ŞANLURFA - Viranşehir ilçesinde polis, Viranşehir ilçesine bağlı Değim köyüne hasta ziyaretine giden HÜDA PAR heyetini taciz etti.
 
Viranşehir ilçesine bağlı Değim köyüne hasta ziyaretine giden ekibi, 63 ED 428 plakalı bir araç köye kadar takip etti. HÜDA PAR heyetinin, köyde bulunduğu sıralarda aynı araç köy çevresinde tur atmaya devam etti. Aracı fark eden ziyaretçiler, aracı fark etikten sonra plakasını aldılar. Dönüşte ilçe girişinde araç kovboyunu durdurup araç ve şahıs aramasının yanı sıra kimlik kontrolü yapıldı. Kontrol esnasında polisin, kaba davrandığı ve kamerayla görüntü aldığı gözlendi.
 
Polisin kaba uygulaması ve sadece söz konusu ziyaretçilerin arabalarını durdurup araması üzerine, HÜDA PAR üyeleri polise tepki gösterdi. Polisin kalabalıktan bir kişiyi gözaltına almak istemesi özerine ziyaret ekibinde bulunanlar tepki göstererek "Onu götürürseniz bizleri de götürün" demeleri özerine gözaltı girişimi sonuçsuz kaldı.
 
HÜDA PAR ilçe başkanı Yakup Esmer yaptığı açıklamada, yaşananları şöyle anlattı: "Biz ve Şanlıurfa`dan gelen üyelerimiz ile birlikte Değim köyüne ziyarete bulunduk. Gidişte 63 ED 428 Plakalı Hyundai marka aracın bizleri takip ettiğini fark ettik. Köyde bulunduğumuz esnada da söz konusu araç tacizine devam etti. Hasta ziyaretimizin amacı hem ziyaret olup hem de iki aile arasında yaşanan husumeti barış ile neticelendirmek amacıyla yapılan bir girişimdi. Hasta ziyareti sırasında aileler arasında barışa zemin arayacaktık. Dönüşte de aynı araç bizleri taciz etmeye devam etti. Ziyaret ettiğimiz köy, kırsal kesim olup jandarma bölgesi olmasına rağmen söz konusu araç takip ve tacizine ara vermedi.
 
İlçe girişinde de sadece bizleri durdurdular. Hakkınızda şikâyet ve arama emri var denilip kaba bir şekilde bizleri ve araçlarımızı aramaya başladılar. Kimliklerimizi aldıkları gibi hepimizi kameraya almaya başladılar. Arkadaşlarımızı zomladıkları gibi durdukları arabalardan inen arkadaşlarımıza kaba davrandılar. Bu aşırı güvenlikçi ve keyfi uygulamaya tepki göstermemiz üzerine bir arkadaşımızı gözaltına almaya çalıştılar. Emniyet müdürü, emniyet müdür yardımcısı başta olmak özere birçok polis oradaydı. Hepimizin yeri yurdu belli olmasına rağmen yapılan bu aşırı güvenlikçi ve hukuk dışı uygulama gözdağından başka bir anlam ifade etmiyor. Her ziyarete giden böyle durdurulup arama mı yapılıyor. Bu durum, Türkiye`nin normalleşmediğinin ve bu kafa ile de normalleşmeyeceğinin de kanıtıdır. Biz bu uygulamayı şiddete ile kınıyoruz ve yetkilileri göreve çağırıyoruz."
 
Yalnız ziyaret ekibinde bulunan araçların durdurulmasına tepki gösterilmesi üzerine başka araçların da kıs bir süreliğine durdurulduğu gözlendi.
 
Ziyaret grubu keyfi yapılan uygulama ile ilgili tutanak tutup imzaladılar ve suç duyurusunda bulunacaklarını ifade ettiler.
 
Yaklaşık 45 dakika süren uygulamadan sonra kimlikler dağıtıldıktan sonra araçlar yollarına devam etiler. Araçlar ve şahıslarda her hangi bir suç unsuruna rastlanılmadı. (Sabri Acet - İLKHA)