Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan kilimcilik mesleğini ilerleyen yaşına rağmen severek sürdüren kilim dokuma ustası Mustafa Çavuş, baba mesleğini sürdürmek için emekli olduktan sonra devam ettirmeye karar verdi.

25 yaşında babasından öğrendiği kilim dokuma sanatını 20 yıl sürdürdükten sonra ara veren ve farklı işlerde çalışan Çavuş, baba mesleği olan kilim dokuma sanatını devam ettirmek ve gelecek nesillere aktarmak için 20 yıl aradan sonra tekrardan gençlik yıllarında çalıştığı dokuma tezgâhının başına geçti.

 

Uzun yıllar çocukluğu ve gençliği ahşap dokuma tezgâhının arasında geçen Çavuş, yaklaşık bir yıl önce tarihi Büdeyri Han’da açtığı küçük dükkanında yıllar sonra tekrar kilim dokumaya başladı.

50 yıllık tahta tezgâhı ile bir dönemin en önemli ve gözde mesleklerinden biri olan kilimcilik mesleğini ilk günkü aşkla ve heyecanla severek sürdüren Çavuş, 65 yaşında olmasına rağmen kaybolmaya yüz tutan mesleğini sürdürmeye çalışıyor.

Babasından öğrendiği kilimcilik mesleğini tekrar sürdürmenin büyük sevincini yaşayan Çavuş, ilerlemiş yaşına rağmen her gün iş yerine gelerek tezgâhının başında çalışmaya devam ediyor.

Baba mesleğinin yok olmasına gönlünün el vermediğini belirten Çavuş, gelişen teknolojik gelişmeler karşısında bitme noktasına gelen kilimciliği ayakta tutmak ve kilimlere işlenen Antep desenlerini de tekrardan gün yüzüne çıkarmak istediğini söyledi.

Baba mesleğinin yok olmaması için emekliye ayrıldıktan sonra tekrar ahşap kilim dokuma tezgâhının başına geçtiğini anlatan Çavuş, yıllardır büyük bir aşk ve heyecanla sürdürdüğü mesleğinin, teknolojik yeniliklerle beraber fabrikasyon halı ve kilimlerin çıkmasıyla sonunun gelmesine üzüldüğünü ifade etti.

Bölgede ve kentte kalan sayılı kilim dokuma ustalarından biri olduğunu belirten Çavuş, Gaziantep’in kaybolmaya yüz tutmuş önemli olan motiflerini kilimlere işleyerek yaşatmaya çalıştığını kaydetti.

Kilim dokuma mesleğine 40 sene önce babasından öğrenerek başladığını anlatan Çavuş, “Fakat bu mesleği devamlı yapmadım. Belli aralıklarla bu mesleği yaptım. Farklı mesleklerden emekli olduktan sonra şimdi de bu mesleği hobi olarak yapıyorum. Sağda solda boş vakit geçireceğime hobi olarak eski Antep desenlerini canlandırmaya çalışıyorum.” dedi.

“Yaptığım desenler Antep desenleridir”

Kilim dokuma sanatı baba mesleği olduğunu anımsatan Çavuş, “Bu mesleği 25-30 yaşlarında iken babamdan öğrendim. Bu meslek pek para kazanılan bir meslek olmadığından dolayı mesleğe heves edende yok. Dokunulan kilimleri satması zor, kilim dokuyan ustalar para kazanamadıklarından dolayı mesleği bıraktılar, yeni nesilden de mesleğe heves eden yok. Yaptığım desenler Antep desenleridir. Antep deseni yapıyorum, hepsi de Antep'in eski desenleridir.” ifadelerini kullandı.

“Tezgâhımı kendi imkanlarımla yaptım”

Gelişen teknolojik gelişmeler karşısında yok olmaya yüz tutan ata mesleği kilimciliği yıllar sonra tekrar sürdürmeye gayret ettiğini belirten Çavuş, “Kilim tezgâhım ise Antep'e özgü el işi dokuma tezgâhıdır ve başka yerlerdeki kilim tezgâhlarından daha değişiktir. Kilim dokuyana daha kolaylık sağlayan bir tezgâhtır. Asma tezgâhlardan farklıdır ve tezgâhım yaklaşık 50 yıllıktır. Bu tezgâhı kendi imkanlarımla yaptım. Daha önce tezgâhlar çukurlarda olurdu. O dönem bu şekilde tezgâh yoktu.” diye konuştu.

“8 saat boyunca 40 santim kilim dokuyabiliyorum”

Ahşap tezgâhta haftada bir kilim dokuduğunu anlatan Çavuş, “Nakış işlemiş gibi günde 30-40 santim kilim dokuyorum. Bu da haftada bir kilime tekabül ediyor. Günde yaklaşık 8 saat çalışıyorum ve 8 saat boyunca ancak 40 santim kilim dokuyabiliyorum. Kilim dokumak nakış işlemek gibi çok zordur. Çünkü milim milim kilim işliyoruz. Kilim dokumak biraz sabır işidir.” şeklinde konuştu.

“Baba mesleğini devam ettirmek için tekrar tezgâh başına geçtim”

65 yaşında olmasına rağmen halen dinç ve sağlıklı olmasına çalışmaya bağlayan Çavuş, “Sağlığımı korumak, baba mesleğini devam ettirmek için tekrar tezgâh başına geçtim. Çalışarak hem sağlığımı korumak hem de baba mesleğini sürdürmek istiyorum. Kahve köşelerinde ve daha farklı yerlerde boş vakit geçirmektense hobi olarak mesleğimi yapıyorum ve kilim dokuyorum.” dedi.

Yaptığı kilimleri biriktirdiğini ve daha sonraki zamanlarda antikacılara satmayı düşündüğünü belirten Çavuş, mesleğe tekrar başlamasında çocuklarının da katkısı olduğunu sözlerine ekledi. (İLKHA)