AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Milliyet gazetesi yazarı Abdullah Karakuş'un sorularını yanıtladı.
Kurtulmuş "Muhalefetin Türkiye’nin mülteci politikasını eleştirmesine yanıtınız nedir?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir millet bu kadar çok mülteciyi hızlı bir şekilde kabul edebilecek gönül zenginliğine sahip değildir. Bizden çok zengin ülkeler var, onlar 2-3 tane mülteciyi aldıkları zaman ayakları titriyor, korkudan uykuları kaçıyor. Türkiye’nin her kentinde artık az sayıda da olsa mülteciler, Suriyeliler ve başka ülkelerden gelenler de var. Eğer Türkiye sınırlarını kapatsaydı ve bu halk bu insanlara kucak açmasaydı, acaba kaç milyon Suriyeli açlıktan ölürdü? Burada tabi ki bunlar bizim dostlarımız, kardeşlerimiz, komşularımız, komşuluk vazifelerimizi yapıyoruz.
Bunların içerisinde çok iyi eğitim almış olanlar var, Türkiye ekonomisine katkıda bulunanlar var, efendim işte doktorlar, avukatlar, mühendisler, üniversitelerimizde… Üretimde ayrıca çalışanlar var, çok nitelikli iş gücü var, tabii yardıma muhtaç olanlar da var. Dolayısıyla bunun sadece bir tarafını görüp diğer taraflarını görmemek doğru değil kanaatindeyim. Bir de şu tarafını işin görmek lazım: Milyonlarca Türkiye dostu olan kardeşimiz var. Dünyanın neresine giderlerse gitsinler bu insanların büyük bir kısmı Türkiye’nin dostu olacak kalacak. Bunu Türkiye için bir stratejik kazanım olarak görüp yolumuza devam etmenin daha doğru olduğu kanaatindeyim."
YÜZDE 5 SEÇİM BARAJI
"Seçim Yasası çalışması sürüyor, barajın düşürülmesinde mutabakat var mı?" sorusu üzerine, Kurtulmuş, "Çalışılıyor. Diğer partilerle mutabakat aranacak. Yani seçim barajının çok yüksek olduğunu yıllardır söylüyoruz. Aslında bu yeni sistemin gereği ortaya çıkan ittifaklar dolayısıyla seçim barajı hemen hemen geçersiz olmuştur. Yani şu anda Parlamentoda 11 parti var, başka partilerin listesinden ittifaklar içerisinden seçime girebiliyor. Zaten partilerin kendi kimliklerini koruyarak ittifak yapabilmelerinin önünü açıldı, bunun yasal zemini oluşturuldu. Dolayısıyla benim de şahsi kanaatim, bu barajın yüzde 5’e indirilmesi Türkiye şartlarında makul görünüyor. Tabi nihayetinde bunu da yine en geniş mutabakatla yapmanın uygun olacağı kanaatindeyim" dedi.