Batı Karadeniz'i etkisi altına alan sel felaketinde en büyük yıkımı yaşayan Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde incelemeler yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Kastamonu, Bartın ve Sinop'un "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edildiğini açıkladı. Peki Afet bölgesi nedir, Afet bölgesi ne demek? Afet bölgesi ilan edilince ne olur?

Afet bölgesi nedir, Afet bölgesi ne demek?

Afet Bölgesi, deprem, toprak kayması, sel, yangın, kaya düşmesi ve çığ gibi birçok afetin görüldüğü ve her an bu olayların yaşanabileceği yerlere denmektedir.

"Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" tanımı 7269 sayılı Afetler Kanunu'nun 1. maddesi uyarınca hazırlanan yönetmeliğe göre yapılıyor.

Yönetmelikle yaşanmış ya da yaşanması muhtemel felaketlerin, ilgili yerin genel hayatına etkili olup olmadığının belirlenmesi için gereken kriterler belirleniyor.

Yönetmelikte kaç nüfuslu yerleşimde, kaç binanın yıkılması ya da oturulamayacak kadar zarar görmesi halinde, afetin yerleşimin genel hayatına etkili sayılacağı belirleniyor.

Olası afetlerin genel hayata etkili olup olmadığının tespitinde dikkate alınan diğer kriterler ise şöyle:

  • Hane sayısının 100'den az olan yerlerde konutların 1/10'nun, nüfusu 50.000 den az olan il ve ilçelerde en az 50 binanın, nüfusu 15.000'den fazla olan il ve ilçelerin mahalle teşkil eden kesimlerinde en az 10 binanın yıkılması veya onarımı mümkün olmayacak derecede ağır hasar görmesi
  • Yaşanan afetler yüzünden çok sayıda ölü ve ağır yaralıların olması
  • Tarım ürünlerinin en az 1/3'ü kadarının zarar görmüş olması
  • Afet yaşanan bölgedeki su, yol, elektrik, kanalizasyon gibi kamu tesislerinin kullanılmayacak ya da çalışamayacak bir hale gelmesi
  • Ulaşım imkanlarının oldukça sınırlı bir halde olması

Afet bölgesi ilan edilince ne olur

Afet bölgesi ilan edilen yerlerde aşağıdaki durumlar söz konusu olur: