HABER MERKEZİ
Tarihi güzellikleriyle beraber doğasıyla da kendine hayran bıraktıran bir şehir Diyarbakır... Sıcaklardan bunalıp sevdiklerinizle güzel vakit geçirmek istiyorsanız bu içerik tam da sizin için. İşte Diyarbakır’da piknik yapılacak 10 yer
1-) DİYARBAKIR KENT ORMANI VE KENT PARKI
Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi tarafından 2015 yalında yapımına başlanan Diyarbakır'da Kent Ormanı ve Kent Parkı şehir merkezinden sıkılanlar için yeşillikler içerisinden piknik yapabilir, mangal yakabilirsiniz. Diyarbakır Kent Ormanı ve Kent Parkı'na giriş ücretlidir.
Diyarbakır Kent Ormanı'na nasıl gidilir?
Diyarbakır’dan Silvan yoluna 4,5 km gittikten sonra U dönüşü yapın,700 metre geri geldikten sonra sağa(eski Hani yoluna) dönün 1 km ileride Diyarbakır Kent Ormanı ve Kent Parkı kapısını göreceksiniz.
Diyarbakır Kent Ormanı ve Kent Parkı Konumu
2-) DEVE GEÇİDİ PİKNİK ALANI
Diyarbakır’da piknik yapılacak 10 yer listemizin 3’üncü sırasında Devegeçidi piknik alanı yer almaktadır. Devegeçidi Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1965-1972 yılları arasında inşa edilen Deve Geçiti barajı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılında yeniden düzenlenerek hizmete açılmıştır. Deve Geçidi Piknik Alanında eski olan havuz da yeniden düzenlenerek hizmet vermeye başlamıştır. Havuz çarşamba ve cumartesi günleri sadece kadınlara özel hizmet vermektedir. Özellikle hafta sonları çok yoğun olan Devegeçidi piknik alanı, ziyaretçilerine keyifli bir piknik deneyimi sunuyor.
DEVE GEÇİDİ PİKNİK ALANINA NASIL GİDİLİR?
Ulaşım sorununu çözmek için toplu taşıma servislerinin hizmet veriliyor. Servisler Dağkapı, Gevran Caddesi, Koşuyolu, Tesisler, Diclekent ve Mahabad güzergahlarından geçerek Devegeçidi Piknik Alanına gidiyor. Alanda bir market de hizmet vermektedir. Devegeçidinde kır kahvesi ve bir lokanta bulunmaktadır.
DEVE GEÇİDİ PİKNİK ALANI KONUMU
3- DİCLE ÜNİVERSİTESİ PİKNİK ALANI
Dicle Üniversitesi Piknik Alanı, Diyarbakır'a Bağlı Kayapınar ilçesinde yer alan Dicle Üniversitesinin içinde yer almaktadır. Şehir merkezine yakın olması nedeniyle Diyarbakırlıların sıkça ziyaret ettiği yerler arasındadır.
DİCLE ÜNİVERSİTESİ PİKNİK ALANI KONUMU
4-) Geliye Goderne Şelalesi (Taş Köprü)
Diyarbakır’da piknik yapılacak 10 yer listemizin 5’inci sırasında ise Kulp ilçesinde bulunan Geliye Goderne Şelalesi bulunmaktadır. Kulp, Silvan ve Hazro bölgelerinin birbirine yaklaştığı ve etkileşimlerinin en yoğun yaşandığı yerde kurulan Taşköprü Köyü’nün tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Köyün güneyindeki tepelerde günümüzde bile eski Ermeni yerleşim yerlerine ait kalıntılar bulunmaktadır. Kulp’u Silvan ve Hazro’ya bağlayan ve adını köyün isminden alan Taşköprü de bu köyün kuzeybatısında yer almaktadır. Köprü, II. Abdülhamit döneminde yapılmıştır. Mimarisi ile Batman`daki Malabadi Köprüsü’ne benzer. Goderne Köprüsü Kulp-Silvan sınırında Sarum çayı üzerinde Godern köyü güneybatısında bulunur. Gêlîyê Godernê Dünya mirası olabilecek kadar zengin bir ekosisteme, kültürel bir yapıya ve tarihsel bir geçmişe sahip doğal bir alandır. Buraya piknik yapmaya sadece Diyarbakırlılar değil çevre illerden de vatandaşlar geliyor. Geliye Goderne Şelalesi’ne gitmek isteyenlerin erken yola çıkmasında ise fayda var.
