Haziran ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,3, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi.
Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan içme sütü üretimi yüzde 0,8 artarak 123 bin 480 ton olarak gerçekleşti. Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre içme sütü üretimi yüzde 5,6 azalarak 794 bin 928 ton olarak gerçekleşti.
Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan yoğurt üretimi yüzde 6,4 artarak 97 bin 151 ton, Ocak-Haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,8 artarak 538 bin 739 ton olarak gerçekleşti.
Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, tam yağlı süt tozu üretimi yüzde 40, yağsız süt tozu üretimi yüzde 20,2, ayran üretimi yüzde 17,8, tereyağı üretimi yüzde 10,9, inek peyniri üretimi yüzde 2,1 artarken, kaymak üretimi yüzde 0,7, diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) yüzde 1,9 azalmıştır.
Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yağsız süt tozu üretimi yüzde 24,5, tam yağlı süt tozu üretimi yüzde 22,6, diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) yüzde 17,6, kaymak üretimi yüzde 11,9, ayran üretimi yüzde 9,5, inek peyniri üretimi yüzde 1,6 artarken, tereyağı üretimi yüzde 4,1 azalmıştır. (İLKHA)