Kurban Bayramı bu yıl 20 Temmuz-23 Temmuz tarihleri arasına denk geliyor.
Yılın ikinci İslami bayramı olan Kurban bayramına çok az bir süre kaldı. Vatandaşlar Kurban Bayramı hazırlıklarını yavaş yavaş yapmaya başladı. Diyanet İşleri Bakanlığı da vekalet yoluyla kurban kesim bedelini açıkladı. Buna göre vekalet yoluyla kurban kesim bedeli yurt içinde 1125 TL olarak duyurulurken yurt dışında ise bu oran 925 TL olarak belirlendi.
Bayram coşkusu yaşayacak vatandaşın önemli sıkıntılardan biri de kurban etinin saklanması meselesi.
Gıda güvenliği ile ilgili problemler kurban bayramı için önemli. Uzmanlar kurban etinin muhafaza edilmesi hususunda önemli uyarılarda bulunurken kesilen etlerin en sağlıklı ve doğal şekilde saklanması için bir kaç püf noktasına dikkat çekiyor.
Uyarılardan ilk dikkat çekeni ise etin buzdolabına konulmadan önce en az 5, en fazla 12 saat havalandırılması. Ki böyle yapılmadığı takdirde etin yeşile dönmesi, kokması ve bakteri üretilmesi gibi sevimsiz durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
KURBAN ETİ NASIL MUHAFAZA EDİLİR?
* Kurban kesimi için inek ya da tosunun 2 yaşını geçmesi ve hamile olmaması gerekmekte. Koç ve koyun ise 6 ayını doldurmuş, annesinin büyüklüğüne ulaşmış olması lazım. Keçi de 1 yaşını doldurmuş olmalı.
* Kurban eti öncelikle uzman kasaplar tarafından kesilmeli ve en az 12 saat havalandırılarak beklenmeli.
* Havalandırmanın ardından etler soğuduktan sonra buz dolaplarına konulabilir.
* Etler daha sonra kıyma ve kuşbaşı olarak çevrilir.
* Ehil olmayan kişilere kıyma çektirmeyin.
* Sıcak etin asla direk buzdolabına girmemesi gerekiyor.
* Kurban kanının akıtılması sonrasında oda sıcaklığa girmesi ve ondan sonra buzdolabına koyulması lazım.
* Kurban eti balkonda, odada ya mutfakta havalandırılabilir ya da saklama kaplarında muhafaza edilebilir.
* Donmuş kurban eti çözülüp asla bir daha dondurulmamalı.
* Et birkaç gün içinde tüketilecekse dondurulmasına gerek yok ancak bir hafta, on gün sonra tüketilecekse mutlaka dondurulmalı.
* Etler dondururken de dolapta yiyebileceğiniz kadarını parçalayıp koyun.
* Dondurulmuş eti bir defa açtıktan sonra tekrar dondurulması riskli ve sağlıksızdır.
* Eti saklayacağınız süreye göre soğukluk derecesi de önemli.
* Bir başka ifade ile eti bir haftaya kadar saklamak istiyorsak buzdolabın derecesi 3 veya 4 derece olabilir. Ancak daha fazla sürede saklayacaksak soğukluk 18 derece olmalı.
* Donmuş etlerin pişirilmesi kolaydır ve hızlı bir şekilde yumuşatılabilir.
* Son olarak kurban derileri tüysüz olan kısmına kaya tuzu dökülerek, iki tarafından katlayıp, rulo haline getirilmeli...