VAN - Ekmekteki israf rakamlarının tüyler ürpertici olduğunu belirten Fevzi Altuner, Türkiye`de yılda 2,1 milyar ekmeğin çöpe gittiğini, bunun rakamsal değerinin1,5 milyar TL olduğunu, bu rakamın ise Türkiye`nin yıllık un ihracatına eşit olduğunu aktardı.

 

Toplum olarak ekmeğin beslenme kültürümüzde önemli bir yer tutuğunu, yeni ekmek tebliği ile ekmeğin daha sağlıklı olması ve ekmek israfının önüne geçilmesinin planlandığını belirten Fevzi Altuner, \"Fakat son yıllarda özellikle fırınların, un fabrikalarının ve bu konudaki teknolojinin gelişmesi ve insanların şehir kültürünü benimsemesi sebebiyle daha önce kullanılan kepekli ekmeğin yerine kepek oranı çok daha az olan ve içinde çeşitli katkı maddelerinin olduğu günümüz ekmeği tüketilmeye başlanmıştı.\" dedi.

 

Yeni ekmek tebliği neler getirdi?

 

Yeni ekmek tebliğinden söz eden Altuner, \"Ekmekte kepek oranı arttırıyor. Ekmekler sınıflandırılıyor. Sınıflandırmaya göre kimi kriterler belirleniyor ve bu şekilde üretim ayarlanarak ekmek üretiliyor. Burada kepek oranı yüzde 60`lara kadar çıkarılıyor. Tuz oranı düşürülüyor. Katkı maddelerinden arındırılıyor.\" ifadelerini kullandı.

 

\"Tebliğin en büyük amacı ekmek israfının önüne geçmektir\"

 

Beslenme alışkanlıklarıyla alakalı sağlık sorunlarının yaşandığına değinen Altuner, \"Tükettiğimiz gıdalar sağlığımızı doğrudan etkilemektedir. Ekmek bunların başında geliyor. Ekmekteki değişiklikler insan sağlığı açısından son derece tavsiye edilen değişikliklerdir. Ayrıca ekmek israfı kesinlikle göz ardı edemeyeceğimiz bir olay. Yılda 2,1 milyar ekmek çöpe gidiyor. Bunun bir güne tekabül eden kısmı ise 6 milyondur. Bunun rakamsal değeri ise 1,5 milyar TL`dir. Bu rakam bizin un ihracatından elde ettiğimiz 1,5 milyar TL`lik rakama eşdeğer bir rakamdır\" tespitinde bulundu.

 

\"Ekmekte doğala dönüş sağlanacak\"

Eskiden büyük bir değer atfedilen ekmeğin değerinin topluma tekrar kazandırılması gerektiğini belirterek, ekmekte doğala dönüşün sağlanacağını kaydeden Altuner, \"Şimdi ise tam buğday ekmeğin çıkması ve piyasada artması sayesinde ekmek israfında da ciddi bir düşüş olacak, diye düşünüyorum. Yeni uygulamalar ile ilgili eğitimler, bu sektör çalışanlarının sertifikalandırılması aşamasını tamamladık. Şimdi de tam buğday ekmeğini yaygınlaştırmak için, özellikle toplu tüketim yerlerinde bilgilendirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Okullarımızda ekmekle ilgili özellikle de ekmek israfının önlenmesine yönelik eğitimlerimiz Valilik himayesinde devam ediyor\" ifadelerini kullandı.

 

Yapılacak çalışmayla sözde ekmeğin daha çabuk pişmesini ve geç bayatlamasını sağlayan katkı maddeleri yasaklanarak, ekmeğin daha lezzetli olması ve israfın azaltılması hedefleniyor.

 

İşte ekmekte çıkarılacak katkı maddeleri;

Öte yandan bu çalışmayla, ekmekte artık asetik asit, potasyum asetat, sodyum asetat, kalsiyum asetat, laktik asit, askorbik asit, sodyum askorbat, kalsiyum askorbat, sodyum laktat, potasyum laktat ve kalsiyum laktat gibi katkı maddeleri yer almayacak. (Murat Dalgın - İLKHA)