MERSİN - Mersin Barosu Başkanlığı tarafından, 1- 6 Nisan tarihleri arasında kutladığı "Avukatlar Haftası Programı" kapsamında, düzenlediği "Avukat Hakları" konulu seminerde konuşan Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi önceki Genel Sekreteri Av. Sami Kahraman`ın yaptığı konuşmada dini, hukukun önünde bir engel göstererek aşağılaması dikkat çekti.
 
Mersin Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkanı Av. Arif Tokmakçı`nın moderatörlüğünü yaptığı seminerde; Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi Üyesi Av. Tuncay Işık ve Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi önceki Genel Sekreteri Av. Sami Kahraman birer sunum yaptı.
 
Seminerin açılışında bir konuşma yapan Mersin Barosu Başkanı av. Alpay Antmen, "Hak ihlallerini yaşayan arkadaşlarımız var. Bizler öncelikle kendi haklarımızı bilmeliyiz ki, sonra vatandaşın hakkını savunabilelim. Haklarımızı sonuna kadar öğrenmek zorundayız" dedi.
 
Daha sonra sözü alan Ankara Barosu eski Genel Sekreteri Av. Sami Kahraman ise konuşmasında, tepkilere neden olan Muhteşem Yüzyıl dizisinden örnek vererek dinin, hukukun önünde engel olduğunu öne sürdü.
 
Putperest Roma hukuku övüldü, dini hukuk aşağılandı
Dinin topluma egemen olması ile hukuk sistemin bir kenara itildiğini ileri süren Av. Sami Kahraman sözlerine şöyle devam etti: "İlk defa yargılamalar Eski Yunan`da yapılırken, Roma döneminde ise muhteşem bir hukuk ve yargılama sistemi oluşuyor. Bugün dahi Roma`nın hukuk sitemine ulaşmak mümkün olmamıştır. Roma dönemindeki muhteşem sistem, dinin ortaya çıkışı ile birlikte karanlığa gömülüyor. Ne zaman ki din toplumda egemen oluyor; işte o zaman hukuk bir kenara itiliyor ve daha farklı, din kurallarının egemen olduğu bir din sistemi ortaya çıkıyor. Özellikle İspanya`da Endülüs döneminin sona ermesinden sonra engizisyon hukuku ortaya çıkıyor, işkenceler, kötü muameleler ve yakmalar ile Avrupa hukuk adına yüz karası denilebilecek bir dönem yaşıyor. Avrupa`nın aydınlanma çağı Rönesans`a girmesi ile Avrupa`da hukuk bakımından ciddi atılımlar yapılıyor. Ülkemizde ise yakın tarihlere kadar şeriat hukuku geçerliydi. Televizyonda Muhteşem Yüzyıl dizisinde de görebileceğiniz üzere şeyhülislamdan isteği doğrultusunda fetva alan padişah kelle vurduruyor. İslam hukukunda avukatlık müessesi yok. Dolayısıyla çok yakın tarihe kadar adalet, yargılama sistemimizde avukatlık müessesi olmadı." dedi.
(A. Hakim Kurt - İLKHA)