Bitlis Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen kurslarda, çeşitli el sanatları öğretiliyor. Kurslara giden kursiyerler hem sanat öğreniyor hem yaptıkları el sanatlarını satarak aile bütçelerine katkı sunuyorlar.

 

Ayna üzerine titizlikle yapılan el sanatları, adeta göz kamaştırıyor. Kursiyerler, açılan kurslardan memnun olduklarını dile getiriyor.

Kursiyerler, kursa gelmekle hem sanat öğrendiklerini hem de ürettikleriyle aile bütçesine katkı sunduklarını belirttiler.

Bitlis Halk Eğitim Merkezi'nde usta öğreticilik yapan Hacer Esen, amaçlarının hem kursiyerlerinin boş vakitlerini verimli bir şekilde değerlendirmek hem de aile bütçelerine de katkı sağlamak olduğunu belirtti.

Hem sanat öğreniyor hem para kazanıyorlar

Esen, "Halk eğitim merkezimizde iş bulmak isteyen arkadaşlarımıza yönelik meslek kurslarımız bulunmaktadır. Aynı zamanda ev hanımlarımıza ve emeklilerimize yönelik hobi kurslarımız mevcuttur. Bugün ömür boyu sahip olacağımız zanaat ve sanat alanlarında ustalaşıyor arkadaşlarımız. Bitlis Halk Eğitim merkezimizin bizlere sunmuş olduğu bu imkândan herkesin yararlanması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Ayna işleme sanatı sabır, özveri ve emek istiyor

Ayna işleme sanatının sabır, özveri ve emek istediğini dile getiren Esen, şunları söyledi:

El sanatlarımızın birçok alanı vardır. Biz de ayna işleme sanatı ile başlamak istedik. Bu anlamda çok güzel tepkiler aldık. Bu da haliyle bizleri çok mutlu etti. Ayna işleme sanatı çok sabır, özveri ve emek isteyen bir sanattır. Başladığımız zaman da bırakamayacağımız bir sanattır. Terapi modunda eğlenceli bir sanattır. Tüm arkadaşlarımızın da aynı zamanda rahatlıkla yapabileceği bir çalışmadır.

Ayna işleme sanatı nasıl yapılıyor?

Ayna sanatının nasıl yapıldığına da değinen Esen, "Ayna işleme sanatı için ana malzemelerimiz ayna, elmas uçlu kalem ve çekiçtir. Ayna işleme sanatımızı fotokopi kâğıdı üzerindeki resmimizi aynamızın üzerine kâğıt bantla yapıştırıp, sabitledikten sonra, kalemimizi dik, çekicimizi yatay bir şekilde tutarak, noktalama teknikleri ile öncelikle resmimizin ana hatlarını çıkarıyoruz. Resmimizin ana hatları çıktıktan sonra, koyu olmasını istediğimiz alanlarda sık, açık ton istediğimiz alanlarımızı ise seyrek vuruşları ile doldurarak işlemimizi tamamlıyoruz. Bu güzel sanatımızı öğrenmek için tüm arkadaşlarımızı kursumuza davet ediyoruz." ifadesini kullandı.

Ayna işleme sanatına yeni başlandığından dolayı kursiyerlerin hat sanatı olarak ilerlemek istediklerini, normalde de portre ve tepsi üzerinde çalışmalar yapabildiklerini dile getiren Esen, zamanın kısıtlı olmasından dolayı portre çalışmasını şu an yapmadıklarını söyledi.

Bitlis'te beşminare çalışmasını yürüttüklerini belirten Esen, yerel yöneticilerden bu sanatın daha da ilerlemesi için destek beklediklerini, desteklerinden dolayı da halk eğitim merkezi müdürüne teşekkür etti. (İLKHA)