BATMAN- Kanser Haftası nedeniyle Batman Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar önemli açıklamalarda bulundu. Kanserin, dünyada olduğu gibi Türkiye`de de öldürücülüğünün yanında bıraktığı sakatlıkların ve ekonomik kayıpların ortaya çıkardığını ve sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını vurguladı.
 
Kanserin bir hücre hastalığı olduğuna değinen Acar, "Normal yapısı değişmiş hücrelerin, anormal kontrolsüz çoğalması ve yayılmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Kanser vücudun tüm doku ve organlarında gelişebilir. Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kansere neden olan iki çeşit tümör vardır. Ortaya çıktıkları yerde kalan, etrafa ve uzak organlara yayılmayan tümörlere iyi huylu tümörler, ortaya çıktıkları bölgeden çevreye yayılan, kan ve lenf damarları ile uzak organlara giderek orada da hastalık yapan tümörlere de kötü huylu tümörler veya kanser denir" açıklamasında bulundu.
 
Sigara, Kansere neden olan etkenler arasında birinci sırada
Kanser hastalığının gerçek nedenin tam olarak bilinmediğini ancak sigaranın kansere neden olan etkenler arasında birinci sırada yer aldığına dikkat çeken Acar, "Alkol kullanımı, güneş ışınlarına uzun süre ve radyasyona maruz kalma, hava kirliliği, kötü beslenme alışkanlığı, obezite ve kimyasal maddelerle (boya, Asbest, Katran) uğraşanlarda daha çok görülmektedir. Uzun süreli kapanmayan yaralar, uzun süren ses kısıklığı veya öksürük, siğil veya benlerin hızla büyüyerek değişiklik göstermesi, meme veya başka bir organda el ile hissedilen şişlikler ve büyük abdest veya idrar alışkanlıklarında değişiklikler kanserin belirtileridir" dedi.
 
Erken tanı ve belli aralıklarla yapılan sağlık kontrollerinin hastalığın ilerlemesi ve tedavisi için büyük önem taşıdığını belirten Acar, "Kanserden korunmak için tükettiğimiz gıdaların sağlıklı ve hijyenik olmasına dikkat etmeliyiz. Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan da uzak durmalıyız. Kanser yapıcı kimyasal maddelere karşı gerekli önlemleri almamız kansere yakalanma riskini azaltır" ifadelerini kullandı.
 
Kadınlarda meme kanseri ilk sırada
Kadınlarda kansere bağlı ölümlerin ilk sırasında yer alan ve tedavisi mümkün olan meme kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğu uyarısında bulunan Acar, "Kadınların `kendi kendine meme muayenesi` yapma alışkanlığı kazanmaları tarama testleri ile hayatlarını kurtaracak önemli adımdır" dedi.
 
"Erken Teşhis ve Tarama" merkezi ve hastanelerde başta meme kanseri olmak üzere erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması, hizmet içi ve halk eğitimi yoluyla halkımızı kanser konusunda bilgilendirmek amacı ile hizmet verildiğini hatırlatan Acar, "Sağlıklı kişiler de düzenli şekilde yılda bir kez mutlaka genel sağlık kontrollerini yaptırmalıdırlar. Bu konuda Erken Teşhis ve Tarama merkezimize başvurabilirler" dedi.
 
Acar açıklamasının sonunda, "Halk Sağlığı Müdürlüğünce 1-7 Nisan Kanser Haftası münasebetiyle 4 Nisan 2013 Perşembe günü 09:30-12:00 saatleri arasında Batman Üniversitesi Konferans Salonunda, Dicle Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Kürsüsü Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Abdurrahman Işıkdoğan tarafından "Çağımızın Hastalığı Kanser" Konulu Konferans verilecektir. Konferansa tüm halkımız davetlidir" şeklinde davette bulundu. (Veysi Demir-İLKHA)