BİNGÖL - Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sedat Ildız`ın yanı sıra, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği yöneticileri ve üyeleri katıldı.

 

Hayvancılığın Türkiye ve Bingöl için çok önem verilmesi gereken bir sektör olduğunu belirten, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sedat Ildız, \"Bugün hayvancılığın sorunlarının çözümünde üretici örgütlerinin gelişmesi önemli bir dinamiktir. Hayvancılık alanında gelişmiş ülkelerin elde ettiği başarının arkasında yetiştirici örgütler vardır\" dedi.

 

Ildız konuşmasının devamında, \"Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri ıslah amaçlı bir yetiştirici örgütü olup, bakanlığımızca yapılan protokol gereği Önsoy kütüğü, soy kütüğü ve döl kontrolü projelerini yürütmektedir. Başarılı ve karlı bir hayvancılık için, damızlık nitelikleri yüksek iyi hayvanlar yetiştirme, barınak, beslenme, bakım ve hastalıkların önlenmesi gibi iyi şartların sağlanması, hayvansal ürünlerde modern imalat ve dağıtım gibi iyi pazarlama şartlarının sağlanması gerekir\" ifadelerini kullandı.

 

\"Yem bitkileri ve silaj üretimi teşvik edilmektedir\"

Bingöl`de hayvancılık alanında önemli desteklemeler sağlandığını söyleyen Ildız, \"Bingöl`de hayvan besleme ile ilgili sorunların çözümü, çayır ve meraların ıslahı ve yönetim sistemlerinin geliştirilmesine yönelik destek programları geliştirerek, yem bitkileri ve silaj üretimi teşvik edilmektedir. Kârlı bir yetiştiricilik için kaba yemin işletmede üretilmesi daha önemli ve üretimin sürdürülmesi için belirleyici hale gelmiştir. Yem Bitkileri Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında İl Özel İdaresi`nce yüzde 70 destekli 16 bin 300 kilo yonca, 8 bin 200 kilo adi fiğ, 3 bin kilo korunga ve 7 bin kilo silajlık mısır tohumu alınarak çiftçilerimize dağıtılmıştır\" şeklinde konuştu.

 

\"Ülkemizde üretilen sütün yüzde 92`si sığır sütüdür\"

Türkiye`de üretilen sütün yüzde 92`sinin sığır sütü olduğunu belirten Ildız, \"Bu üretilen sütün muhafazası ve pazarlanması oldukça önemlidir. Bu amaçla süt toplama merkezleri kurulması oldukça önemlidir. Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından Yukarı Akpınar, Aşağı Akpınar köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işletme binasında günlük 10 ton kapasiteli süt toplama merkezi kurularak faaliyete başlamıştır. Bakanlığımızca Doğu Anadolu Projesi kapsamındaki illerde etçi ve kombine ırklarla kurulacak Damızlık Sığır İşletmesi Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında ilimizde halen 646 baş kapasiteli 8 proje başarıyla yürütülmektedir. Şubat 2013`te ilimizde görevli tüm resmi veteriner hekimler suni tohumlama kursuna tabi tutularak sertifikalarını almışlardır. Bizler teşkilat olarak suni tohumlamayı kendi personelimiz eliyle de yapmaya başladık. 2012 yılında 11 bin 135 suni tohumlama yapılmış. Bu yıl bu sayıyı, İnşallah çok daha yükseğe çıkarmayı hedefliyoruz. Bölge nüfusunun önemli bir kısmının geçim veya ek gelir kaynağı olan hayvancılık, sanayi sektörünün birçok koluna girdi sağlaması açısından da önem arz etmektedir. Sanayiye, yeterli, ucuz ve kaliteli ham madde sunulması için gerekli çalışmalar artarak devam etmelidir. Bakanlığımızca yüzde 50 hibeli Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 11 projemiz onaylanmıştır. 2012 yılı için sadece büyükbaş hayvan yetiştiricilerimize değişik destekleme kalemlerinden nakit olarak 2 milyon 657 bin TL destekleme ödemesi yapılmıştır\" dedi. (Nihat Kanat - İLKHA)