Şanlıurfa Valiliği, Rızvaniye Vakfı ve Şanlıurfa İli Kültür Eğitim ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) arasında 2017 yılından yapılan protokol gereği; Rızvaniye Külliyesi'nde yer alan odalar, el sanatları külliyesi olarak değerlendirilme kararı alındı.
Dönemin Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna'nın öncülük ettiği protokol gereği, (ŞURKAV) tarafından işletilecek el sanatları külliyesinde; ney, ebru, keçe, kazazlık, tezhip, filografi, kaligrafi, hüsn-i hat, nakkaşlık ve resim, gümüş-bakır tombak, kilim dokuma, ahşap oymacılığı, bez dokuma, takı tasarım, kaneviçe, bez bebek, bendir, sahaflık, kürkçülük gibi el sanatları atölyelerinin kurulması kararlaştırıldı.
2017 yılından beri Rızvaniye El Sanatları Külliyesi'nde zanaatlarını icra eden ustalar, Şanlıurfa Valiliği'nin "burayı boşaltın" kararı ile sarsıldı.
Rızvaniye El Sanatları Külliyesi'ni boşaltmak istemeyen ustalar, işyerlerinden çıkarıldıkları takdir de ise mesleklerini icra edebilmek için kendilerine yer tahsisi bekliyor.
"Burayı peygamber odası yapacaklarını söylediler"
Valiliğin kendilerine 15 yıllığına yer tahsisi yaptığını belirten Kazaz Ustası Mehmet Emin Güngör, " Şanlıurfa eski Valisi Güngör Azmi Tuna, buradaki dükkânları vakıftan 15 yıllığına kiraladı. Buraya yerli ve yabancı ziyaretçiler geldiği için de bu dükkânlarda çalışmamızı isteyerek, dükkânları verdiler ve kira istemediler. 2 senedir bu dükkânı işletiyorum. Şanlıurfa Valiliği'nden yetkililer gelip bize 'buradan çıkın' dediler. Bundan yaklaşık 2 ay önce de işyerimizi boşaltmamızı istenmişti. Biz de 'buradan neden çıkıyoruz? Valilik bize burada 15 yıl kalabileceğimizi söylemişti' dedik. Yetkililer, Şanlıurfa'ya 7 Peygamber geldiğini ve burayı Peygamber odası yapacaklarını söylediler. Bu çarşıda 34-35 tane oda var. Urfa'nın gelişmesini biz de istiyoruz. Biz esnaf değil sanatkârız. Bu çarşıda zor bulunan sanatkârlar var. Şanlıurfa'yı ziyarete gelen turistler yaptığımız eserleri çok beğeniyorlar. Bizim yaptığımız sanatlar, yöreseldir." dedi.
"Buradan çıkarız ama nereye gideceğimizi bilmiyoruz"
Neden ve hangi amaçla yerlerinden çıkarıldıklarını bilmediklerini ifade eden Güngör, "Buradan çıkarız ama nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Kasap Pazarı'na gitmemizi istiyorlar; ama biz orada iş yapamayız. Ne yapacağımızı şaşırdık. Hangi gayeyle çıkarıldığımızı bilmiyoruz. Bizi buradan çıkarmaları doğru olmaz; çünkü turistler ilk önce Balıklıgöl'e geliyor ve bu çarşıya uğruyorlar. Biz bu işi para için de yapmıyoruz. Buradan bizi çıkararak sanki mesleğimizi yok etmeye çalışıyorlar. Bize garezleri var diye düşünüyoruz. İnşallah hakkımızda hayırlısı olur. Şanlıurfa Valisi, Kurban Bayramı'ndan sonra çıkacağımızı söyledi. Durumumuzu CİMER'e dilekçe yazarak belirttik. İnşallah bize sahip çıkarlar. Allah kalplerine merhamet versin. Burada yapılacak Peygamber odaları, bahane edilmesin. Buradaki esnaf işini doğru dürüst yapıyor. Turistler hem esnafın davranışından hem de ürünlerden çok memnun kalıyor." şeklinde konuştu.
"Şu an ne yapacağımızı ve nereye gideceğimizi biz de bilmiyoruz"
Atölyesini kapatarak buraya geldiğini vurgulayan Abdurrahman Birden, "Bizi dükkânlarımızdan çıkaracaklarını geçen seneden beri biliyorduk. Buradaki dükkânların din işleri için kullanılması söylenmiş diye zaten çıkmaya niyetimiz vardı. Şu an ne yapacağımızı ve nereye gideceğimizi biz de bilmiyoruz. Burada dükkân açmam için vaatte bulunmuşlardı diye atölyemi kapatıp, buraya geldim. 2 senedir salgından dolayı iş yapamıyoruz. Buraya en az 10 bin lira masraf yaptım. Burayı satıp başka bir yere de geçemiyorum. Yaptığım eserler de elimde kaldı." ifadelerini kullandı.
"Bize bir yer tahsis edilsin ve biz de oraya geçelim"
Kira fiyatlarından dolayı yeni bir iş yeri açamayacağını ifade eden Kürk ve Bendir Ustası Mustafa Yeşilkaya, "Burada güzel bir ortam sağlamıştık. Dışarıdan gelen turistler bizimle resim çekip mesleklerimizi övüyorlardı. Hatta yanıma Hollanda'dan stajyerler geldi. Vali'nin bizi buradan çıkarması normal bir şey ama gönül isterdi ki bize bir yer tahsis edilsin ve biz de oraya geçelim. Böylece üzülmemiş olurduk. Bu meslek devam etmez demem; ama köşelerde devam eder. Ayrı bir dükkân da tutamam; çünkü dükkânların kiraları pahalıdır. Ürünlerim fazla satılmıyor. Zaten bu dükkânın açılma sebebi ekonomik değil; dışarıdan gelen turisti memnun etmektir." şeklinde konuştu. (İLKHA)