Malatya Orman Fidanlık Şefi İhsan Karanfil, ürettikleri fidanları orman yangını çıkan yerlere göndermeye hazır olduklarını belirtti.

Elâzığ Orman Bölge Müdürlüğü’ne Bağlı Malatya Orman İşletme Şefliği Dilek ve Kökpınar bölgelerinde yer alan üretim sahalarında bölge illerinin fidan ihtiyacını karşılamak amacıyla üretim yapılıyor.

Kızılçam, karaçam ve ardıç tohumları, Malatya’daki civar bölgelerdeki uygun alanlarda verimli ağaçlardan toplanarak, tohum çıkarma ünitelerinin yardımıyla zahmetsiz ve hızlı bir şekilde ve sezona yetiştirilebilecek şekilde tohumlar çıkartılıyor. Çıkarılan tohumlar, 37 dönüm üzerinde kurulu fidan dikim alanına ekiliyor.

Mevsimlik orman işçileri ise ailelerinin geçimini sağlamak için sabah 07.00’den saat 17.00’ye kadar fidan dikimi, yabani ot toplama ve sulama gibi işlerde çalıştıklarını kaydettiler.

“Yetiştireceğimiz fidanların tohumlarını da kendimiz üretiyoruz”

Karanfil, “Fidanlıklarımızda tohumdan ürettiğimiz alıç aşılama çalışmalarımız vardı. Şu anda o işlemleri tamamladık ve aşılı alıçlarımız artık büyümeye başladı. Ayrıca burada bizim tohum çıkarma ünitelerimiz var. Yani yetiştireceğimiz fidanların tohumlarını da kendimiz üretiyoruz. Bunlar içerisinde yer alan özellikleKızılçam, karaçam ve ardıç tohumlarını Malatya'daki civar bölgelere uygun alanlarda verimli ağaçladan toplayıp elde ediyoruz. Buradaki tohum çıkarma ünitemizin yardımıyla daha zahmetsiz daha hızlı bir şekilde ve sezona yetiştirebilecek şekilde tohumlarımızı çıkarıyoruz." dedi. 

“Önceliğimiz Malatya'nın asıl türü olan ardıç fidanı yetiştirmektir”

Malatya Orman Fidanlık Şefi İhsan Karanfil

Malatya Orman Fidanlık Şefliği’ne bağlı Dilek ve Kökpınar fidanlıklar alanlarında fidan üretimi çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Karanfil, “Kökpınar Fidanlık Şefliğimiz 2011 yılında 37 dönüm alan üzerine kurulu bir yer. Burada önceliğimiz Malatya'nın asıl türü olan ardıç fidanı yetiştirmektir. Bu amaçla 2021 yılı programı kapsamında; 750 bin kök ardıç, 850 bin kök aşılı alıç ve 400 bin adet de lavanta üretimi programımız vardı. An itibariyle bütün programlarımızı tamamlamış bulunuyoruz. Kökpınar fidanlık alanında toplam 2 milyon fidan üretimi yapıldı.” ifadelerini kullandı.

“Toplamda 4 milyon 500 bin fidan ürettik”

Dilek fidanlığında 2 buçuk milyon civarında bir fidan üretimlerinin olduğuna dikkat çeken Karanfil, “Kökpınar fidanlığındaki fidanları çıplak köklü olarak üretiyoruz. Dilek fidanlığında kabına, ambalajına alıp o şekilde ağaçlandırma sahalarına, kamu kurumların ihtiyaçlarına ve vatandaşa da ücretli olarak, zaman zaman da bedelsiz bir şekilde veriyoruz. Bu yıl dilek fidanlığımızda yaklaşık 40 tür çalışma yaptık oradaki çalışmalarımızda bitti. Kökpınar ile Dilek Fidanlıklarımızda toplamda 4 milyon 500 bin civarında bir fidan üretimi gerçekleştirdik. Şu an fidanların bakım çalışmaları yapılıyor.” şeklinde konuştu.

