Konut kiralamak isteyenler kendi ihtiyaçlarına ve bütçelerine uygun konut bulduklarında, karşısındakine güvenip evi ellerinden kaçırmamak için kapora veriyor. Ancak sahtekarlar, bu durumdan yararlanarak sahte ilanlara kapora alıp, ev arayanları mağdur bırakıyor.

"SAHTE İLANLARA DİKKAT"
Daha uygun kiralık ev bulma derdinde olan vatandaş, kapora dolandırıcılarının eline düşüp mağdur oluyor. Konut kiralarının artışı dolandırıcıların önünü açtı. Sektör temsilcileri, vatandaşlara "sahte ilanlara dikkat" çağrısında bulunuyor.

KAPORA DOLANDIRICILARI FAHİŞ KİRA ARTIŞINI FIRSAT BİLİYOR
Özellikle bazı bölgelerde farklı sebeplerden dolayı konut kiralarında yaşanan fahiş kira artışını fırsat bilen kapora dolandırıcıları, "oltalama" denilen yöntemle tüketiciyi mağdur ediyor.

İLANA TALEBİN YOĞUN OLDUĞU BAHANESİ KULLANILIYOR
Kendilerine ait olmayan evleri, muadillerinin çok altında fiyatla ilana koyup, ilana yoğun talep olduğu bahanesiyle tüketiciden evi henüz görmeden kapora ya da toplu kira yatırmasını isteyen dolandırıcılar, ödemenin yapılmasının ardından ortadan kayboluyor.

Söz konusu kişiler vatandaşı dolandırırken en çok, kiraya vereceği evin bulunduğu şehirden başka yerde yaşadığı gerekçesini kullanıyor.

Sürece ilişkin Tüketiciler Derneği Genel (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, konut kiralarında yaşanan artış sürecinin dolandırıcılar için bir fırsat oluşturduğunun altını çizerek, şu bilgileri verdi:

"Kiralarda yaşanan fahiş artışlar, kapora dolandırıcılığını artırdı. Bu konuda 'oltalama yöntemi' dediğimiz yöntemle insanlar mağdur ediliyor. Fiyatlar yükseldiği için güzel semtlerde özellikle bakımlı, hatta eşyalı kiralık olmayan veya bir başka emlakçının portföyünde olan daireyi kendi kiralıyormuş gibi ilan veriyorlar, çok talep olduğunu söyleyip kapora istiyorlar.

"ÇOK MAĞDUR VE DOLANDIRICI VAR"
Bu anlamda çok dolandırıcı ve mağdur var. Ev kiralamak isteyenler internet sitesi üzerinden evi, ev sahibini görmeden uzaktan para göndermesinler, doğruluğundan emin olsunlar."