VAN- Türkçe ve Kürtçe yapılan açıklamanın Türkçe`sini dernek üyelerinden Mehmet Halil Şan okurken Kürtçe`sini dernek başkanı Şehmuz Kurt okudu.

 

\"Sonuçlar İllerin Eğitim Seviyesini Değil Eğitimdeki Çarpıklığı Ortaya Koymuştur\"
Açıklamada 24 Mart`ta yapılan sınava 1 milyon 805 bin 125 adayın katıldığı belirtilerek sınavda Hakkâri`nin 81. Van`ın ise 77. sırada olduğu, bunun illerin ya da öğrencilerin başarısızlığı değil sistemin çarpıklığı olduğu ifade edildi.

 

Açıklamada başarısızlığın en büyük sebebinin anadilde eğitim olmaması olduğu belirtilerek, \"Sistemin en büyük çarpıklığı öğrencileri sonradan öğrendikleri dil üzerinden sınava tabi tutulmasından kaynaklanmaktadır. Daha açık bir ifadeyle, anadilde eğitimin yokluğu sistemin en büyük çarpıklığı ve en büyük mağduriyet kaynağıdır.\" tespitinde bulunuldu.

 

\"Bir An Önce Anadilde Eğitime Başlanmalı\"
Anadilde Eğitimin olmamasının cumhuriyet tarihinde meydana gelen sosyal, siyasal ve kültürel aksaklıkların ve geri kalmışlığın en büyük sebebi olduğu vurgulanan açıklamada devamla, \"Eğer Türkiye`nin bütün illerinde dengeli bir başarı grafiği yakalanmak isteniyorsa hiçbir siyasi hesaba kurban edilmeden bir an önce anaokulundan başlayarak bütün formel eğitim kurumlarında anadilde eğitime başlanması ve yapılacak sınavlarda her öğrenciye kendi dilinde uygulanması gerekir.\" ifadelerine yer verildi. (İLKHA)