BATMAN - Risale-i Nur Enstitüsü ve Yeni Asya Gazetesi Batman Temsilciliği "İnsanlık ve Dünya Barışı için Bediüzzaman Said Nursi`nin Milliyet Anlayışı" konulu panel düzenledi. Batman Üniversitesi Konferans Salonu`nda yapılan panele İl Müftüsü Hasan Çağlar, Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu, STK temsilcileri ve kalabalık bir kitle katıldı.


Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başlayan panelin açılış konuşmasını Eğitimci-Yazar Burhan Zengin yaptı. Risale-i Nur Enstitüsü ve Yeni Asya Gazetesi`nin her yıl Bediüzzaman`ın vefat yıl dönümünde farklı programlarla kutladığını belirterek, vefatının 53. Yılında da bu paneli düzenlediklerini kaydetti.


Paneli, Risale-i Nur Enstitüsü ve Yeni Asya Gazetesi Temsilcisi yazar Maruf Özülkü yönetti. Katılımcıları Türkçe, Arapça ve Kürtçe selamlayarak "hoş geldiniz" dedi.

Prof. Dr. Ahmet Battal ile Gazeteci-Yazar Latif Salihoğlu`nun panelist olarak katıldığı panelde ilk olarak Ankara Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi yazar Prof. Dr. Ahmet Battal söz aldı.


Hepimizin kardeşlik hukukuna ihtiyacı var
Prof. Battal, konuşmasının başında prof olarak değil, kardeşlik hukukunu yazan Bediüzzaman`ın bir talebesi olarak konuşmak istediğini söyledi.

Toplumlar olarak hepimizin kardeşlik hukukuna ihtiyacı olduğunu ve modern çağın ortaya çıkardığı sorunlar olduğuna değinen Battal, "Millet ve milliyet kavramı için kafamda net bir tarif yoktur. Kur`an kursunda aldığımız İslami bilgilerde `İbrahim milleti` olduğumuzu öğrendim. Sonra okulda Türküm doğruyum`u öğrendik. Tek millet var zannettim Lisede okurken Bingöl`den gelenler arkadaşlarımın kendi dillerini konuşurken başka milletlerinde olduğunu ve üniversite okurken Uganda`dan gelenleri gördüm. İbrahim milleti demek onun `Halil hulle` pratiğinden gelmek demektir birileri bize lazım olmayan kimlikler ve fikirler ile kafamızı karıştırdılar" dedi.


Menfi milliyetçilik insanlığa iki büyük bela getirdi
Şu an Ortadoğu ve ülkemizde menfi milliyet sorunu olduğunu ve ilk milliyetçinin olduğuna dikkat çekerek, "Kendimizden olmayan özellikle övünme anlayışı Hz. Âdem`in nesline Şeytan`dan bulaşmış. Bunlar Hz. Muhammed`in Türk olduğunu ispatlamaya çalışıyorlardı, böylece daha çok seveceklerdi güya. Bunun ötesinde Nuh`un Türk olduğunu ispatlamaya çalışıyorlar ve büyük oğlu Yafes Türk idi diyorlardı. 80 yıldır bu bizi tıkadı. Şimdi de bundan vazgeçmeye çalışıyoruz" dedi.


Menfi milliyetçilik denilen bela insanlığa iki büyük bela getirdiğini dile getiren Battal, "Milliyetçilik ve ulus devlet denilen iki bela çıkardı Batının başına. Sanayi toplumuyla milliyetçilik belası çıktı. 1.ve 2. Dünya savaşlarında milyonlarca kişi öldü. Batı dersini aldı AB`yi kurdu. Dördüncü halifeden sonra hilafet saltanata dönüştü. Emeviler menfi milliyetçilik yaptılar. İslam dünyasına büyük zarar verdiler. Sonraki dönemlerde de zulümler yaşandı ve yatay gelişme oldu Avrupa`nın gerisinde kaldık. Batının elleriyle İslam dünyası manen çöktü. Menfi milliyet etkisi ile ümmet birbirine düşman edildi" dedi.


Bediizzaman hayata Kur`an`ın bakışıyla bakmıştır
Daha sonra söz alan panelist Gazeteci-Yazar Latif Salihoğlu, 40 yıl önce Batman`da Risale-i Nur ile tanıştığını ve dünyaya niçin geldiğini öğrendiğini belirterek, "Bediizzaman`ın hayata bakışı hayatının başından sonuna kadar Kur`an`ın bakışıyla bakmıştır" dedi.


Irkçılığın ilk İslam dünyasına girmesi konusunda Bediizzaman`ın Emevileri örnek gösterdiğini ve ilk İslama milliyetçiliği Emevilerin soktuğunu ve diğer milletleride buna sevk ettiklerine değinen Salihoğlu, "100 yıldır milliyetçiliğin sıkıntısını çekti bu millet. Bize nasıl bulaştı bu illet. Bediizzaman bu bir Frenk illetidir diyor. Fransız ihtilali ile Avrupa`da milliyet ve ırkçılık hortladı ve sömürgeciliğe başladılar. İslam ümmetini sömürdüler. 1. ve 2. Dünya savaşı asıl sebebi hâkimiyet davası milliyetçilik marazı idi" şeklinde konuştu.


1933`te Kürt Teali Cemiyeti Başkanı Mir Celadet Bedirhan`ın M. Kemal`e yazdığı mektubunu gösteren Salihoğlu, Bedirhan`ın nasıl Kürtçülüğe yöneldiğini ve yapılan Türkçülük oyunlarını anlattı.
Salihoğlu konuşmasının sonunda, "İslam tarihinde hiçbir zaman milliyetçilik temelinde çatışma ve dışlama, ötekileştirme olmamıştı" dedi.

Daha sonra panelin ikinci bölümünde panelistler Bediüzzaman`ın çözüm reçetesini sundular.
Panelin çözümler bölümü 105 yıl önce Şarkı Kürdistan Gazetesi`nde Kürtlere Kürtçe seslenen Bediüzzaman`ın tavsiye mektubu Kürtçe ve Türkçe okundu.

Panel soru-cevap bölümüyle sona erdi. (Veysi Demir/M.Enes İmir-İLKHA)