Harika doğası ve barındırdığı potansiyel ile Türkiye'nin önemli turizm noktalarından Balık Gölü, yılın her mevsimi ziyaretçilerini cezbediyor. Göl, turizm potansiyelinin artırılması için yapılacak çalışmalar ve yatırımlar ile aynı zamanda ülkenin ve kentin ekonomisine önemli katkı sunacağı düşünülüyor.

 

Ağrı'nın Taşlıçay ilçesinde bulunan Balık Gölü, Taşlıçay ilçesine 26 kilometre, Doğubayazıt ilçesine ise 60 kilometre mesafede yer alıyor. Bir lav seti göl olan Balık Gölü 30 kilometre alana sahip ve en derin yeri 37 metredir.

Göl içinde yer alan iki adadan biri olan küçük adada kadife ördekler kuluçkaya yatar. Ayrıca kırımızı benekli alabalığın gölde yaşaması önemli görülmekte. Çevrede; kartal, tavşan, şahin, keklik, tilki, martı, kurt, yaban ördeği, bıldırcın ve çulluk gibi hayvanlar yaşar.

Kış mevsiminin bölgede uzun geçmesi nedeni ile kış turizmi potansiyelinin de önemli notalarına aday göl, ziyaretçilerini bekliyor.

Son zamanlarda özellikle Ağrı Valiliği, Taşlıçay Belediyesi ve Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) işbirliği ile Balık Gölü'nün turizm potansiyelinin artırılması için çeşitli çalışmalar yürütülmekte. Bu çalışmalardan biri olan geleneksel Balık Gölü Festivali’nin ikincisi geçen ay düzenlendi.

https://ilkha.com/kultur/ikinci-balik-gol-festivali-gerceklestirildi-166685

Yapılan çalışmalar noktasında özellikle hem yaz ve hem de kış mevsiminde Balık Gölü'nün turizm potansiyelini artırmak için çalışmalara devam edeceklerini belirten Taşlıçay Belediye Başkanı İsmet Taşdemir, gölün önemli bir potansiyele sahip olduğunun alını çizidi.

Rakımı, kırımızı alabalık türünün yaşaması ve doğal güzelliği nedeni ile Balık Gölü'nün önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Belediye Başkanı Taşdemir, "Balık Gölü, Türkiye'nin en yüksek gölü ve tek çeşit alabalığın yaşadığı göl. Ama bugüne kadar kaderine terk edilmişti. Turizme kazandırılması için belediye olarak hem yaz hem kış festivali düzenliyoruz. Bu yıl, İkinci Balık Gölü Yaz Festivalini düzenledik. Düşünebiliyor musunuz, iki yıl önceye kadar işte burada adı konulmuştu terör bölgesi ya da terör vardı diye kimse gelmiyordu ama 2 bin 241 rakımda herkes el ele halay çekti. Balık Gölü Festivali yaz, kış devam edecek inşallah. Bu sene Allah nasip ederse kış festivali de biz birincisini başlatacağız." ifadelerini kullandı.

Göle ailesi ile birlikte ziyarete gelen Cengiz Dursun adlı vatandaş, yapılacak yatırım çalışmaları ile yerli ve yabancı turist potansiyelinin artacağını belirtti.

"Balık göl çok güzel bir yer. Bizim sürekli gelip gittiğimiz bir yerdir." diyen Dursun sözlerini şöyle sürdürdü:

Böyle bir güzel doğanın burada olmasından memnunuz. Aslında burada daha güzel çardaklar yapılsa, daha güzel banklar yerleştirilse, insanların gece de gelip konaklayacağı yerler olsa daha güzel olur. Biz de sadece bunu istiyoruz. Burada çalışmalar da yürütülecek, bu konu hakkında görüştüğümüz Belediye Başkanı İsmet Taşdemir, çalışmaların yapılacağını söyledi. Böyle bir doğayı hiçbir yerde göremeyiz, yeşilliği ve doğası ile çok güzel bir yerdir. Turizme kazandırılması ülke ekonomisine katkı sunar.

Diğer bir ziyaretçi Muazzez Kadan ise Balık Gölü'nün doğası hakkında düşüncelerini şu sözler ile aktardı:

Doğrusu ben de ilk defa geldim buraya, mükemmel bir doğal güzellik var. Burası Ağrı için büyük bir kazanç ama buranın gerek yolları, gerek yaşam koşullarının biraz iyileştirilmesi lazım. Bu doğal güzelliğin bütün dünyaya, Türkiye’ye ki ben Ağrı'dayım ilk defa geliyorum söylediğim gibi buranın bütün dünyaya tanıtılması ve turizme kazandırılması gerekiyor. Bunun için gerekli çalışmaların, alt yapı çalışmalarının, reklam, tanıtım çalışmalarının yapılmasını istiyoruz.

Fecri Kadan ise, "Balık Gölü gerçekten bir doğa harikası daha iyi tanınması gereken daha iyi bilinmesi gereken bir yer tabii ki. Ulaşım için bir an önce sağlam bir alt yapı çalışması yapılmalı. Hem gölün doğasına zarar vermeyecek, buranın doğasını bozmayacak bir alt yapının yapılması gerekiyor. Sinek yaylası burası, buraların tanıtılması, bilinmesi şehrimiz açısından güzel bir durum." dedi. (İLKHA)