Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) hizmet binasında Mahsum Altunkaya başkanlığında toplanan Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yönetim kurulu, Temmuz 2021 dönemi ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Toplantıda, 2021’in 7 aylık sürecinde Türkiye ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gerçekleştirilen sektörel ihracat rakamlarıyla karşılaşılan sorunlar masaya yatırıldı.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Altunkaya, Türkiye’den 7 ayda hububat sektöründen 4 milyar 803 milyon 497 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti.

Altunkaya, bu süreçte Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden ise bir milyar 477 milyon 236 bin dolarlık sektörel ihracata imza atıldığını bildirdi.

Türkiye gündeminde birinci gündem maddesinin yaşanan felaketler olduğuna dikkat çeken Altunkaya, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yaşanan yangın felaketleri ile Karadeniz bölgesindeki sel felaketlerinde vefat edenlere başsağlığı diledi.

“Ülkemizin başı sağ olsun”

Altunkaya, “Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de peş peşe yaşanan gerek sel gerekse orman yangın felaketleri hepimizi derinden üzerken doğal dengenin dünya genelinde nasıl bozulduğunun bütün insanlığın farkına varması gereken bir olay olduğunu düşünüyoruz. Doğal dengenin bozulması, küresel ısınmanın artması adeta son yıllarda mevsimleri değiştirmiş, felaketler dünyanın bütün kıtalarında peş peşe yaşanmaya başlanmıştır. Ülkemizde yaşanan tabi afetlerde yaşamlarını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, aileleri ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Hepimiz daha çok tedbirli olmak ve doğal dengenin bozulmaması için üzerimize düşenleri yapmak zorundayız. Bu felaketler elbette tarımsal alanlarımızı ve sektörümüzü de doğrudan etkileyen felaketlerdir.” dedi.

Hububat bakliyat sektöründe liderliğin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki ihracatçılara ait olduğunu ifade eden Altunkaya, 2021 yılının 7 aylık diliminde Türkiye genelinden 4 milyar 803 milyon 497 bin dolarlık ihracata imza atıldığını belirtti.

Altunkaya, bu rakamın bir milyar 477 milyon 236 bin dolarlık bölümünün ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki ihracatçılar tarafından GAİB üzerinden gerçekleştirildiğini ifade ederek ihracatçıları kutladı.

2021 yılının 7 aylık sürecinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden en fazla makarna, bitkisel yağlar ve buğday unu ihracatı gerçekleştirildiğine dikkat çeken Altunkaya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki ihracatçıların bu süreçte toplam 170 ülkeye hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirdiğini ifade etti.

“Ortadoğu ve Afrika ülkeleri liderliğini koruyor”

Ülke gurupları bazında en fazla ihracatın 776 milyon 848 bin dolarla Ortadoğu ülkelerine yapıldığını bildiren Altunkaya, “Bunun ardından ikinci sırada ise 421 milyon 9 bin dolarla Afrika ülkeleri, üçüncü sırada 146 milyon 386 bin dolarla Amerika ülkelerine ihracat yapıldı. Ülke guruplarında Avrupa Birliği ülkelerine 61 milyon 590 bin dolar,  Asya ve Okyanusya ülkelerine 27 milyon 123 bin dolar, Eski Doğu Bloku ülkelerine 17 milyon 74 bin dolar, diğer Avrupa ülkelerine 13 milyon 11 bin dolar, Türki Cumhuriyetlere 8 milyon 136 bin dolar, serbest bölgelere 5 milyon 989 bin dolar, diğer ülkelere ise 73 bin dolarlık ihracat yapıldı.” şeklinde konuştu.

Altunkaya 2021 yılının 7 aylık sürecinde bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 19.6’lık bir artışla bir milyar 477 milyon 236 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini de sözlerine ekledi.

“Irak, Suriye ve İran ülke bazlı ihracatın gözde ülkeleri”

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden geçekleştirilen ülke bazlı ihracat hakkında da bilgiler veren Altunkaya, “Ocak-temmuz 2021 döneminde en fazla ihracat 438 milyon 500 bin dolarla Irak’a yapıldı. Sektörel ihracatımızda ülke bazlı ihracatta ilk sırayı 438 milyon 500 bin dolarlık ihracatla Irak almakta, ikinci sırada ise 133 milyon 120 bin dolarla Suriye, bu ülkeyi ise 97 milyon 168 bin dolarla Cibuti takip etmektedir. Sektörümüz için önemli bir pazar haline gelen İran’a ise bu süreçte 92 milyon 560 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Bölgemizden 2021 yılının 7 aylık sürecinde toplam 170 ülkeye en fazla makarna, bitkisel yağlar, buğday unu, bisküvi-pasta, kakaolu mamuller, margarin, yemler, şeker ve şekerli maddeler, irmik, yağlı topumlar ve mamulleri, bulgur, mercimek, nohut, baharatlar, zeytinyağı ve türevleriyle fasulye ve diğer sektörel ürünlerimiz ihraç edilmiştir.” dedi. (İLKHA)