GELİYE GODERNE ŞELALESİ KONUMU
5-) ŞEYHANDEDE ŞELALESİ
Tıpkı Geliye Goderne gibi Diyarbakır’ın az bilinen güzelliklerinden olan Şeyhandede şelalesi, yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde bulunan Şeyhandede şelalesi, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman, Elazığ gibi yakın illerde ikamet eden vatandaşların da gözde mekanı haline geldi. Yaklaşık 30 metreden akan şelale, bölge halkı tarafından bile yeterince bilinmemektedir. Şeyhandede köyüne yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan şelaleye, patika yoldan 45 dakika yürüdükten sonra ulaşılabiliyor.
6- GÖLETLİ PARK
Merkez ilçede yer alan Gölet Park, mimari açıdan ilgi çekiyor olup yaz kış yoğundur. 2011 yılında yapılmaya başlanan 55 bin metrekarelik bir alanı kapsayan Göletli Park’ın 10 dönümü gölet olarak kullanılmaktadır. Diyarbakır’daki ilk su parkı olma özelliğini taşıyan park adanın üzerinde; üç adet kafe, büfe, yarımada şeklinde amfi tiyatro, yürüyüş parkurları ve oturma yerleri bulunuyor. Gölde bir deniz bisikletiyle kısa bir gezinti yapabilir ve yeşil alanlarda mola verebilirsiniz.
7- MAKAM DAĞI (ERGANİ)
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde bulunan Makam Dağı, Diyarbakır ve çevre illerden gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor. Hz. Zülküf'ün makam yeri olduğu için ‘Makam Dağı' olarak isimlendiren dağın üzerinden ilçenin etrafı tam olarak görünüyor. Zülküf Peygamberin uzun yıllar kaldığı Makam Dağı Diyarbakır'ın Ergani ilçesine 5 km uzaklıktadır. Makam dağı bin 515 metre yüksekliktedir. Dağın tepesinden Ergani ilçesinin tamamı görünür. Diyarbakır Salnâmeleri'nde Nebî Zülküf makamının Ergani'de bulunduğu ve bu makamın müzeyyen bir surette tamir ve tefriş edildiği bilgisi bulunmaktadır. Makam Dağı'nda bulunan Zülküf Nebi Zaviyesi'nin hangi tarihte ve kim tarafından yaptırıldığına dair kesin bilgi olmasa da, 924/1518 tarihli Tahrir Defterlerinde vakıf kaydının bulunması, Osmanlı döneminden daha önceyi işaret etmektedir. İçinde Hz. Zülküf makamı bulunan ve türbe olarak adlandırılan bu yapı, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2008 yılında restore edilmiştir. Makam Dağı'nın 20-30 kişinin namaz kılabileceği küçük bir mescit de bulunmaktadır.
8-EĞİL (PEYGAMBERLER TÜRBESİ)
Zengin geçmişiyle tarihi bir öneme sahip olan Eğil ilçesi, Kuran-ı Kerim’de adı geçen peygamberler Hz. Zülkifl ve Hz. Elyesa’nın içlerinde bulunduğu altı nebiyi ağırlaması üzerine peygamberler şehri ismini almıştır. Kültür ve inanç turizminde basamakları bir bir çıkan Eğil; Huri, Mitanni, Urartu, Asur, Med, Pers, Roma İmparatorluğu ile Büyük Selçuklular gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Asur döneminden kalan Eğil Kalesi, yüksek bir kayalık üzerine inşa edilmiş olup pek çok medeniyete ev olmuştur. Asur Dönemi’ne ait Deran Mağaraları’nın büyük kısmı su altında kalmış olup yalnızca bir bölümü günümüze kadar ulaşabilmiştir. Çevresinde pek çok tesisin yer aldığı ilçeye adeta renk katan Eğil Baraj Gölü’nde feribot seferleri yapılmaktadır. Gölde balık tutup tesislerde yaparak yiyebilirsiniz. Ayrıca Bungalov evlerinde de konaklayabilirsiniz.
Kayalara oyularak yapılan Kral Mezarları, görülmeye değer içi boş mezar odalarıdır. Bu mezarlar Asur ve Ermeni krallara aittir. İlçedeki Zülküfl, Elyesa, Harun-u Asefi, Yunus (Zennun), Melak, Harut Peygamberlerinin türbelerinin bazısı su altında kalmıştır. Yakın bir tarihte onarım yapılan türbeler de yoğun olarak ziyaret ediliyor. Burada bir de restoran bulunuyor.
*Diyarbakır ile Eğil arası 52 kilometredir.
Eğil Peygamberler Türbesi Konumu
9- ÇEME REŞ (KARAÇAY)
Diyarbakır’da piknik yapılacak 10 yer listemizin 10’uncu sırasında bölge halkı tarafından Çeme Reş olarak bilinen Karaçay var. Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Aşağı Konak köyünde bulunan ve bölge halkı tarafından Çeme Reş olarak bilinen Karaçay, görüntüsü, buz gibi kaynak suyu ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunuyor. Özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan bölge, turistler tarafından da keşfedilmeyi bekliyor.