BATMAN - Mazlum-Der Batman Şubesi Başkanı Hasan Argünağa, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Uludere Alt Komisyonunun Uludere Raporu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

İLKHA`ya konuşan Argünağa, 28 Aralık 2011 tarihinde 34 sivilin ölümüyle sonuçlanan olayı araştırmak üzere kurulan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Uludere Alt Komisyonu`nun, hazırlamış olduğu raporda `kasıt yok` denilmesinin kendilerini çok üzdüğünü söyledi.

 

Roboski olayını çok önemsediklerini dile getiren Argünağa, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Uzun bir süredir Türkiye kamuoyu gündeminde olan Roboski olayı ile ilgili Meclis Alt Komisyonu`nun çalışmasının hazırladığı bir rapor vardı. Tabi biz bir insan hakları örgütü olarak Mazlum-Der genel merkez olarak da Roboski olayını çok önemsiyoruz. İlk günden bu yana Roboski`ye adalet diye bizim internet sistemiz de adaletin yerini bulması açısından saat ve takvim işliyor. Son açıklanan Meclis Alt Komisyonunun raporunda kasıt olmadığı yönündeki ifadeler doğrusu bizi hayli üzmüştür."

 

Roboski olayının tüm kamuoyunun gözleri önünde meydana gelmesine ve medyada geniş şekilde yer almasına rağmen Meclis Alt Komisyonun hazırladığı raporun düşündürücü olduğuna dikkat çeken Argünağa, raporun kabul edilemez olduğunu ifade ederek bunu adaletin tecellisinde bir eksiklik olarak değerlendirdiğini söyledi. Argünağa "Bildiğim kadarı ile Ak Parti Milletvekillerinin oyları ile kabul edilmiş. Biz bu olayın açığa çıkması noktasında daha hassas daha titiz bir çalışma yapılmasını istiyoruz. Kesinlikle suçlular bulunmalı ve bu insanlar boşu boşuna öldürülmemiştir. Bir hata varsa ve o hataya sadece geçtik diyerek düşünmek mümkün değildir. Henüz adalet konusunda da özür dilenmemesi de bizce kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

 

Meclis Alt Komisyonunun aldığı karar yeterli ve doğru değildir
Açıklamanın devamında Argünağa, şu ifadelere yer verdi: "İsrail`in özür dilemesi için mücadele verdiğimiz bir süreçte Mavi Marmara olayında Türkiye Başbakanı `işte İsrail özür diledi` diye kamuoyuna açıklama yaptı. Herkes de sevindi fakat aynı hassasiyet Roboski olayında gösterilmemesi kabul edilemez. Burada adaletin yerini bulmasını istiyoruz. Yani Roboski bu perde ile kapanmaz ve Meclis Alt Komisyonunun aldığı karar yeterli ve doğru değildir. Bizce daha titiz bir çalışma yapmalı ve hiçbir etkinin altında kalmamalıdırlar. Bunu bir adalet tecellisi açısından `Biz iktidarız, iktidar zarar görür ya da başkası zarar görür` cihetiyle değil adaletin yerine getirilmesi noktasında konuya yaklaşılmalıdır."(M.Fatih Akgül-İLKHA)