DOĞRUHABER

Erken müdahalenin önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Kemik erimesi nedir? Kemik erimesi belirtileri nelerdir? Kemik erimesine hangi besinler iyi gelir?”  Sorularına cevap verdi.

KEMİK ERİMESİ NEDİR?

Kemik erimesi (osteoporoz) delikli, gözenekli kemik anlamına gelmektedir. İskelet sistemi kırılgan bir yapıya sahip olmakta ve kemik kırıklıkları meydana gelmektedir. Osteoporoz yıllar içinde yavaş yavaş gelişmektedir ve kemik kaybı hızı kemik oluşum hızını aşmaktadır. Kırıklar genellikle bilek, kalça, omurga kemiğinde oluşmaktadır. Kemik erimesinin herhangi bir tedavisi olmamakla birlikte başlangıcı geciktirilebilmektedir. Erken müdahale kemik kırıklıklarını önleyebilmektedir. Kadınların osteoporoza yakalanma riski erkeklerden 5 kat daha fazladır. Osteoporoz herhangi bir yaşta ortaya çıkabilmekte ama çoğunlukla 50 yaş ve üstü kişilerde görülmektedir.

KEMİK ERİMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

KEMİK ERİMESİNE HANGİ BESİNLER İYİ GELİR?

Kalsiyum kaynakları: En iyi kaynakları: süt, yoğurt, sert peynirler, çökelek.                                    

İyi kaynakları: pekmez, susam, badem, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler (brokoli, ıspanak vb.), kılçığıyla birlikte yenilen balıklar, kalsiyumla zenginleştirilmiş tofu, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyveler.                                                                                                       

Orta derecede kaynakları: yeşil sebzeler, yumurta, portakal, mandalina, limon, çilek ...                  

Zayıf kaynakları: tahıllar, diğer sebze-meyveler ve etler.

D vitamini kaynakları: güneş ışığı, yumurta sarısı, yağlı balıklar, zenginleştirilmiş tahıllar, meyve suları, margarinler ve sütler.

K vitamini kaynakları: Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve balık.

Magnezyum kaynakları: Badem, fındık, fıstık gibi sert kabuklu meyveler, kuru baklagiller yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllar.

Flor kaynakları: Su, çay, balıklar (somon)

Potasyum kaynakları: Muz, kavun, kivi, portakal, greyfurt, kayısı, bulgur, pekmez, kurutulmuş meyveler, sebzeler, hurma, pancar, bakla, ıspanak, pazı, tatlı kabağı, mantar, kereviz, enginar, asma yaprağı, patates, brokoli.

 

Magnezyum kaynakları: Badem, fındık, fıstık gibi sert kabuklu meyveler, kuru baklagiller yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllar.

Çinko kaynakları: Etler, peynir, deniz ürünleri, süt, yumurta, yağlı tohumlar (fındık, fıstık, ceviz vb), bulgur, kuru baklagiller, mantar.

Bakır kaynakları: Susam, fındık, fıstık vb., kuru baklagiller, etler, balık, kakao, yumurta, yeşil sebzeler.

Manganez: Kuru baklagiller, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler.

KİMLER RİSK ALTINDADIR?