Evcil hayvanlarla taşınmak hem evcil hayvanlar ve hem de koruyucuları için stresli olabilir. Tecrübeli bir evcil hayvan sahibi hayvanın ihtiyaçlarını ön görebilir, ancak evcil hayvanlarla taşınmanın her zaman zorlukları vardır. Taşınma sürecinde evcil hayvanların en etkili ve güvenli şekilde götürülmesi için alınacak birtakım önlemler mevcuttur.
İlk olarak taşınma öncesinde evcil hayvanınıza zaman ayırmak iki taraf için de faydalı olacaktır.
Evcil hayvanlar genellikle değişiklikten rahatsız olurlar. Evcil hayvanınızın rutinini mümkün olduğunca koruyarak sorunsuz bir geçiş sağlamaya yardımcı olabilirsiniz. Yürüyüş, beslenme, oyun oynama ve yatma zamanı için normal programı uygulayın. Sürdürülen istikrar taşınma dönemini kolaylaştırabilir.
Taşımadan birkaç hafta önce taşıma kutusunu ortaya çıkarın ve hayvanınız için güvenli bir yer olarak gösterin. Taşınma kutusuna girmeye alışık olmayan hayvanları alıştırmak için birkaç hafta önceden arada bir kutuya koymaya alıştırabilirsiniz. 15 dakika ile başlayıp, süreyi yavaş yavaş arttırabilirsiniz. Ancak kutusunda suyunu ve oyuncağını koymayı unutmayın.
Taşınma kutuları erkenden ve yavaş yavaş doldurmak, evcil hayvanınızın bu kutulardan dolayı stres olmasını engelleyecektir.
Eğer mümkünse yeni evinize taşınmadan önce, evcil hayvanınızın bir dolaşmasına fırsat verin. Bu, evcil hayvanınızın yeni evin şekline ve kokularına aşina olmasına yardımcı olur. Aynı zamanda hayvanınızın belgelerinde ve varsa tasmasında adres bilgilerini de güncelleyin.
Taşınmadan önce veterinere kontrol için götürün ve gerekli sağlık belgeleri ile aşı karnelerinin birer kopyasını alın. Veterinerden bir yatıştırıcının gerekli olup olmadığını öğrenin. Veteriner bu taşınma döneminde hem evcil hayvanınızla ilgili tüm sorularınıza yanıt verebilir hem de evcil hayvanınıza yardımcı olacak ipuçları verebilir. Aynı zamanda yeni mahallenizde bir veteriner önerebilir.
Taşınma işini Rahat Taşın tarafından sağlanan profesyonel nakliyeciler aracılığıyla yapmak hem evcil hayvanınızın ihtiyaçlarının da göz önünde tutulmasını sağlayacak hem de evden eve nakliyatta sabit fiyatlar ile bütçenize yük olmayacaktır.
Taşınırken sakinliğinizi koruyun ve stresinizi evcil hayvanınıza yansıtmayın. Evcil hayvanlarınızı ve eşyalarını en son araca yükleyin.
Uzun mesafeli seyahatler için ileriyi düşünün ve önceden plan yapın. Araçla gidiyorsanız, kusmamaları için binmeden en fazla üç saat önce yemek yemelidirler. Yol boyunca sık sık su ve yemek molası verin.
Taşınırken evcil hayvanınızı geçici olarak kaostan mümkün olduğunca uzak, kapalı, sessiz bir odada tutun ve kapıya işaret koyarak nakliyecileri de buradan uzak tutun. Hatta mümkünse taşınma günü için bir evcil hayvan bakıcısı ayarlayın. Belki bir aile bireyi, belki bir arkadaşınız yardımcı olabilir.
Yeni evinize vardığınızda evcil hayvanınızı mümkünse ve normalde yapıyorsa yeni mahallenizde yürüyüşe çıkarın ve egzersiz yaptırın. Bu hayvanın endişesini azaltacaktır.
Taşındıktan sonra mümkün olan en kısa sürede rutininize geri dönün. Evcil hayvanınıza tanıdık kokular verecek ya da ona konfor sağlayacak nesneleri çıkarıp, ona güvenli bir yer yaratın.
Evcil hayvanların yeni bir eve taşındıklarında saklanmaları da olası davranış problemlerinin geçici olarak tırmandığını görmek de normaldir. Evcil hayvanlarla birlikte hareket ederken, hayvanınız yemeği reddedebilir, lazımlık kazası geçirebilir, hatta havlamaya veya adımlamaya başlayabilir. Bazen evcil hayvanlar yeni bir ortamda sahiplerini aşırı derecede korurlar, bu yüzden buna da dikkat edin. Tüylü arkadaşınız yeni evine alıştığında davranışları normale döner.
Son olarak hayvanınıza, o kötü davransa dahi siz sevecen yaklaşın. Sonuçta onun dünyasının neden değiştiği hakkında bir fikri yok.