Millî Savunma Bakanlığı ile bağlı kuruluş ASFAT A.Ş. arasında imzalanan protokol kapsamında, ASFAT ana yükleniciliğinde, TÜBİTAK SAGE'nin teknik desteğiyle yapılan 1.000 adet HGK-82 hassas güdüm kitinin teslim töreni gerçekleştirildi.

Etimesgut'taki 3'üncü Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde gerçekleşen törene Millî Savunma Bakanı Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Kuvvet Komutanları katıldı.

Törende konuşan Bakan Akar, hassas güdüm kitleri üretiminin TSK'nın operasyonlarında sivillere, çevreye, tarihî ve dinî yapıları korumaya verdiği önemin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti.

Geçmişte piyade tüfeğinin dahi yurt dışından tedarik edildiğini hatırlatan Bakan Akar, artık millî piyade tüfeğini, savaş gemisini, fırkateynlerini, İHA/SİHA'larını, Fırtına obüslerini,  ÇNRA'larını, Atak helikopterlerini, akıllı hassas mühimmatını tasarlayıp inşa, imal ve ihraç seviyesine gelindiğini vurguladı.

Türkiye'nin, bölgesinde ve dünyada tüm sorunların uluslararası hukuka uygun olarak, barışçıl yöntemlerle ve iyi komşuluk ilişkileri içinde çözülmesinden yana olduğunu dile getiren Bakan Akar, "Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'taki sorunların da diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine samimiyetle inanıyor ve bunun için çaba sarf ediyoruz." diye konuştu.

Bu kapsamda Yunanistan ile istişari görüşmelerin ve NATO Ayrıştırma Usulleri Toplantıları'nın yapıldığını, "Güven Artırıcı Önlemler" çerçevesinde dördüncü toplantının birinci bölümünün de video telekonferans yöntemiyle gerçekleştirildiğini anımsatan Bakan Akar, şunları kaydetti:

"Bizler daima pozitif gündeme odaklanmak istiyoruz. Fakat maalesef kimi zaman Yunan muhataplarımızın provokatif eylem ve söylemleriyle karşılaşıyoruz. Örneğin; 1988 yılında karşılıklı olarak yaptığımız Atina Mutabakatı var. Bu kapsamda 15 Haziran - 15 Eylül arası tarihlerde ve millî günlerimizde, tatbikat gibi faaliyet yapılmamasına dair moratoryum olmasına rağmen maalesef buna uyulmadığını görüyoruz. Ayrıca Yunan komşumuzun beyhude silahlanma gayret ve çabalarının, en büyük zararının Yunan halkına olacağı görülmeli, bilinmelidir. Yunan halkının kaynakları boşa harcanmamalıdır. Barış ve istikrar için en doğru, en kolay çözümün birbirimizin hakkına, hukukuna riayet edilmesi ve böylece iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesiyle mümkün olacağı da artık anlaşılmalıdır. Her zaman belirttiğimiz gibi, biz bu coğrafyanın zenginliklerinin bölge ülkeleri arasında uluslararası hukuk çerçevesinde ve adil bir şekilde paylaşılmasından, barış içerisinde müreffeh bir geleceğin birlikte inşa edilmesinden yanayız. Açıkça ifade ediyoruz ki bizim kimsenin hakkında, hukukunda toprağında gözümüz yoktur. Ancak Kıbrıs dâhil, mavi vatanımızdaki hak, alaka ve menfaatlerimizi korumakta azimliyiz, kararlıyız ve buna muktediriz."

Sözlerinin sonunda Hassas Güdüm Kiti'nin üretilmesinde, geliştirilmesinde emeği geçen TÜBİTAK SAGE ve ASFAT çalışanlarına teşekkür eden Bakan Akar, "TSK personeli BM, NATO, AGİT, AB bünyesinde ve ikili anlaşmalar çerçevesinde Suriye'de, Irak'ta, Azerbaycan'da, Libya'da, Katar'da, Kosova'da, Bosna-Hersek'te, Somali'de, Afganistan'da ve daha birçok coğrafyada omuzlarındaki şanlı bayrağı atalarından aldığı ilhamla ve gururla taşımaktadır." diye konuştu. (İLKHA)