Hukukçular, partinin bir ay içinde beş kez üst üste Genel Kurul`daki çalışmalara katılmaması halinde tüm vekillerin vekilliklerinin düşebileceğini belirtiyor. Ancak bunun için de Meclis`in karar alması gerekiyor. Böyle bir durum olması halinde boş olan vekillerin bulunduğu şehirlerde ara seçime gidilecek.

AK PARTİ-MHP ANAYASA ÇIKARACAK YETERLİLİKTE

CHP`nin ve bağımsızların TBMM`ye girmemesi üzerine TBMM`de sadece Ak Parti ve MHP kaldı. Ak Parti ve MHP`nin milletvekili sayıları tek başına tüm çalışmaları yürütmeye yetiyor. Hatta iki partinin anlaşması durumunda yeni anayasa bile yapılabilir.

CHP`LİLER OY KULLANAMAYACAK

Yemin etmeyen milletvekilleri yasama çalışmalarına katılamıyor. Bu durumda CHP`li milletvekilleri de hiçbir çalışmada oy kullanamayacak.

MECLİS BAŞKANI MUHALEFETSİZ SEÇİLECEK

Meclis`in ilk yapacağı iş Meclis Başkanlığı seçimi. Meclis`i boykot eden CHP`liler ve BDP`liler 4 Temmuz`da yapılacak Meclis Başkanlığı seçiminde oy kullanamayacak. Bu durumda yeni Meclis Başkanı muhalefetin olmadığı bir Meclis tarafından seçilmiş olacak.

KOMİSYONLARA ÜYE VEREMEYECEKLER

CHP ve BDP komisyonlara üye veremeyeceği için Meclis komisyonlarında yer almayacak. Bunlar Meclis çalışmalarını durdurmayacak ancak çalışmaların aksamasına neden olabilecek.

GÜVEN OYLAMASINDA MUHALEFET OLMAYACAK

Hükümet programı 5 Temmuz`da Meclis`te okunacak. Hükümet programının görüşmeleri 8 Temmuz`da Genel Kurul`da yapılacak, 10 Temmuz`da da güven oylaması var. CHP ve BDP yemin etmezse bu süreçlerde de kürsüyü kullanıp değerlendirme yapma şansı olmayacak, oy kullanamayacak.

KURUMLARA ÜYE SEÇEMEYECEKLER

Meclis çalışmaları ihtisas ve uluslararası komisyonlarda başkanlık ve üye seçimleri ile RTÜK üyelerinin seçimi ile devam edecek. CHP ve BDP bu süreçte de yer alamayacak.

14 TEMMUZ`DA TATİL

Meclis`in bu çalışmaları yaptıktan sonra 14 Temmuz’da tatile girmesi bekleniyor.