DİYARBAKIR - Diyarbakır merkez ve ilçelerine bağlı köylerde oturan yaşları 18 ile 27 arasında değişen gençler köy yaşamlarını İlke Haber Ajansı (İLKHA)`na anlattılar. Gençler, köylerde okul olmadığından dolayı okuyamadıklarını ve yaşamlarını hayvancılıkla sürdürdüklerini ifade ettiler.
 
Köyde eğitim almak çok zor
Köy de hayvancılıkla uğraşan gençlerden Ahmet Doğan, kendisi gibi yüzlerce gencin bu gün eğitimci olmaları gerektiğini ama okul eksikliğinden dolayı dağ başlarında hayvan gütmekle uğraştıklarını dile getirerek, " Köylerde yaşayan gençler şehirlerde yaşayan gençlere nazaran şansızdırlar. Köydeki gençler eğitim başta olmak üzere birçok hizmetten mahrum bırakılmaktadır. Bu eksikliklere bir ekonomik sıkıntılar eklenince köy gençliği bir bunalım içinde kalmaktadır" dedi.
 
Köylerde ekonomik sıkıntılar çok fazla
Mustafa Akkuş adlı genç ise köy yaşamını şöyle anlattı, " Köylünün ekip biçtiği sadece kendisine yetecek kadardır. Ticaret amaçlı yapılan ekimlere konulan kotalar köyde yaşayanları tamamen mağdur etmektedir. Köyde bir çocuk olarak dünyaya geldiğimiz günden, itibaren hep imkânsızlık ve sıkıntılar içerisinde büyüdük" ifadelerini kullandı.
 
Köy gençleri okula hasret kalıyor
Köylerde çok zeki gençlerin olduğunu, bunlara imkân verilmediği için kendilerini gösteremediklerini ve çobanlık yapmaya mecbur bırakıldıklarını anlat Hüseyin ise, "Köylerde ilköğretimin dışında yapılan başka bir şey yok, eğitimin devam etmesi için ortaöğretimlerin olmayışı, kıt kanat geçinen ailelerimizin eğitim için bizleri köy dışına göndermelerini engellemiştir. Bizim için İlköğretim diploması demek, dağda hayvancılık yapacak seviyeye gelmek demektir" diyerek köylerin eğitim konusunda geri bırakılmasına sitem etti.
 
Köy gençleri okumayı çok istediklerini ama köylerde okul sıkıntısının ve maddi yetersizliklerin boy gösterdiğini ifade ederek çalışmaya mecbur olduklarını söylediler. (M.Sait Adiyaman - İLKHA)