göre çalışmakta mümkün değil." şeklinde konuştu.

Yetkililerden destek konusunda beklentilerinin olduğunu söyleyen Fidan, "Yetkili kurumlardan taleplerimiz var. Fakat şimdiye kadar herhangi bir destekleri bize yansımadı ve yardımcı da olmadılar. Şu anda ülkemizde en çok mağdur olan servisçilerdir. Beklentilerim var fakat bize yansıyan bir şey yok bir ay önce yakıta yüzde 8 zam geldi. Şu anda zaten yakıt fiyatı yüksek. Yakıt yüksek olduğundan da servisçi araca yakıt bırakacak imkânı yok. Geçen yıl pandemi yeni olduğu için, en azından servisçi esnafının elinde bir birikimi vardı. Kartlarını kullanıyordu bir şekilde idare edebiliyordu. Ama gerçekten bu sene esnaf perişan durumda. Evet okular açılacak ama tedirginiz okular açılacak mı veya açılmayacak mı? Açılacaksa bir ay sonra tekrar kapanacak mı? Yoksa kapanmayacak mı? Çünkü normalde okular açıldığı zaman bir heyecan ve hareketlilik vardı. Fakat şu anda heyecan ve hareketliğin yerini endişe ve korku almış. Şu anda bin servis araç var eğer okular açılırsa ve devam ederse 2 bin tane öğrenci servisi yetmez. Şu anda hareketlilik yerine durgunluk var." ifadelerini kullandı. (İLKHA)