İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA)  İstanbul’da madde bağımlılığı üzerine hazırladığı raporda, “Görüşülen ailelerin önemli bir kısmı hanelerinde bulunan bağımlıların dinî grupların şehir dışında hizmet veren merkezlerinde tedavi amacıyla bir süre kaldığını ifade etmiştir” denildi.

 

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak’a konuşan İPA Başkanı Emrah Şahan, raporun detaylarına ilişkin soruları cevapladı.

- İstanbul’da madde bağımlılığına ilişkin nasıl bir tablo ortaya çıktı?

Madde bağımlılığı İstanbul için önemli bir sorun. Katılımcıların büyük bir kısmının “bu benim yaşadığım ilçenin/mahallenin de önemli bir sorunu” dediği bir mesele. Katılanların yüzde 84’ü, bağımlılık yapan maddelere erişimin oldukça kolay olduğunu belirtiyor.

- Dini kurum ve cemaatlerin çözüm arayışında bir etken olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ailelerin bir kısmı bağımlı yakınlarını tedavi ettirmek için farklı şehirlerdeki dini kurum ve cemaatlerin dergâhlarına veya bağımlılıkla mücadele merkezlerine başvurmuş.

Bağımlılıktan uzak tutuyor

Raporun “Bir sosyal hizmet alanı olarak dini kurum ve cemaatler” bölümünde bağımlılıkla mücadele eden ailelerin dini kurum ve cemaatler aracılığıyla çözüm aradıkları anlatıldı. Raporun bu bölümünde özetle şu ifadelere yer verildi: “Bazı ilçe belediyelerinin bağımlılar için bu merkezlere servis hizmeti de sağladığını belirten aileler, bağımlıların mekân değişikliği, bir cemaat içerisinde aidiyet duygusu hissetmek, iyi planlanmış ve kolektif işlerle rutinleri oluşturulmuş gündelik hayatın akışı içerisinde yaratılan ‘meşguliyet’ ile bağımlılıktan bir süre de olsa uzaklaşabildiğini ifade etmiştir.”