HATAY - Peygamber Sevdalıları Platformu`nun 7 Nisan Pazar günü İskenderun Anıt Meydanında düzenlemeyi planladığı Kutlu Doğum Mevlit etkinliğinin İskenderun Belediyesi tarafından iptal edilmesi düzenlenen kitlesel basın açıklamasıyla kınandı.


Kur`an okunmasına Polis engeli
Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından İskenderun Belediyesi binası önünde yapılan kitlesel basın açıklamasında CHP`li belediyenin yaptığı din düşmanlığı kınandı. İskenderun polisi ise, açıklama öncesinde Kur`an-ı Kerim`in okunmasını engellemeye çalıştı. Polisin müdahalesine rağmen Asır süresi ve Türkçe anlamı okundu.


Açıklamayı TESSEP başkanı Salih Demir okudu. Demir, "Amacımız halkımızla birlikte üzerinde hakkımız olan bir meseleyi dillendirmek, halkımızla bunu paylaşmaktır" dedi.

Peygamber sevdalılarına üye İskenderun İlim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği`nin 2012 yılında İsa Taş Plazada ilk Kutlu Doğum etkinliğini yaptığını belirten Demir, Halkın yoğun ilgi göstermesi sonucu salonun dolup taştığını ve çoğu insanının programı izleyemeden evlerine geri dönmek zorunda kaldıklarını söyledi.


Demir, kapalı yerlerin darlığı ve rahat bir ortamın sağlanamaması konusunda halkın şikâyetlerini dile getirdiğini ve kendilerinin de bunları göz önünde bulundurarak Muhammedi sevdanın meydanlara inmesi hususunda karar aldıklarını söyledi.


Bu yılki Kutlu Doğum etkinliğinin İskenderun Anıt Meydanında yapmaları için kaymakamlığa müracaata bulunduklarını belirten Demir, "Kaymakamlıktan yasal iznimizi aldık. Ancak kaymakamlık şu ana kadar hiçbir yerde görülmeyen bir uygulamayla etkinliğimizi belediyenin iznine tabi tuttu. Bunun üzerine İskenderun belediyesine yasal müracaatımızı yaptık. Belediye yetkilerini aşarak, tamamen keyfi bir uygulamayla müracaatımızı geri çevirdi." ifadelerini kullandı.


Nisan ayı girdiğinde ülkenin dört bir tarafında Peygamber Efendimizin kutlu doğumu idrak edildiğini hatırlatan Demir, "Peygamber Sevdalıları Platformuna üye kuruluşlarca gerçekleştirilen, yüz binlerce insanın katıldığı bu etkinliklerde bugüne kadar en ufak bir güvenlik ihlali yaşanmamış ve bir kişinin burnu dahi kanamamıştır. Durum böyle olduğu halde İskenderun Belediyesinin güvenlik meselesini gerekçe göstererek etkinliğimize izin vermemesini geçerli bir sebep olarak görmüyoruz" ifadelerine yer verdi.


Söz konusu Anıt Meydanında her yıl çeşitli etkinliklerin yapıldığına tüm İskenderun halkının şahit olduğunu belirten Demir, "Her yıl bu alanda festivaller, konserler ve bunlar gibi etkinlikler yapılıyor, ama söz konusu Âlemlere Rahmet olarak gönderilen Hz Muhammed`in (s.a.s) kutlu doğumu olunca işler değişiyor ve çeşitli bahanelerle kutlu doğum etkinliği engelleniyor" dedi.


Bu yasağın statükocu ve halkın inanç değerleriyle barışmamakta ısrar eden klasik zihniyet olarak değerlendirdiklerini belirten Demir, "CHP`nin din düşmanlığı yapmakla bu güne kadar bir yere varmadığı gibi, böyle din düşmanlığını devam etmekle hiçbir yere varamayacağını kendilerinin de bilmelerini isteriz" dedi.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun her fırsatta halkın inancıyla bir sorunlarının olmadığını söylemesi ile CHP`ye bağlı İskenderun Belediyesinin bu tavrını yaman bir çelişki ve dürüstlükten uzak bir tavır olarak değerlendirdiklerinin altını çizen Demir, "Talebimiz Belediyenin görev ve yetki alanında olmadığı halde kaymakamlığın kendi sorumluluğunda olan toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu (2911) gereğince kendi sorumluluğunu hatırlayıp gerekli iznin tarafımıza bir an önce verilmesini istiyoruz" dedi.


Halkın değerleriyle barışmamakta direnen kişi, kurum ve devletlerin tarihin çöplüğünde yerini aldıklarını hatırlatan Demir, "İzin verilmediği takdirde her türlü yasal hakkımızı kullanacağımızı ve belediyeyi, ayrıca belediyenin şahsında CHP`yi Müslüman halkımıza her fırsata şikâyet edeceğimizi duyururuz" ifadelerini kullandı.


Demir, Basın açıklamasından sonra Peygamber Sevdalıları Platformu yetkilileriyle, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Hamit Civelek ile makamında görüşmek için belediyeye girdi.


Çıkışta Belediye bahçesinde bekleyen kalabalığa kısa bir açıklama daha yapan Demir, Belediye başkanıyla yerinde olmadığı iddiasıyla görüşemediklerini belirterek, bu haksızlığın peşini bırakmayacaklarını vurguladı.


Kalabalığın sessizce dağılmasını isteyen Demir, beraberindeki heyetle birlikte konuyu görüşmek için İskenderun Kaymakamlığına gitti. Kaymakamlık çıkışında basına kısa bir açıklama yapan Demir, "Belediyeyle yapılan görüşmeler neticesinde bir çözüm beklemiyorduk. Zaten belediyeye gittiğimizde de başkan yardımcısıyla muhatap olduk. Boş laf kalabalığından başka bir şeyle karşılaşmadık" dedi. (Şefik Mert-İLKHA)