Coronavirus gölgesinde geçirilen 3 bayramın ardından başlayan normalleşme sürecindeki ilk bayrama sayılı günler kaldı.
Coronavirus salgınının farklı varyantlarının yeniden dünyada yayıldığı bir dönemde kavuştuğumuz Kurban Bayramı'nda nelere dikkat etmeli, hastalığın daha fazla yaygınlaşmaması için ne tür önlemler almalıyız?
Konuya ilişkin konuşan uzmanlar, bayramlaşma ve ziyaretler başta olmak üzere kurban kesimi ve dağıtım alanlarında dikkat edilmesi gereken konularda önemli tavsiyelerde bulunuyor.
Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, normalleşme sürecinden sonra bayramda yaşanacak ihmallerin salgını yeni boyutlara taşıyabileceğine dikkat çekti.
Şenyiğit, hastalığın taşıyıcısı ve yayıcısı olmamak için gerek bayram ziyaretlerinde gerek kurban kesimi sırasında gerekse de dağıtımında dikkatli davranılması ve hijyen kurallarına riayet edilmesi gerektiğinin önemine vurgu yaptı.
"Bulaşıcılığın önüne geçmek için çok daha dikkatli olmak gerekir"
Toplum olarak geçirilen zor günlerin ardından halkın yeniden malum sıkıntıları yaşamaması için kalabalık ortamların oluşturulmaması gerektiğine vurgu yapan Şenyiğit, "Kurban Bayramı'nı şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Umut ediyorum ki iyi bir Kurban Bayramı'nı geçiririz. Elbette bu Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma, seyahat kısıtlaması gibi yasaklar yok. Dolaysıyla ziyaretlerimizi yapacağız. Bir araya gelmelerden dolayı muhtemelen bulaşıcılık hızının daha fazla olabileceğini ve Kurban Bayramından sonra Diyarbakır gibi yerlerde ciddi anlamda sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
"Kesim yerlerinde mutlaka hijyene önem verilmeli, kalabalık oluşturmamalıyız"
Şenyiğit, "Halkı ve esnafı zor durumda bırakmamak ve sıkıntılara yol açmamak için kalabalık oluşturmayalım. Mümkün olduğunca, imkanlar elverdikçe bayramlaşmayı dışarda yapalım ve kısa tutalım. Maske, mesafe, tokalaşma ve sarılmamaya özen gösterelim." şeklinde konuştu.
Kurban Bayramı'nda belirtilen hususlara dikkat edilmemesi durumunda bayram sonrası özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde dördüncü bir atağı beklediğini dile getiren Şenyiğit, şunları söyledi:
"Kesim yerlerinde mutlaka hijyene önem vermeli, kalabalık oluşturmamalıyız. Havanın sıcak olması dolayısıyla muhtemelen kesimler dışarda olacak ve bir araya gelme düşük olacaktır. Bayramın en büyük sıkıntılı yönü bir araya gelme ve bulaş yolunun yaygınlaşmasıdır. Kesimin yapıldığı yer, hijyen durumu ve belediyenin belirlediği alanlar önem teşkil etmektedir. Kesimler muhakkak su kaynaklarına yakın alanlarda yapılmalı ve süreç kısa tutulmalı. Aynı zamanda kurban dağıtımında mutlaka maskemizi takmalıyız." (İLKHA)