Salgın döneminde okullarda yüz yüze eğitime ara verilmesinin ardından okul araç ve gereçlerine olan ilginin azalmasıyla zor günler geçiren kırtasiyeciler, yüz yüze eğitimin başlayacak olmasını sevinçle karşıladı.

 

Okullar 6 Eylül'de açılmamış olsaydı başka iş arayışının içine gireceklerini ifade eden kırtasiyeci Reşit Babiş, okulların açılacağı haberi kendilerine bayram sevinci yaşattığını söyledi.

Salgın nedeniyle bazı sektörlerde olduğu gibi kırtasiye sektörünün de olumsuz etkilendiğini dile getiren Babiş, "Milli Eğitim Bakanı Özer'in 6 Eylül'de okulların yüz yüze eğitime açılacağı açıklaması bizde bayram sevinci yaşattı. İnşallah okullar açılır, bir daha kapanmaz. Çocuklara kavuşalım, ürün alıp almama noktasında tereddüt yaşıyorduk ve geçen seneden de elimizde ürün kalmıştı, baya sıkıntılı bir süreç yaşamıştık. Artık sermayeden yiyor, sattıklarımızla giderlerimizi karşılıyorduk. Aldığımız ürünlerin bedelini ödemek bir yana ancak ailemizi geçindirmeye çalışıyorduk. Fiyatlarda geçen seneye oranla ciddi bir artış var. Geçen seneden kalma ürünlerimizin avantajını yaşıyoruz. Yoksa şu anda toptancıdan sattığımız fiyattan bile ürün alamıyoruz." dedi.

Reşit Babiş

Büyük marketler kırtasiyecileri olumsuz etkiliyor

Büyük marketlerin kırtasiyecileri çok sıkıntıya soktuğuna dikkat çeken Babiş, "Kırtasiye malzemesi kırtasiyeciden alınsa fazla sıkıntı yaşamayacağız. Zaten bir yıl boyunca bu sezonu bekliyoruz, ekmek yiyebilmek için ama marketler farklı markalarda ucuz kırtasiye malzemesi sattığından dolayı işimiz etkileniyor. Liste vermek yerine, liste tamamlar hale geliyoruz. İnsanlar büyük marketlerden listesini alıp bulamadıklarını bizde tamamlıyorlar. Buda bizi çok etkiliyor. Bunu komple yasaklanması en ideali olur ama biz kota konulmasına bile razıyız." ifadesini kullandı.

"Okulların 6 Eylül'de açılacağı haberi bizleri memnun etti"

2 yıldır okulların kapalı olması nedeniyle kitap ve kırtasiye sektöründe ciddi sorunlar oluşturduğunu dile getiren Ömer Ertaş, "2 yıldır cepten yiyoruz, cepte de bir şey kalmadı. Umarım hiçbir eksiklik ve sıkıntıya mahal kalmadan okullar açılır ve devam eder. Geçenlerde kırtasiyeye bir çocuk geldi ona kaçıncı sınava gidiyorsun? diye sordum, önce '5' dedi sonra 'yok ben 7’ye geçtim' dedi. Şu an çocuklar kaçıncı sınıfa gittiklerini bilmiyorlar. Bu süreçte bizler, veliler çok büyük sıkıntılar yaşadı, birçoğu işini kaybetmişti. Onlar ekstra bir kitap alamadılar ve bizler satışlarımızı istediğimiz ölçüde gerçekleştiremedik." diye konuştu.

Ömer Ertaş

"Okullar 6 Eylül'de açılmamış olsaydı kapıya kilit vuracaktık"

"Kira, vergi ve birçok masrafımızı bir şekilde ödedik.  Ama eğer okullar 6 Eylül'de açılmamış olsaydı kapıya kilit vurup evimizde oturacaktık." diyen Ertaş, şunları kaydetti:

Büyük marketler kitap işine de girmeye başladı. Yüklü miktarlarda kitap aldıkları için fiyatları çok dibe indirebiliyorlar. Biz küçük esnaf olduğumuz için alabileceğimiz kitap en fazla 150’yi geçmiyor, market zincirlerin salgın sürecinde kırtasiye ürünlerini satmalarını yasakladılar ve bu çok güzel bir hareketti.  Şimdi de bizim beklentimiz büyük marketlerde kitap satışını yasaklanması.

"Hazırlıklarımızı tamamladık ve raflar kitap dolu"

Okulların açılmasını sabırsızlıkla beklediklerini esnaflardan Ali Kurt, bütün hazırlıkları tamamladıklarını ve rafları da kitaplarla doldurduklarını söyledi.

İş olmadığı içi 2 çalışanını işten çıkarmak zorunda kaldığını dile getiren Kurt, "Bakanın açıklamasıyla hazırlığımızı yaptık, rafları kitap doldurduk. 2 yıla yakındır bütün iş sektörleri durmuş vaziyetteydi. Özellikle okulların kapanması kırtasiye sektörünü çok zor durumda bıraktı. Çoğu arkadaş kredi çekip kirasını ödedi, ödeyemeyip erteleyenler var. Biz 5 kişi çalışırken, bu sayıyı ikiye düşürdük, eğer işlerimiz olmuş olsaydı işçi çıkarmamış olur ve işçiler evlerine ekmek götürmeye devam ederlerdi." ifadesini kullandı.

Ali Kurt

(İLKHA)