Türkiye gibi ekonomi ve nüfus açısından büyük ülkelerin AB`ye tam üyeliklerinin ve müzakere süreçlerinin sancılı olduğunu vurgulayan Gül, İngiltere ve İspanya örneklerini verdi.
AB`deki vize uygulamalarına değinen Cumhurbaşkanı Gül, şöyle dedi:
``Vize işlemleri maalesef çok uzun sürüyor ve burada çok büyük bir haksızlık oluyor. Litvanya`nın dönem başkanlığı sırasında da başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere bütün yetkililerden ricamız; bu konuyla ilgili bizim olmadığımız toplantılarda bunun adil olmadığının tartışılması ve bu konuda beklediğimiz adımların atılmasıdır.
AB, Latin Amerika`daki Brezilya ile bile, daha üyelik müzakerelerine başlamamış ülkelerle bile vize muafiyeti anlaşmaları imzalarken, Türkiye gibi büyük bir ekonomiyle bunu yapmaması büyük bir noksanlıktır.``
Akil İnsanlar Heyeti
Cumhurbaşkanı Gül, Letonya ve Litvanya resmi ziyaretinin sonunda gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi. Çözüm sürecindeki Akil İnsanlar Heyeti`nde yer alan isimlere ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Gül, bunların teknik konular olduğunu, detaya girmesi durumundaysa polemik olabileceğini belirtti.
Basın özgürlüğü
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye`de basının özgürlüğünü durumunu nasıl bulduğuna dair bir soruya, şu yanıtı verdi:
``Açıkçası bir ülkenin basın özgürlüğünde tabii önce kurallar gelir. Ondan sonra uygulamalar söz konusudur. Basın özgürlüğü deyince sadece işin kurallarına değil, bir de basının sahipleri, basın organlarının başındakiler, yazarlar, çizerler hepsi de doğrusu bir bütün olarak bu işlere bakarım. Neticede bir ülkenin basını ne kadar ilkeli ve özgürse ve aynı şekilde hesap verebilir şekilde kendilerine yapılabilen tenkitleri de kabul edebiliyor şekildeyse o ülke için o kadar çok değer ifade eder. Ben daima basın özgürlüğünün önemini her fırsatta belirtmişimdir.``
Başkanlık sistemi
Başkanlık sistemi tartışmalarının hatırlatılması ve 2014`te atmayı düşündüğü adımların bulunup bulunmadığı yönündeki soru üzerine Gül, şunları söyledi:
``Herhalde bir iki ay içerisinde önce bunları görmek gerekir. Bir iki ay içerisinde Anayasa`da herhangi bir sistem değişikliği ile ilgili bir adım atılabilecek mi veyahut ona gerek kalmadan anayasa üzerinde geniş bir konsensüs sağlanabilecek mi? Bunları herhalde görmemiz için çok az vakit kaldı. Tahmin edersem ki bir iki ay içerisinde bunlar biter. Ona göre bakmak lazım."