Açıklamalardan öne çıkan başlıklar; 

Bakan Pakdemirli: "28 Temmuz-3 Ağustos 38 ilde bu tarihler arasında 163 yangın çıktı. 152 tanesi söndürüldü. Yangınlarda 16 su atan uçak kullanılıyor. Müdahale edilmediğini sandığınız yerlerde hem havadan hem karadan yoğun bir mücadele veriliyor.16 uçak ve 51 helikopterle müdahale sürüyor. 

Küresel sıcaklıkla birlikte tüm dünyada yangın riski var.

Yangınları en kısa sürede söndüreceğiz. İnşallah ilk yağmurlarımızla birlikte fidanlarımızı dikiyoruz.

Antalya, Muğla, Adana, Mersin ve Osmaniye'de afetten etkilenen vatandaşlarımızın tarımsal alanla ilgili ön hasar tespit çalışmalarını bitirdik.

Manavgat'ın batı tarafında iyi bir haber aldık. Ekiplerimiz biraz risk aldılar. İyi bir noktaya doğru gidiyor. Kontrol diyemeyiz ama belli bir noktaya girdiler.

Elimizdeki mevcut envanterde, sürekli çalıştığımız uçak ve helikopter sayımız, şu an yönetim helikopterlerini, uçaklarını saymazsak 48, sayarsak 53-55'i buluyor.

Yangınlarda 16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 1 insansız hava helikopteri, 805 tanker, 155 iş makinesi, yaklaşık 5 bin 200 personel mücadele ediyor.

Hava sıcaklığında bugün Marmaris'te 45.5 dereceyle tüm zamanların sıcaklık rekoru kırıldı. Önceki rekor 7 Temmuz 1988'de 45.2 olarak ölçülmüştü.

5 ilimizde 18 ilçe, 78 köy ve 2 bin 219 çiftçimiz yangınlardan etkilenmiş durumda. Çalışmalar tamamlanır tamamlanmaz üreticilerimizin mağduriyeti giderilecek.'' ifadelerini kullandı. 

Bakan Pakdemirli, yurt dışından gelenlerle amfibik uçak sayısının 3'ten 6'ya, helikopterin 45'ten 57'ye çıktığını, 9 tanker uçağıyla toplam 72 hava aracına ulaşıldığını belirtti.

Bakan Soylu ise; ''İstanbul'da başka yerde durup yangın bölgesindeki insanları sıkıntı içine koymanın bir anlamı yok. Burada yangınla ilgili her türlü bilgi akışı sağlanıyor. Biz an be an bölgede yaşıyoruz ve durumu görüyoruz. Sanatçı veya prof olabilirsiniz ama insanların hayatları ile duyguları ile oynamanın hiçbir hakları yok. Burada herkes hayatları ile yangınları söndürmenin çabası içinde. Spekulatif, provakatif tavır içinde olmanın bir anlamı yok. Türkiye'de ne kadar belediye varsa, Adıyamanından en küçük şehrine kadar yardımlarını bölgeye gönderiyorlar. Bazı milletvekillerinin kalkıp "polisin TOMA'sı vatandaşa su sıkıyor, yangına sıkmıyor" diyor, yangın başından itibaren TOMA'lar yangın bölgesinde ve su sıkmaya devam ediyor.

Yangınları söndürelim, işi sonlandıralım ondan sonra ne hesabımız varsa görelim. Ama bırakın sahada görevi sürdürenlerin morallerini bozmayalım.

Vatandaşların tüm tarım zararları, evi, makinesi, ne varsa hepsi tespit edilmektedir. Binalar ağır, orta ve az hasarlı olarak tespiti yapılmakta ihtiyaçlara göre de destekler sağlanmaktadır.

Bu saat itibarıyla 543 bina, 784 konut, 114 ahır, 64 iş yeri, 5 kamu binası, bunların ağır, orta ve az hasar tespitleri gerçekleştirildi.

Muğla'da 28 kırsal mahallede toplam 3 bin 219 haneden 16 bin 603 kişiyi tahliye ettik.'' dedi.