MARDİN-MİKAD Derneği ile Devlet Hastanesi işbirliğiyle başlatılan proje kapsamında, Midyat`a yaklaşık 3 bin 500 vatandaş sağlık taramasından geçirildi. Ortaca, Barıştepe, Budaklı, Narlı, Kayalıpınar ve Kutlubey köylerinde bulunan vatandaşlar sağlık taramasından geçirildi. Sağlık evlerinde sağlık kontrolünden geçen vatandaşlara, sağlık yaşam bilgisi, zararlı alışkanlıklar hakkında çeşitli bilgiler verildi. Sağlık taramasına katılan doktor, hemşire ve sağlık ekiplerine takdirname takdim edildi.
 
Konu ile değerlendirmede bulunan Kaymakam Oğuzhan Bingöl, "Hayatımız boyunca hepimiz zorluklar içerisinde bu günlere geldik. Bir doktora muayene olabilmek için saatlerin geçtiği, günlerin geçtiği dönemlerden geçtik. Bir uzman doktorun köyde hastanın evine kadar gittiği bir dönemi yaşıyoruz ki Gerçekten bunu ben bunu hayal bile edemiyorum. Bir muayenesine doktorun gittiğiniz zaman, doktor gözlüğünün altından baksaydı bile biz tedavi oluyorduk. Şimdi değerli hocalarımın yüzüne bakarak, Bilal hocanın yüzüne bakarak bile tebessümleri ile tedavi oluyorum."dedi.
 
Yapılan organizasyondan memnun olduğunu belirten Kaymakam Bingöl, bu anlamda emeği geçenlere teşekkür ettiğini belirterek bu uygulamayı bütün köylere yayacaklarını ve ilk etaptaki organizasyona katılacağını belirtti. Sosyal Yardımlaşma Vakfı olarak ta organizasyona yardıma muhtaç insanlara ulaşıldığından söz etti. Halen ulaşılamayan yardıma muhtaç, dul, yetim ve yaşlı insanların olduğunu söz ederek, bunlara en kısa sürede ulaşacaklarını sözlerine ekledi. Kaymakam Bingöl, "çünkü gerçekten onların bir eve girmesi dahi bir tedavidir. Aslında toplumsal bir kaynaşmadır. Bizlerde toplumsal algıyı değiştirmemiz gerekiyormuş, bu anlamda kaynaşmanın ben bizlere ve doktor arkadaşlara bu yönü ile katkı sağladığını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
 
Köylerde yapılan sağlık taramasında 3 bin vatandaşa ulaşıldı
Devlet Hastanesi Başhekimi ve Yöneticisi Opr. Dr. Bilal Arıkan, "Köylerde yapılan sağlık taraması 3 bin vatandaşa ulaştık. Ziyaret öncesi biraz tedirgindik. Özellikle bölgeye yeni gelen hekim arkadaşlarımızda biraz tedirginlik vardı. Çünkü ilk defa böyle bir uygulama yaptık. Hem hastane ekibi olarak, hem de hekim arkadaşlarımız olarak, nasıl bir tepkiyle karşılaşmacığımızı açıkçası bilmiyorduk. Ama unutmadığımız bir şey vardı ki Anadolu`nun insanının misafirperverliği idi. Biz gerçekten gittiğimiz bütün köylerde ilgi ile karşılandık. İlk günden tedirginliği üzerimizden attık. Tedirginlik ile başladığımız bu projenin şenlik havasında geçti."

MİKAD derneği Başkanı Halil Tekince gecede yaptığı konuşmada, "İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır." Hadisinden yola çıktıklarını belirterek dernek olarak hedeflerinin Afrika`da aynı uygulamayı yapmak olduğunu belirtti.

Opr. Dr. Gamze Kızıltan ise ekip adına söz alarak, evlerini ve gönüllerini açan köylülere teşekkür ettiğini ve ellerinden geleni ve sağlık taramasına katkı sunmaktan mutlu olduklarını söyledi.

(Mehmet Sait Başaran-İLKHA)