Zabıta, özel güvenlik görevlileri, 112 çalışanları ile emniyet ve askeri personeller başta olmak üzere toplumun birçok kesiminin ihtiyaç duyduğu yakın savunma tekniklerinden biri olan Ju Jitsu, sağlık açısından da birçok özelliği içinde barındırıyor.

 

Ju Jitsu eğitimi hakkında bilgi aktaran Ulusal Ju Jitsu Federasyonu Yakın Savunma Teknik Kurul üyesi Mücahit Yılmaz, yakın savunma programları kapsamında öğrencilere açık el vuruşları, yumruk varyasyonları, diz ve tekme ile ilgili çalışmalar yaptırdıklarını söyledi.

Mücahit Yılmaz

Öğrencilere vücutlarını tanımaları için bilgiler verdiklerini belirten Yılmaz, "Taşıma transferleri işlemlerinin yanı sıra sopalı, bıçaklı ve silahlı mücadele ile ilgili üst yaş gruplarımıza eğitimler vermekteyiz. 112 çalışanları, zabıta ve özel güvenlik görevlileri, emniyet ve askeri personellerine yönelik ayrı özel programlarımız bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Ju Jitsu, Odaklanma problemlerinin yanı sıra fiziksel ve zihinsel gelişimi de destekler"

Toplumun bazı bilgileri yanlış bildiğini söyleyen Yılmaz, "Müsabakası olan programlarda bir format mevcutken sokakta gelişi güzel bir şekilde saldırı söz konusudur. Saldırganlar spontane şeklinde bize karşı saldırı yapabilmektedir. Dışardaki bir insana 'bana arkadan sarılma, gözüme parmak batırma, bıçak ve taşlarla bana saldırmayın' diyemezsiniz. Bu gibi durumlarda yakın savunma programlarında kişilere farkındalık şeklinde öğretiyoruz. Bu program; rahatlıkla uygulanabilir, etkili teknikleri ve taktikleri ile insanları mutlu etmektedir. Odaklanma problemleri olan arkadaşlarımızın odaklama problemi tamamlamaktadır ve aynı zamanda fiziksel ile zihinsel olarak gelişimi destekler." dedi.

Eğitimin farklı boyutlarına da değinen Yılmaz, "Kursiyerlerimize olası karanlık bir sokaktan nasıl yürümesini, bıçaklı bir saldırgana nasıl müdahale etmesini gerektiğini prova şeklinde çalıştığımızda, korkmadan sakin bir şekilde saldırganı kontrol altına alabilmeyi öğretirken olay yerini terk etme ve güvenlik alanı oluşturma çalışmalarımız var. Bir tutuş gerçekleştiğinde kişinin zayıf noktası üzerinde yol alıyoruz. Dışarda yapılan kavgalar 20-30 saniye devam etmektedir. 20-30 saniye arasında birden fazla kişiye karşı, vücudunun hassas bölgelerini veya saldırganın kuvvet yönünü değiştirerek ortamda güvenlik alanı oluşturmayı öğretiyoruz." şeklinde konuştu.

"Minimum eğitim süresi 6 ay"

7'den 70'e kadar herkesin rahatlıkla programlara katılabileceğini sözlerine ekleyen Yılmaz, "Programlarımız bir yoldur. Kursiyerlerimize bu yolu öğrettiğimizde etkin olarak yüzde doksan başarı sağlayabilmektedir. İnsan bir şeyi yapabildiğini gördüğünde motivasyonu artar ve mutlu olur." dedi.

 

Verilen eğitimlerin sanat değil bir uygulama programı olduğunun altını çizen Yılmaz, "Tüm devlet kurumları yanı sıra, sivil halkımız, veliler ve çocuk gruplarımızla bu tür eğitimlerin minimum altı ay kadar aldırması gerekiyor. Programlar kısa zaman içerisinde aktarabilme üzerine kurulmuştur. Vücutlarının hassa bölgeleri üzerinde rakibi aşırı baskı ve zarar vermeden kontrol altına almayı öğretiyoruz." diye belirtti.

Uygulanan sağlıklı yaşam egzersizleriyle vücuttaki organları hazır bir pozisyona getirerek kişilerde teknik ve taktikleri daha rahat yapabilmelerini sağladıklarına vurgu yapan Yılmaz, "Egzersizlerimizin içinde açma ve germe hareketleriyle vücutları hızlı şekilde toparlamaya sağlamaktayız. Çalışmayan bölgelerde yağ tabakası oluşmuşsa, yağların yavaş yavaş yanmasına programlarımız bunu destekliyor. Zayıflama ve ideal forma geçiriyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)