Merkez Şahinbey ilçesinin Kılınçoğlu Mahallesinde bulunan tarihi Kılınçoğlu Camii, yaklaşık 2 yıl önce caminin bazı bölümlerinde hasar oluştuğu gerekçesiyle restore edilmesi için Gaziantep İl Müftülüğü tarafından ibadete kapatıldı.

Kılınçoğlu Mahallesi, Şahinbey Belediyesi tarafından kentsel dönüşüme alınan mahalle olduğundan ve camide özel bir mülkiyetin arazisinin içerisinde yer aldığından camide restorasyon çalışmaları sürekli ertelendi.

Hicri 1152, miladi olarak da 1739 yılında Kılıçoğlu Hamza Bey tarafından yaptırılan tarihi caminin 2 yıldır ibadete kapatılmasından dolayı mahalle halkı, ibadetlerini mahallelerine uzakta olan camilerde yapıyor.

Tarihi caminin bulunduğu Kılınçoğlu Mahallesi kentsel dönüşüme alınan mahalle olduğundan dolayı metruk evlerin içinde kalan cami ve lojmanı, hırsızların ve madde bağımlıların mekânı haline geldi.

Mahallelerindeki tarihi caminin yaklaşık 2 yıldır ibadete kapalı olmasına tepki gösteren cami cemaati ile mahalle sakinleri, ibadete kapalı olan cami ve lojmanının hırsızların ve madde bağımlıların mekânı haline gelmesinden şikayetçi.

Caminin lojmanında her türlü ahlaksızlığın yapıldığını iddia eden cami cemaati ve mahalle sakinleri, bir an önce tarihi caminin restore edilerek ibadete açılmasını istiyor.

Caminin lojmanında uyuşturucu satışı yapıldığı ve kullandığını iddia eden cami cemaati ve mahalle sakinleri, uyuşturucu satıcılarının özellikle de gece saatlerinde cami önünde pazarlık yaptıklarını ve sonrasında caminin lojmanında uyuşturucu kullandıklarını ileri sürdü.

İbadete kapalı olan caminin içindeki malzemelerin de hırsızlar tarafından çalındığını ifade eden cami cemaati ve mahalle sakinleri, tarihi bir caminin bu durumda bırakılmasına üzüldüklerini ve bu konuda yetkililerden defalarca destek istedikleri halde caminin restore edilerek ibadete açılmadığını iddia ettiler.

Hırsızların ve madde bağımlılarının mekânı haline dönen Kılınçoğlu Camii’nin viran halde olduğuna dikkat çeken cami cemaati ve mahalle sakinleri, bakımsızlıktan ve ilgisizlikten kullanılmaz hale gelen tarihi caminin bir an önce ibadete açılmasını istediklerini dile getirdiler.

Caminin çöplüğe dönen lojmanının içinin geceleri madde bağımlılarının mekanı haline geldiğini ifade eden cami cemaati ve mahalle sakinleri, tarihi caminin bu şekilde sahipsiz bırakılmasının ise kabul edilemez olduğunu belirttiler.

Mahalle sakinlerinden Cenan Duyan, yaklaşık 2 yıldır ibadete kapalı olan tarihi caminin ve lojmanının, hırsızların ve madde bağımlıların mekânı haline geldiğini söyledi.

“Bir buçuk yıldır camimizde ibadet yapamıyoruz”

Caminin bu durumundan yetkililerin haberdar olduğunu belirten Duyan, “Bir buçuk seneden beri camimiz kapalı, camiye gelen giden yok. En son Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden yetkililer geldi ve namazlarını kıldılar gittiler, o günden beri camimiz ibadete kapalı. Caminin ibadete açılması için ne kadar başvuru yaptıysak elimizden bir şey gelmedi. Bir buçuk yıldır camimizde ibadet yapamıyoruz. Caminin durumu rezalet içerisinde, her gün de buradan hırsız kovalıyoruz ve caminin sağlam kapısı kalmadı. Ne kadar demir varsa çaldılar. Mahallemizin hepsini yıktılar, sürekli toz içerisindeyiz. Ama biz en çok caminin kapalı kalmasını razı değiliz, caminin kapalı olmasına gönlümüz razı olmuyor. Camimiz tarihi bir camidir, 350 yıllık bir camidir. Mahalleli olarak camiyi restore etmek istedik ama bizlere izin verilmedi.” dedi.

"Mahalle sakinleri namazlarını kıraathanede kılıyor"

Caminin bu durumunu Gaziantep Valiliğine, İl Müftülüğüne, Vakfılar Bölge Müdürlüğü ve Şahinbey Belediyesine bildirdiklerini belirten cami cemaatinden Ali Çoban, “Mahallemiz kentsel dönüşümde ve camimizin durumu hiç iyi değil. Hiçbir önlem alınmıyor. Cami ve lojmanı resmen hırsızların, madde bağımlıları ile fuhuş yapanların mekanı olmuş. Cami cemaati olarak tüm resmi kurumlara başvuru yaptık ama hiçbir önlem alınmadı. Camimizin bu şekilde kapalı kalması hem bizleri hem de mahalle halkını üzüyor. Biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama hiçbir devlet yetkilisi gelip camimizle ilgilenmiyor. Camimizin bu şekilde atıl durumda olması hem bizi hem de mahalle sakinlerini üzüyor. İbadetlerimizden geri kalıyoruz, ibadet edecek yerimiz de kalmadı. Mahalle sakinleri namazlarını kıraathanede kılıyor. Camiminiz tarihi bir camidir. Tarihi bir caminin bu şekilde olması içler acısıdır.” ifadelerini kullandı.

“Camimiz yaklaşık 2 yıldan beri ibadete kapalı”

Mahallelerinde kentsel dönüşüm çalışmalarının yarım bırakılmasından ve tarihi caminin de ibadet kapalı olmasından dolayı çok rahatsız olduklarını belirten Ökkeş Özbağ ise, “Gerek caminin bu durumundan gerek yıkılan evlerin metruk eve dönmesinden dolayı çok rahatsızız. Geçen hafta metruk evlerde iki tane ceset bulundu. Camimiz 350 yıllık bir camidir. Avrupa'da yerin altından 150-200 senelik bir taş çıkartıyorlar ve o taşa çocuğu gibi bakıyorlar. Camimizin bu şekilde olması 'Müslüman’ım' diye geçinen bu ülke için çok ayıptır. Yetkililerin bu duruma el atması lazım. Millet, namazını kahvede ve dükkanda kılıyor. Yetkililerin elinden geleni yapması lazım. Camimiz yaklaşık 2 yıldan beri ibadete kapalı. Caminin tavanı çökme riski vardı, ondan dolayı ibadete kapandı. Mülkiyet sahibi cami restore edecekti fakat izin vermediler. Belediyenin, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün caminin bu durumundan haberi var. Fakat hiçbir sonuç yok. 7-8 seneden beri yetkili bir kişi gelip de yararlı bir iş yapmadı. Mahalledeki evleri yıkıp bıraktılar, her türlü ahlaksızlık bu mahallede yapılıyor. Hırsızlığın yaşanmadığı gün yok, gasp, hırsızlık, uyuşturucu ve fuhuş hepsi bu mahallede var.” şeklinde konuştu.

Caminin durumu ile ilgili İLKHA muhabirinin görüştüğü söz konusu kurum yetkilileri, caminin bu durumundan haberdra olduklarını belirttiler. Caminin ne zaman restore edileceği ve ibadete açılacağı ile ilgili ise her hangi bilgi öğrenilemedi.  (İLKHA)