BATMAN - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Diyarbakır Caddesi yolu üzerinde bulunan ve maliyeti 2 milyon 547 bin 750 TL olan 24 Derslikli Endüstri Meslek Lisesi binası inşaatı temel atma törenine katıldı.
Temel atma törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Valisi Yılmaz Arslan, İl Defterdarı Hasan Koca, BATSO Başkanı Osman Nasıroğlu, kamu kurum müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
24 derslikli Endüstri Meslek Lisesi inşaatına gelen Bakan Şimşek`i kamu kurum müdürleri ve öğrenciler kapıda karşılayarak çiçek verdi.
Burada istiklal marşının okunmasının ardından Batman Valisi Yılmaz Arslan`ın yaptığı konuşmada, çok anlamlı bir temel atma töreni için toplandıklarını söyledi.
Batman`da özellikle son yıllarda eğitim-öğretim alanında yapılan yatırımların göz kamaştırdığını ifade eden Vali Arslan, "İlimizde yaklaşık 170 bin öğrencinin en iyi şartlarda eğitim alması için elimizden gelen bütün imkânları seferber ediyoruz. Özellikle mesleki eğitime büyük önem veriyoruz. Buraya 24 derslikli bir okul yapıyoruz ve çok kısa bir süre içerisinde OSB`de ayırdığımız yerde bir Endüstri Meslek Lisesi`nin inşaatına daha başlayacağız. İnşallah bu okulları da tamamladığımızda ilimizdeki mesleki eğitim oranını da belli bir seviyeye yükselteceğiz" dedi.
Vali Arslan`ın konuşmasının ardından söz alan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eğitimi öncelediklerini ve eğitime çok önem verdiklerini söyleyerek, "Biz, hükümet olarak son 10 yılda 180 binin üzerinde derslik yaptık. Bu dönemde yine öğretmen sayımızı ikiye katladık. 2002 yılında 350 bin tane öğretmenimiz vardı, son 10 yıl içerisinde biz 357 binden fazla öğretmen aldık. Bir yandan öğretmene ve bir yandan da tabiî ki fiziki kapasiteyi artırmaya ve dersliklere çok ciddi yatırım yapıyoruz. Şimdi ise eğitimin kalitesini artırmak için okullarımızda bir teknolojik devrim yaşatıyoruz ülkemize ve Fatih Projesini uygulamaya koyuyoruz. İnşallah bunun sayesinde eğitimi hem nicelik olarak, hem de nitelik olarak artırmış olacağız" ifadelerini kullandı.
Batman`ın eskiden çok eğitim açığının olduğunu ve bu açığı hızla kapattıklarını vurgulayan Şimşek, "80 yılda Batman`da yapılan derslik sayısı 2 binin biraz üzerindeydi ve şu anda 4 bini aştık. Şuan da bin 400 derslikte inşaat halindedir. 1-2 yıl içerisinde daha önce 80 yıl içerisinde yapılan derslik sayısını, şimdiden neredeyse 2`ye katladık. Ama önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 3`e katlamış olacağız. Tabii bu bizim temel önceliğimiz ve bir diğer önceliğimiz ise sanayicinin ve işadamlarının da ihtiyaç duyduğu elemanlar yetiştireceğiz. O nedenle meslek liselerine çok daha önem veriyoruz. Batman`daki meslek lisesinde öğrenci sayısı 10 binin üzerindedir ve bu çok önemlidir. Çünkü Batman sanayileşecekse ve Batman bu bölgede ve Ortadoğu da çok önemli üretim üssü haline gelecekse, yetişmiş elemana ihtiyacımız var" diye konuştu.
Batman`ı sanayi anlamında bir cazibe merkezi yapacağız
80`li, 90`lı yıllarda bu bölgelere çok teşviklerin verildiğini ama sonuç alınamadığını hatırlatan Şimşek, "Bu bölgede geçmişte huzur, güven ve istikrar yoktu. İnşallah bu çözüm süreciyle biz bölgemize huzuru, güveni ve istikrarı en iyi bir şekilde tesis edeceğiz. Bunu da meslek liselerinden yetişmiş elemandan elde edeceğiz. Bizler Batman`ın merkezinde dahi Belediyenin yapamadığını yapacağız. 3 tane köprülü kavşağın ihalesi yapıldı. Çevreyolunu yapıyoruz ve daha çok projelerimiz var. Amacımız, bu projelerle Batman`ı sanayi anlamında bir cazibe merkezi yapmaktır. İnşallah bu çözüm süreciyle birlikte bu bölge şahlanacak ve bu güzel bölge ve Türkiye ayağa kalkacak. Nasıl ki 2002`den sonra Türkiye siyasi istikrarla, güven ortamıyla büyük bir çıkış yaşadıysa, şimdi tekrar bir çıkışın eşiğindeyiz. Eskiden verimsiz alanlarda heba ettiğimiz kaynakları, şimdi ülkenin kalkınması için, istihdam için, yatırım ve ihracat için harcayacağız" dedi.
Türkiye çözüm süreciyle çok farklı bir noktaya gelecek
Şimşek, son olarak şunları söyledi: "Nasıl ki Türkiye son 10 yıl içerisinde dünyanın gelişmiş ülkeleriyle arayı hızla kapattıysa, şimdi de Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Türkiye`nin gelişmiş illeriyle arayı kapatıyor. Bu da Türkiye`nin Batı`yla arayı kapatmasını hızlandıracak. Türkiye çözüm süreciyle çok farklı bir noktaya gelecek. Çünkü bu bölge ve Ortadoğu`nun tamamı yeterince gözyaşı ve kan gördü. Artık bu bölgenin de Ortadoğu`nun da barışa ve huzura ihtiyacı var. Bunun içinde ne gerekiyorsa yapıyoruz. Hepimizin bu sürece sahip çıkması lazım."
Konuşmasının ardından Şimşek ve beraberindekiler, butona basarak 24 derslikli Endüstri Meslek Lisesi`nin temel atma işlemlerini hızlandırdı. (M.Fatih Akgül - İLKHA)