“Lavanta sahasında 400 bin adet lavanta tohumu işlemi yaptık”

Birinci önceliklerinin bölgedeki ağaçlandırma alanları ile yanan alanların ağaçlandırması olduğunu sözlerine ekleyen Karanfil, “İkinci önceliğimiz kamu kurum kuruluşların ihtiyaçlarını karşılamak, üçüncüsü diğer kurumların ve de vatandaşın ihtiyaçlarını karşılamaktır. Fidanlarımız ücretlidir ancak, yılın belli dönemlerinde şehir merkezlerinde AVM yanında ya da cami yanlarında bedelsiz fidan dağıtımlarımız da oluyor. Diğer yandan Kökpınar işletmemizde ayrıca lavanta sahamız da var. Burada lavanta üretimi de yapıyoruz. Bu sahada 400 bin adet lavanta tohumu işlemi yaptık. Şu an durumları iyi görünüyor. Sonbahara doğru hedeflerimize yaklaşacak gibi görünüyor. İnşallah yılsonunda bu alanda güzel bir görüntü oluşmasını bekliyoruz.” dedi.

“İhtiyaç duyulduğu takdirde yanan bölgelerin yeşillendirilmesi için fidan gönderebiliriz”

Devam eden Orman yangınlarına da değinen İhsan Karanfil, “Biz kurum olarak yıllardır yanan alanların yeniden rehabilite edilmesi konusunda çok tecrübeliyiz. Ormanla ilgili her türlü çalışmayı yapacak tecrübeye de sahibiz. İnşallah en kısa zamanda yanan yerlerin hepsi ağaçlandırılacak. O bölgelerde de fidan üreten yüksek kapasitesi yüksek tesisler var. Bundan dolayı bize ihtiyaç duyulacağını sanmıyorum ama talep olduğu takdirde yanan alanlara fidan gönderebiliriz.” ifadelerini kullandı.

“Orman Fidanlık alanlarımız bölgeye istihdam sağlıyor”

Orman Fidanlık alanlarının bölge insanına istihdam sağladığına dikkat çeken Karanfil, “Civar köylerden gelen işçilerimiz var. Burada aynı zamanda köylülerimize ek gelir sunarak onların gelir oranını yükseltmeyi hedefliyoruz. Kökpınar fidanlığımızda civar köylerden yaklaşık 50 kişi çalışıyor. Her bir çalışanın toplam 5 nüfusu olsa 500 kişi ediyor. Civar köylerde ikamet eden vatandaşlarımız fidanlık sayesinde de kendi köylerinde kalıyorlar. Bu da ayrı bir güzellik oluyor. Burada İnsanlar hem kendi bahçesinde çalışıp hayvancılık ile uğraşıyorlar hem de orman kanundaki bulunan kaydı fiyat dediğimiz fiyatlarla kendilerini istihdam etmiş oluyoruz.” dedi.

“Kökpınar Orman Fidanlığında 50 kişi çalışıyoruz”

Vahap Çavuş

Mevsimlik Orman işçilerinin çavuşluğunu yapan Vahap Toker (65) ise bölgedeki fidanlığın çevre köylerin insanlarına ekonomik anlamda katkı sunduğunu ifade ederek, “Kökpınar orman fidanlığın da çavuşluk yapıyorum. Burada fidanlıkta diktiğimiz fidanların bakımlarını yapıyoruz, yabancı otları ayırıyoruz. Yani bir fidanın yetişmesi için neye ihtiyaç duyulsa o işi yapıyoruz. Köyümüzden burada yaklaşık 50 kişi çalışıp evlerine ekmek götürüyor.” şeklinde konuştu.

“Ailemizin geçimini sağlamak için çalışıyoruz”

Mehmet Kuşak

İşçilerden Mehmet Kuşak (55) ise saat 07.00’de iş başı yaptıklarını, saat 17.00 ise paydos edip eve gittiklerini belirterek, “Ailemizin geçimini sağlamak için çalışıyoruz. Burada ilk olarak tohum ekimi yapıyoruz. Tohumlar fidana dönüşünce aralarındaki yabani otları topluyoruz, sulamasını yapıyoruz, terasları yapıyoruz, fileleri çekiyoruz. Burada tohum ekimi ve fidan bakımı ile ilgili ne iş varsa yapıyoruz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)