Muhsin Şenol- DOĞRUHABER

Uluslararası 17 medya kuruluşu Siyonist şirket NSO’nun casus yazılımı Pegasus’u araştırdı. Araştırmanın sonuçları, tüm dünyada büyük etki uyandırdı. Casus yazılım aracılığıyla çoğunluğu gazeteci, aktivist ve siyasetçi olmak üzere 50 bin kişinin izlendiği tahmin ediliyor. Araştırmada, Türkiye’den de izlenen kişilerin olduğu belirtiliyor. Peki, NSO’nun Pegasus casus yazılımı hakkında ne biliyoruz?

PEGASUS CASUS YAZILIMI NEDİR?

Siyonist işgal çetesi menşeli NSO Grup’un geliştirdiği ‘Pegasus’ casus yazılımı, kullanıcının herhangi bir onayı olmaksızın cep telefonlarına sızabiliyor. Yazılımın bu özelliği, kendisini diğer casus programlardan ayırt ediyor. Sistme sızan casus yazılım;  ses kaydı, kameranın açılması, şifreli mesajların okunması da dahil telefondaki bir çok özelliği kullanıcının onayı olmaksızın yapıyor. Cihaz internete bağlı olduğu sürece bu işlemler dünyanın neresinde olursa olsun casus yazılım aracılığıyla yapılabiliyor.

KİMLER TAKİP EDİLİYOR!

Casus yazılımın en büyük ağının Meksika’da olduğu tahmin ediliyor. Ülkede devlet başkanı Andreas Manuel Lopez Obrador da dahil yaklaşık 15 bin kişinin izlendiği belirtiliyor. Yine izlenen isimler arasında İslam düşmanı Macron’un ve Dubai Emirliği Kralı Muhammed bin Raşid el-Mektum’un kızının da izlenenler arasında olduğu belirtiliyor. El Maktum’un kızının başarısız kaçma girişimin de yine ‘pegasus’ casus yazılımı ile engellendiği ifade ediliyor. Türkiye’den ise Suudi rejiminin İstanbul Konsolosluğunda öldürülen Cemal Kaşıkçı, Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, Prof. Dr. Yasin Aktay ve soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’ın da bu yazılımın hedefinde olduğu gelen bilgiler arasında.

PEGASUS CASUS YAZILIMI KİMLER KULLANIYOR?

Bu sorunun cevabı henüz net değil. Çünkü şirket, müşterilerinin isimlerini saklıyor. Ancak şu bilgileri edinebiliyoruz: Şirketin 40 ülkede 60 istihbarat, askeri ve kanun uygulayıcı kurumdan oluşan geniş bir müşteri ağı var. Araştırmacılar, Azerbaycan, Bahreyn, Macaristan, Hindistan, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin NSO Grup’un müşterisi olduğuna dair sağlam deliller buldu. Bunun yanında illegal bazı örgütlerin de bu yazılımı kullanıp kullanmadığı bilinmiyor.

PEGASUS YAZILIMI NASIL ÇALIŞIYOR?

Casus yazılımı kullanmak isteyen kişi, şirket veya kurum NSO Grup’a ücreti karşılığında bir hedef belirliyor. Daha sonra şirket hedefin mobil cihazına tıklamaya ve onaya gerek duymadan bir virüs gönderiyor. Bu virüs ile birlikte telefondaki birçok özellik artık kullanıcı onayı olmadan kontrol edilebiliyor. Daha sonra hayati öneme sahip bilgiler, şirketin vergi merkezine kopyalanır.

BİR KİŞİYİ İZLEMENİN MALİYETİ NEDİR?

Tıpkı marketten aldığınız ürünlerde olduğu gibi casus yazılım kullanırken de toplu alımlarda indirim sağlanıyor. İndirimli casusluğun fiyatı; 10 iphone için 650 bin dolar olduğu belirtiliyor. Yine eğer 100 iphone takip etmek istiyorsanız bunun fiyatı ise 800 bin dolar. Tabi casusluğun boyutunu ileriye götürmek istiyorsanız kesenin de ağzını açmanız gerekecek. Ayrıca yıllık bakım ücretleri de faturaya yansıtılıyor.  New York Times’ta yer alan haberde, yalnızca Suudi Arabistan NSO Grup’a 55 milyon dolar ödediği kaydedildi. 

AMERİKA'DA ÇALIŞMIYOR İDDİASI

Pegasus casus yazılımının ABD ve Kanada'daki telefonlara bulaştırılamadığı iddia edildi. Yazılımı araştıran gazeteciler de benzer şekilde izlemeye alınanlar arasında ABD ve Kanada'daki telefon numaralarının olmadığını söylüyor. 

SONUÇ OLARAK

Mobil cihazlar hayatımızda birçok kolaylık sağlarken büyük güvenlik açıkları da oluşuyor. İphone veya Android fark etmeksizin bu virüs tüm güvenlik önlemlerini devre dışı bırakabiliyor. Dolayısıyla mobil cihazları kullanırken birilerinin sizi izlediğini ve yaptıklarınızdan haber olduğunu bilerek hareket etmenizde fayda var.  Yine de kendi güvenliğinizi almak için bu haberimize göz atabilirsiniz.