​Adıyaman-Çelikhan yolu üzerinde bulunan Perre (Pirin) antik kent merkezinin tarihi dokusunun gün yüzüne çıkarılması için ilk kazmanın vurulmasının ardından bin yıllık insan iskeleti ortaya çıktı.

 

Komagene Krallığın 5 büyük şehirlerinden biri olan Perre Nekropol Alanı (ölü şehir) halk arasında pirin mağaraları olarak adlandırılmaktadır. Kent, önemli bir piskoposluk alanı olarak tarihte yer edinmiştir. Ölümden sonraki hayata olan inançlarından dolayı ölülerini eşyalarıyla birlikte gömen Perreliler mezarlarını sosyal statülerine göre dizayn etmişlerdir.

Milattan önce birinci yüzyıl, milattan sonra 72 yılları arasında hüküm sürmüş olan Kommagene Krallığına ait kaya mezarlar, yaklaşık bin 500 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. Günümüzde çok az bir kısmı yeryüzüne çıkarılmış olan kaya mezarların büyük bir kısmı ise henüz gün yüzüne çıkarılmayı beklemektedir.

Ortaya çıkan insan iskeleti hakkında bilgi veren Müze Müdürü Mehmet Alkan, "Komagene Krallığın 5 büyük şehirlerinden biri olan Perre antik kentinde bulunan Roma Çeşmesi'nin yanında bulunan yerleşim alanında devam eden kazı çalışmalarında mimari yapılar ve blok taşlar ortaya çıktı. Burada ilginç olan durum şudur: ilk defa bir yerleşim yerinde bir mezar yapısına rast geldik. Bu mezar yapısı taşlarla çevrili mezar içerisindeki bir erkek iskeletidir. Sırt üstü yatan iskelet doğu, batı doğrultusunda uzanan iskeletin yanında bir çömlek yer almaktadır. Buradan da yaklaşık bin yıl öncesine ait Bizans dönemine ait bir mezar yapısı olduğu anlaşılmaktadır. İlk defa yerleşim yeri içerisinde ilk defa bir mezar yapısı ortaya çıkarılmış oldu." (İLKHA)