Liselere giriş sınavı SBS (Seviye Belirleme Sınavı), Milli Eğitim Bakanlığı`na Nabi Avcı`nın gelmesinden sonra herkes `sistem bundan sonra nasıl işleyecek` sorusunun cevabını arıyor. Avcı`nın masasında duran sistemin ayrıntılarını ise Akşam yazarı Turgay Polat yazdı.
İşte önümüzdeki yıldan itibaren uygulanacak yeni SBS`nin ayrıntıları:
SINAVLAR İL BAZINDA
- DÜZ liseler kalkacak ve tümü Anadolu liselerine dönüştürülecek.
- BU liselere giriş, öğrencilerin 8`inci sınıfın mayıs ayında gitmek istedikleri okula ön kayıt yaptırmasıyla başlayacak.
- İLKÖĞRETİM başarı puanı, öğrencinin spor, bilim, sanat gibi faaliyetleri de birleştirilerek bir puan oluşturulacak. Ön kabul, bu puana göre gerçekleştirilecek.
- BİR sonraki aşamada ise bir okul kontenjanın üzerinde kayıt almazsa öğrenci kaydını yaptıracak.
- ÖN kayıtta kontenjanın üzerinde öğrencinin başvurduğu okullar için il bazında bir tek sınav açılacak. Ardından yerleştirme yapılacak. Öğrenci isterse başka bir şehirdeki okula da müraacat edebilecek. Verilere göre öğrencilerin yüzde 98`i kendi oturduğu kentte okuyor.
ABD VE ALMAN MODELİ
- SİSTEMİN faydası, sınav cenderesine girecekler `yüksek puanlı okulları` hedefleyen başarılı öğrencilerle sınırlı kalacak. Diğerleri sınav sisteminde bir milyon 300 bin öğrenci stres, baskı yaşamayacak.
- FEN liselerine giriş sınavla olacak. Farklı olarak puanlama sadece MF (matematik fen) değerlendirmesi yapılacak.
- ÖZEL okullar dilerse fen liseleri sınavı puanıyla dilerse kendi açtıkları ayrı bir sınavla öğrenci kabul edecek.
- HAZIRLIK sınıflı Galatasaray, Kabataş, İstanbul, Kadıköy Anadolu gibi liselerin devamı ve desteklenmesi sağlanacak. Bu liselerde yabancı dil eğitiminin güçlendirilmesi için üniversitelerin hazırlık sınıflarıyla eşleştirme yapılacak.
- SİSTEMİN en önemli özelliği ABD ve Alman modelinin bir tür karışımı olması...
Akşam