Yeni Milli Eğitim Bakanının okulların zamanında açılacağını açıklamasından sonra hazırlıklarını hızlandıran Batmanlı kırtasiye esnafı, okulların açılacağı eylül ayını umutla bekliyor.

 

Bakanın açıklaması üzerine hazırlık yaptıklarını belirten kırtasiyeciler, okulların mutlaka açılmasını, açılmaması durumunda büyük sıkıntılar yaşayacaklarını vurguladılar.

Son bir buçuk yıldır neredeyse hiç iş yapamadıklarını, aldıkları ürünün ellerinde kaldığını ifade eden kırtasiyeciler, ödemeleri konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını kaydetti. Kırtasiyeciler, Batman’da küçük kırtasiyeci esnafının çoğunun iflas ettiğini söyledi.

Hem yeni Milli Eğitim Bakanının hem de Sağlık Bakanının okulların vaktinde açılması konusunda garanti verdiğini belirten kırtasiyeci esnafı, aksi durum olursa iflas etmelerinin kaçınılmaz olacağını vurguladı.

Sinan İren

“Dairemi satmak zorunda kaldım”

Okulların zamanında açılması halinde bir nebzede olsa rahat bir nefes alacaklarını belirten kırtasiye esnafı Sinan İren, “Okullar açıldıktan bir hafta sonra kapanır ya da sıkıntılar olursa esnaf ödemelerini yapamaz ve perişan duruma düşer. 2 senedir iş yapmadığımızdan dolayı ödemelerimi yapamadım. Bu nedenle kendi dairemi satmak durumunda kaldım. Fakat bundan sonra satacağım dairemde kalmadı.” diye konuştu.

“Okullar açılmazsa ayakta kalma mücadelesi veren kırtasiyelerde iflas edecek”

Hükümetten faizsiz kredi desteği talebinde bulunduklarını söyleyen İren, “Yeni Milli Eğitim Bakanımızın açıklamalarından sonra okullar açılacak diye defter, kitap, çanta ve okul ile ilgili bütün ihtiyaçlarımızın siparişini verdik. Pandemi sürecinde küçük esnafın çoğu kepenk kapatmak zorunda kaldı. Ayakta kalan orta seviyedeki esnaflar da şayet okullar geçen sene gibi açılmazsa iflas edecektir.” dedi.

Veysi Argun

“Umudumuz okulların zamanında açılmasıdır”

Salgından dolayı yaklaşık iki yıldır ciddi anlamda sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayan bir diğer kırtasiyeci esnafı Veysi Argun ise şunları söyledi:

“Yeni Milli Eğitim Bakanımızın okulların eylül ayında açılacağı yöndeki açıklaması bizi sevindirdi. Milli Eğitim Bakanımızın aldığı kararın arkasında durmasını istiyoruz. Çünkü bizde bu açıklamadan sonra tekrardan işimize sarılıp yeni ürün ve bayilikler almaya başladık. 6 Eylül tarihinde okulların açılacağı beyanından sonra bütün umudumuzu okulların zamanında açılmasına bıraktık.”

“Bir buçuk milyona kaynak kitap aldık”

Konuşmasının devamında Argun, “Şayet okullar söylenilen tarihte açılmazsa kırtasiye sektörü olarak çok ciddi sıkıntılar yaşayacağız. Çünkü ürünlerimizi borç ve senetlerle aldık. Bunun için ödemelerimizi zamanında yapamazsak iş yerlerimiz kapanacaktır. Pandemi sürecinde kentte bulunan kırtasiyecilerin yüzde 50’ye yakını işlerini bırakmak zorunda kaldı. Geriye kalanlarda eş, dost ve elindeki öz sermayesi ile ayakta durmaya çalışıyor. Şu anda okullar açılacak diye yaklaşık bir buçuk milyona kaynak yayın alarak yatırım yaptık.” dedi.

Osman Kaya

“Okullar açılacak diye hazırlıklarımızı yapıyoruz”

Salgının başlamasından bu yana sıkıntı içinde olduklarını dile getiren kırtasiyeci esnafı Osman Kaya, okulların zamanında açılması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti.

Tek beklentilerinin okulların açılması olduğunu kaydeden Kaya, “Bu süreçte satışlarımız olmamakla birlikte giderlerimiz çoğaldı. Dolayısıyla bu sene okulların açılmasını istiyoruz. Bakan beyin açıkladığı gibi okulların zamanında açılmasını istiyoruz. Yeni eğitim öğretim sezonu için bizde ürünlerimizi alarak hazırlıklarımızı yapıyoruz. Dolayısıyla aldığımız bu ürünlerin ödemelerini yapmamız gerekiyor. Bu da okulların açılması ile olur. Aksi halde okullar zamanında açılmazsa büyük sıkıntı çekeriz. Okullarda açılma ile beraber gereken bütün tedbirler alınması gerekir ki eğitim öğretim devam edebilsin. Yeteri kadar önlemler alınmadığı takdirde geçen sene olduğu gibi salgın yine çoğalacak ve okullar tekrar kapatılacaktır. Bu işi çok ciddiye almamız gerektiğini düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.(İLKHA)