MERSİN - Mersin Suphi Öner Öğretmenevinde 6 Nisan Cumartesi günü Mersin`de düzenleyeceği panel öncesi basınla tanışma kahvaltısında buluşan Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, \"Kürt sorununun sadece 30 yıllık bir sorun olmadığını, 200 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve Kürt sorunun sadece PKK ile çözülemeyeceğini belirtti.

 

Kürt sorunu sadece PKK ile çözülmez

Kürt sorununun PKK olmadan öncede var olduğuna dikkatleri çeken Burkay, \"Kürt sorunu PKK`nin silahları olmadan öncede vardı. Bu sorun 200 yıllık bir sorun. Osmanlının son dönemlerinden bugüne gelmiş bir sorun. Cumhuriyet döneminde ne yazık ki bir çözüm getirilememiş Kürt sorununa. Ülkenin tek sorunu Kürt sorunu değil elbet, ama Kürt sorunu herkesin kabul ettiği en büyük sorun ve bu sorun diğer sorunları da etkiliyor. Hatta bazı nedenlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Kürt sorununu sadece silahları bırakmak olarak görmemek lazım. Bu ülkeyi yönetenler gerçekçi olmadılar. Uzun yıllar Kürt sorununu inkar ettiler. Kürt yok dediler. Ve toplumu da bu şekilde şekillendirmeye çalıştılar. Kürt sorunu var diyoruz, ama ondan sonra yine ayrı düşünüyoruz\" dedi.

 

Akil Adamlar konusu çok gerekli değil

Burkay konuşmasının devamında, `Akil Adamlar` konusunu çok gerekli olarak düşünmediğini ifade ederek, \"Akil Adamlar ne yapacak? Tabi yararları da olabilir. Tümüyle yararsızdır demiyorum. Ama bu onların ne yapacağına, onlardan beklenene bağlı. Hükümet politikalarına destek için bir `Akil Adamlar` grubu oluşturmak acaba yeterli mi? Tabi bu silahları bıraktırmaya, susturmaya yardımcı olacaksa `Akil Adamlar` olumlu olur. Hükümette zannediyorum seçimini ona göre yapmış. Yani PKK`ye gidip te \"Silahları bırakıyorsunuz ama ne elde ettiniz` diye onların kafasını karıştıracak olanları tercih etmemiş besbelli. Akil Adamlar meselesini sihirli değnek gibi görmüyorum. Bu bakımdan hükümeti suçlayamayız. Ama bence Akil Adamlar asıl olarak bu Kürt sorunu nedir, nasıl çözülür, hem Kürt tarafına PKK`ye, hem de devlete, hükümete ve diğer Türk halkına meselelerin çözümünde izlenecek yol konusunu anlatır da uzlaşma ortamı yaratırsa, böyle bir işlev yaparsa iyi olur\" şeklinde konuştu.

 

PKK silahları bırakacaksa ülke içinde bırakmalı

Burkay, PKK`nin gerçekten silah bırakıp bırakmayacağı şeklindeki soruya ise, \"PKK`nin 1993 ve 1999`da silahı bırakma girişimi oldu. Silahları bırakmadı ama, ona da hazırdı. O zamanki hükümet nedense buna yanaşmadı. Buna yol açmadı. \"Silahlı güçlerini sınır dışına çek\" denildi. PKK o zaman çekti. Öcalan ne dedi ise yaptı 1999`da. 4-5 yıl hiç silah kullanmadı. İstenseydi o dönemde silahları tamamen bırakabilirdi. Ama Avrupa`dan, sınırın ötesinden gelen barış heyetleri alınıp içeri atıldı. Eğer silah bıraktırmak istiyorsanız bunun yolu yöntemi bu değil. Onun için diyorum, PKK silah bırakacaksa ülke içinde bırakmalı. Sınır dışına çekmemeli\" şeklinde konuştu.

 

Silah bırakan insanın evine dönmesine fırsat verilmeli

Silah bırakan insanın evine dönmesine fırsat verilmesi gerektiğinin altını çizen Burkay, \"Eğer vücudunuzun bir tarafında bir ur varsa, onu vücudun başka tarafına taşımakla olmaz bu iş. Onun için PKK silahları burada bırakmalı. Bunun koşulları oluşturulmalı. Bu da daha ciddi adım atmayı gerektirir. Silah bırakan insanın evine dönmesine fırsat verilmeli. Çözüm onu cezaevine koymak değil. İkincisi siyasal kanalları açmak. Daha önce hükümet sözcüleri, Başbakan da diyordu \"Silahı bıraksınlar, gelsinler serbestçe siyaset yapsınlar.\" O zaman bunu yapmak lazım. Başka yerlere gitmelerine gerek yok. Yapacakları şey silahları bırakıp evlerine dönmeleridir. Bunun için kısmi bir af çıkarılabilir\" ifadelerini kullandı. (Osman Öksüz - İLKHA)